Новини
23 Жовтня 2020
813

Гонконг оштрафував Goldman Sachs на рекордні $350 мільйонів через малазійський фонд

Скандал з 1Malaysia Development Berhad розпочався ще у 2015 році після його перевірки американським банком

Комісія з цінних паперів та ф’ючерсів (SFC) Гонконгу оштрафувала азійський підрозділ Goldman Sachs на рекордні для себе $350 млн, про це йдеться у повідомленні відомства.

Регулятор визнав американський банк винним “у серйозному упущенні й недостатньому управлінні ризиками, комплаєнсом і боротьбою з відмиванням грошей”, які сприяли незаконному привласненню $2,6 млрд з $6,5 млрд, залучених компанією 1Malaysia Development Berhad (1MDB) у ході трьох розміщень облігацій у 2012 і 2013 роках.

“Скандал з малайзійським фондом розпочався ще у 2015 році, коли у ході перевірки виявилися його борги на $11 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Під час розслідування стало відомо про корупційні схеми за участю високопоставлених малайзійських чиновників. У результаті було виявлено, що майже $700 млн з цієї суми знаходиться на особистих рахунках Наджіба Разака, тодішнього прем’єр-міністра Малайзії. Інша частина коштів державного фонду пішла на хабарі іноземним чиновникам.

“Наразі колишній прем’єр відбуває тюремний термін за корупцію”, – зазначає Комерсант.

Цього тижня також стало відомо, що американський банк погодився визнати свою провину, а також виплатити владі США $2,8 млрд в обмін на припинення переслідувань у цій справі.

“У рамках угоди банк виплатить Мінюсту США штраф $2,2 млрд і поверне $600 млн незаконно зароблених коштів”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що у липні Goldman Sachs оголосив про досягнення домовленостей з урядом Малайзії про врегулювання всіх претензій, виплативши владі Малайзії $2,5 млрд готівкою та надавши гарантії повернення ще $1,4 млрд, отриманих у якості доходів від активів, пов’язаних з 1MDB.

Таким чином, корупційний скандал обійдеться американському банку приблизно в $7 млрд.

Як зазначає The Wall Street Journal, компанія має намір стягнути частину цих коштів з керівників Goldman Sachs і Goldman Sachs Asia, відповідальних за незаконну діяльність банку.

“Десятки мільйонів доларів будуть стягнуті з нинішнього гендиректора компанії Девіда Соломона, його попередника Ллойда Бланкфейна, а також з ряду інших топменеджерів банку”, – стверджують джерела видання.

Нагадаємо, на початку 2020 року Goldman Sachs оголосив, що планує залучити $8 млрд на створення нового викупного фонду, щоб зміцнити свою здатність укладати угоди по всьому світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram