Новини
17 Серпня 2021
680

Головну загрозу бджільництва в Україні несуть зміни клімату

Недобір меду цього року становить на 40-50% менше попереднього

Через складні погодні умови 2021 року збір акацієвого меду в Україні скоротився майже на 40%, липового — майже на 50%. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на коментар бджоляра та бортника, засновника ТМ “Знатний Мед” Валерія Курейка.

“Через дощові періоди недобір меду з акації становив до 40%, а в підсумку спеки 30-35 градусів недобір меду з липи становив до 50%”, — зазначив Курейко.

За його словами, в цих умовах бджолярі зазвичай сподівалися на ключову медоносну культуру — соняшник, але з ним теж виникли проблеми.

“Соняшник виділяє нектар при відносній вологості повітря понад 45-50%, що спостерігалося тільки рано вранці та ввечері. Тому бджоли працювали з принесення нектару не 10-12 годин, а від сили 4-5 годин за світловий день, що скоротило медозбір мінімум на 30%”, — стверджує бджоляр.

Крім того, цьогоріч у багатьох областях України посіяли швидкодозріваючий гібрид соняшнику, який цвіте тільки 5-7 днів, тоді як звичайний період цвітіння соняшнику — 3-4 тижні. Таким чином, період медозбору із соняшнику істотно скоротився.

“Багато хто розглядає поточну ситуацію з погодою як тимчасову та аномальну. Але що, якщо ми зіткнулися з новою реальністю, яка скоро стане нормою? Тоді треба швидко переглянути деякі звичні принципи бджільництва”, — вважає Курейко.

Як писали раніше Investory News, ціни на мед цьогоріч значно зросли — на 50-100 грн за кілограм продукту в залежності від сорту. І, найімовірніше, знижуватися вже не будуть.

Нагадаємо, 2020 року українські бджолярі експортували 81 тис. т меду, що на 45% більше за аналогічний показник минулого року і є абсолютним рекордом за всю історію незалежності України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram