Бiзнес
2 Квітня 2019
4 092

Готельний інтерес: Хто до нас йде?

Mariott, Radisson Hotel Group, AccorHotels та інші глобальні мережі, які планують розширити свою присутність в Україні

Нещодавно мережа Marriott International Inc заявила про свої плани відкрити понад 1700 готелів по всьому світу до 2021 року. Офіційної заяви щодо повторного виходу на український ринок поки що не було: керівництво компанії поки що розмірковує над тим аби збільшити свою присутність на локальному ринку.

Як повідомила голова підкомітету Верховної Ради з питань туризму, курортів та рекреації Анна Романова на своїй сторінці в мережі Facebook, нещодавно вона зустрічалася з представниками найбільшої мережі готелів у світі Marriott International, які прилітали до України. “Обговорили питання відкриття в Україні. Інвесторам поки не зрозуміло, чи потрібен нашій владі туризм. Бо конкретної стратегії розвитку, стабільності немає, сприятливих податкових умов для готелів теж”, – додала вона.

Щодо більш конкретних дій світового бренду розповіла генеральний директор Vertex Hotel Group Ірина Сідлецька. “Відомо про відновлення робіт щодо проекту Sheraton Stadion у Києві. Це збільшить кількість готелів в Україні у портфоліо Mariott та їх брендову присутність, враховуючи нещодавнє відкриття Aloft Kyiv”, – сказала вона в ексклюзивному коментарі Investory News.

Нагадаємо, ще у 2011 стало відомо про те, що Starwood Hotels & Resorts Worldwide (пізніше стала частиною мережі Mariott) планувала побудувати готель Sheraton в центрі столиці (поряд з НСК “Олімпійський”). Відкриття планувалось у 2012 році напередодні Євро-2012. Однак, так і не судилось.

Мережа Marriott International Inc в Україні представлена двома готелями: у 2018 році в столиці відкрився Aloft Kyiv та 11 Mirrors (працює з 2012 року), який частково входить в мережу Marriott.

Також стало відомо, що ще одна глобальна мережа Radisson Hotel Group, яка вже представлена в Україні, планує розширити свою присутність у нашій країні. “Radisson активно шукає девелоперів для свого бренду Park Inn., який вони вважають одним з найбільш цікавих для ринку, за рахунок комбінації ціна-якість сегменту economy midscale”, – розповіла Investory News Ірина Сідлецька.

Radisson Hotel Group планує розширитися і в регіонах. “Серед майбутніх об’єктів у мережі є плани будівництва готелю Radisson Blu в Одесі”, – повідомили в консалтинговій компанії CBRE Ukraine.

Високу активність у перемовинах з інвесторами в готельну нерухомість проявляє і готельний оператор AccorHotels. За інформацією CBRE Ukraine, два об’єкти цієї мережі — готель Ibis (150 номерів) та Adagio City Aparthotel (100 номерів) вже будуються і заплановані до відкриття у 2020-2021 роках.

Пустили коріння
У минулому році двері для зустрічі гостей відчинили Ibis Kiev Railway Station (входить до AccorHotels) та Aloft Kyiv (мережа Marriott). На рік раніше в Києві запрацювали Mercure Kyiv Congress, в Одесі — Hotel de Paris Odessa-MGallery by Sofitel. Обидва готелі належать мережі AccorHotels.


•••

У 2018 році показник заповнюваності готелів в Україні збільшився на 6 п.п. р/р до рівня 52,1%

•••


У 2017 році розширила свою присутність в Україні ще одна глобальна мережа — Radisson Hotel Group зі своїм готелем Park Inn by Radisson у Києві. Загалом Radisson (має 4 готелі в Україні) активно змагається з Accor hotels (5 готелів) за перше місце за об’ємом номерного фонду серед міжнародних операторів. Мережі представлені значною кількістю брендів та присутністю у регіонах — Києві, Львові, Одесі, Буковелі.

Перший Radisson відкрився у Києві ще у 2005 році, Ibis – у 2012. “Динаміка відкриття нових готелів під їх брендами як на умовах франшизи, так і контрактного управління дедалі зростає. До 1-2 анонсів на рік”, — каже генеральний директор Vertex Hotel Group.Досить впевнено себе почуває InterContinental Hotels Group, який має два готелі у Києві — InterContinental (2009) та Holiday Inn (2012). “Ця мережа наздоганяє Mariott та Wyndham, в тому числі з можливим партнерством з Vertex Hotel Group як з готельним девелопером”, — каже пані Сідлецька.

За її словами, залучення правильного бренду, а також професійної управлінської компанії є одним з найважливіших інвестиційних питань. “У тому числі з можливим впливом на макрорівні привабливості міста та регіону”, — додає експерт.

Майбутня вигода мінус ризики
Критичний період 2014-2015 років, коли відбувалося різке скорочення туристичного потоку та призупиняли діяльність деякі готелі, залишився позаду. “Стрімкого росту, на жаль, теж не можна відмітити”, – каже власник ZABUGOR.COM, ініціатор проекту “Туристичні кластери 300+” Юлія Алєксєєва.


•••

Середня ціна номеру в столиці досягла за минулий рік $101 (+3% р/р). Середня прибутковість – $52 (+16,4% р/р)

•••


Як правило, будь-які інвестори розглядають формулу — майбутня вигода мінус ризики. “Так от, в Україні ця формула дає результат, який не вабить інвесторів. Незахищеність приватної власності, бізнесу, влади системи правосуддя, події на сході, політична турбулентність — все це є в переліку ризиків”, — пояснює пані Алєксєєва.

У свою чергу Ірина Сідлецька впевнена — ринок почав оживати. Пожвавився туристичний попит у Львові, зросла активність у Києві. За даними аналітиків компанії CBRE Ukraine, на кінець 2018 року у Києві було зареєстровано приблизно 5 млн туристів (внутрішніх і в’їзних разом). А це втричі більше, ніж у 2014 році.

“На цьому фоні стало дедалі більшати анонсів щодо появи готелів під міжнародними брендами”, — резюмує пані Сідлецька.

Нагадаємо, Investory News писали про найдорожчі готелі світу. До них увійшли як готелі відомих мереж, так і окремі унікальні проекти.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram