Бiзнес
11 Січня 2022
2 935

Головні тенденції, на які варто звернути увагу у 2022 році

Енергетична криза, попит на нафту, ковід — збережуться й цьогоріч

2021 рік був виснажливим: багато хто пережив важкі втрати, хвороби та економічні труднощі через карантин. Разом з тим, економічні дані показують стрімке зростання проти першого року пандемії.

При цьому торгівля та зайнятість швидко зростають. Ці економічні тенденції збережуться й у 2022 році, хоч і помірнішими темпами. Проте прогрес був куплений ціною, можливо, найбільшої інфляційної загрози з 1970-х років, і боротьба з цією загрозою при одночасному запобіганні краху на ринку, який все ще торгується з історично високими мультиплікаторами, вимагатиме певних зусиль.

Ось деякі основні тенденції за версією Investing.com, на які слід звернути увагу на порозі 2022 року:

Глобальний цикл посилення грошово-кредитної політики

Наступний рік буде ознаменований зростанням процентної ставки. Правду кажучи, підвищення процентної ставки вже відбулося у 2021 році в багатьох частинах світу, але Федеральна резервна система США, берегиня світової резервної валюти, тепер зробила цей процес воістину глобальним.

Першою буде підвищено довгострокову ставку, оскільки ФРС за короткий тримісячний період згорне програму кількісного пом’якшення, яка, як і раніше, становить $120 млрд на місяць. Очікується, що ФРС підвищить цільовий діапазон фондів на 75 базисних пунктів у період з березня до кінця року.

Чи буде жорсткість більшою або меншою, залежатиме від траєкторії інфляції в цей період. Ефекти бази й, що найважливіше, ймовірне уповільнення темпів зростання економіки в міру того, як надлишки заощаджень 2020 року, нарешті, будуть витрачені, припускають, що інфляція має знизитися протягом року: сама ФРС прогнозує зростання основних особистих споживчих витрат лише на 2,6% наступного року, після зростання на 5,3% цього року. Інший важливий фактор полягатиме в тому, який тиск на ФРС чинитиме Конгрес у зв’язку з наближенням проміжних виборів у листопаді.

У будь-якому разі, поки ФРС залишається в режимі посилення, тиск на інші центральні банки — за винятком Швейцарії, Японії та, можливо, Китаю, збережеться.

COVID-19: пішов відлік 3-го року

Пандемія, ймовірно, вплине на мислення ФРС та багатьох інших центральних банків. Омікрон штам вже поширився Європою і зараз присутній у 43 із 50 штатів США.

Про омікрон відомо недостатньо, щоб з упевненістю робити будь-які прогнози. Початкові дослідження показують, що він з меншою ймовірністю призводить до серйозних захворювань, ніж дельта штам, що домінував досі, але він також ухиляється від імунного захисту, створюваного дворазовою вакцинацією, що дозволяє йому поширюватися швидше.

Нижчої вірулентності буде недостатньо, щоб уникнути нових обмежень, якщо кількість інфекцій продовжуватиме подвоюватися кожні три дні, як це відбувається нині в деяких частинах світу.

Очікує те, що здається очевидним, що додаткова вакцинація препаратами Moderna, Pfizer та BioNTech виграють час для розробки нових ліків, спеціально призначених для омікрону.

Так само постачання вакцин і, дедалі більше, противірусних препаратів продовжують розширюватися, особливо у межах програми ВООЗ Covax.

Це має зменшити нерівність у доступі до вакцин, які дали вірусу можливість процвітати та мутувати у бідніших країнах світу. Згідно з поточним прогнозом COVAX, до березня буде доступно 2,39 млрд доз, а до 2023 року — понад 6,5 млрд доз.

Китайська “тріада”: омікрон, Evergrande і Тайвань

Омікрон може здатися менш небезпечним для людського життя, ніж усі домінуючі штами COVID-19 до нього, але він, як і раніше, становить серйозну загрозу для фінансових ринків через реагування на нього двох найбільших економік світу.

У США нерішучість щодо вакцинації означає, що ризик швидкої передачі вірусу є особливо високим. Це може підняти хвилі великої кількості прогулів, посилюючи нестачу робочої сили. Однак реальний ризик з боку пропозиції знаходиться в Китаї через його схильність жорстко та широко обмежувати ринок у відповідь на будь-які ознаки вірусу.

Враховуючи відому низьку ефективність двох основних китайських вакцин проти омікрону, існує ризик повторного закриття важливих китайських виробничих та логістичних центрів протягом року, що продовжить проблеми інших виробників і роздрібних продавців, що знаходяться далі від нього, на заході.

Це не єдина проблема, з якою Китай зіткнеться наступного року. На певному етапі владі країни доведеться вирішити, хто зазнає збитків за боргами China Evergrande Group та інших забудовників із надмірною заборгованістю. Це потрібно буде зробити, не викликаючи паніки серед вітчизняних роздрібних інвесторів, і, бажано, не вдаючись до додаткових позичок для виходу з рецесії.

Будь-яка ознака фінансової або навіть соціальної нестабільності може підштовхнути Пекін відвернути увагу невеликою зовнішньополітичною авантюрою: після припинення автономії Гонконгу глава країни Сі Цзіньпін, який одержав від Комуністичної партії новий мандат на довічне правління, не приховує бажання відновити суверенітет материкового Китаю над Тай.

Енергетична криза в Європі

Геополітичний ризик також є одним з елементів (але тільки одним) іншої історії, яка домінуватиме в новинах з Європи, особливо на початку 2022 року. Старий рік закінчується тим, що президент Росії Володимир Путін загрожує прямим вторгненням в Україну на тій надуманій підставі, що розширення НАТО на схід становить для нього екзистенційну загрозу.

Більшість аналітиків схиляється до думки, що військові маневри на кордоні Росії з Україною, де нині зосереджено понад 100 тис. військовослужбовців, зрештою є тактикою тиску, щоб забезпечити відкриття неоднозначного трубопроводу Північний потік — 2, який обіцяє бути прибутковим для Газпрому та його державних власників.

Як і 2008 року, коли ціни на нафту все ще були вищими за $100 за барель, здатність Європи реагувати на вторгнення буде обмежена тим фактом, що ціни на електроенергію і газ вже набагато вищі за попередні рекордні максимуми через брак газу в сховищах, зростаючих обмежень на вугільну енергетику через екологічну політику, а також зниження доступності старіючого парку АЕС, який вже й так було скорочено через екологічний фанатизм у Німеччині та інших країнах.

Наслідки бажання здійснення енергетичного переходу без забезпечення постачання стали до болю очевидні.

Вибух рахунків за електроенергію для домогосподарств, що насувається, у квітні збільшить інфляцію на 1% у Великій Британії, коли буде скасовано нормативну межу цін, і змусить Італію та Іспанію як надзвичайний захід продовжити субсидії, раніше закладені в рахунки за електроенергію. Газомісткі галузі, такі як виробництво добрив, вже були змушені закрити свої заводи, і існує ризик того, що до кінця зими заводи доведеться закрити ще більшій кількості підприємств, оскільки комунальні служби обмежуватимуть постачання.

Чи зможуть ОПЕК та США встигати за попитом на нафту?

Поширення омікрону також призупинило всі ставки на те, коли саме світовий попит на нафту досягне свого допандемічного піку, але, схоже, це станеться швидше раніше, ніж пізніше, що ставить під питання як політику ОПЕК, так і США.

Згідно з даними Американського інституту нафти, попит в одних лише США до листопада перебував у межах 0,4% від пікового значення, доки остання хвиля інфекцій не зупинила авіаперельоти, а потім, мабуть, і автомобільні поїздки. Коли попит нарешті відновиться, неясно, чи зможе пропозиція встигати за ним: економічна невизначеність і зростальна екологічна активність акціонерів та урядів призвели до скорочення інвестицій у новий видобуток. Згідно з аналізом Rystad Energy, якщо не сталося дива останніми днями 2021 року, то кількість відкриттів впаде до найнижчого рівня з 1946 року.

“Ті, хто вважає недавню цінову інфляцію тимчасовим явищем, можуть неправильно зрозуміти час, необхідний для інвестицій у нафту і газ”, — попередив у нещодавній нотатці Дін Форман, головний економіст API. Виробники ОПЕК та США більше стурбовані відновленням своїх балансів, ніж збільшенням пропозиції цього року. Швидше за все, потрібна зміна поглядів обох сторін, щоб уникнути нового стрибка цін на нафту у 2022 році.

Рік вододілу криптовалют

Глобальний цикл посилення грошово-кредитної політики стане жорстким випробуванням для криптовалют, які минулого року показували дедалі більшу кореляцію зі спекулятивними активами. Зрештою, спекулятивні активи, як правило, погано виносять підвищення процентної ставки.

Проте для тих, хто, як і раніше, відданий криптовалютам, 2022 рік обіцяє стати захопливим роком, коли очікується, що США, Європа та Індія внесуть ясність у напрям регулювання, що має поставити цей клас активів на більш жорстку правову основу.

На технічному рівні подією року може стати завершення переходу ефіру до механізму “доказ частки володіння” (Proof-of-Stake) у його блокчейні з відходом від більш енергомісткий механізм “доказ виконання роботи” (Proof-of-Work), який обмежує масштабованість (а також створює масу негативних новин для цієї криптовалюти в пресі з екологічних причин).

Враховуючи, що місце ефіріуму у всесвіті ініціатив децентралізованого фінансування (DeFi) зараз множиться, важливість такого переходу важко переоцінити.

Прогрес валюти MATIC/USD, яка забезпечує інфраструктуру для різних блокчейнів при взаємодії один з одним, може також розширити простоту використання багатьох монет, хоча ентузіастам буде складніше стверджувати, що понад 6 тис. цифрових монет зараз перебувають в обігу, знаходять цінність через свою рідкість.

Джерело: Investing.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram