Бiзнес
4 Січня 2022
2 560

Головні книжки 2021 року: Вибір бізнесменів

Investory News поцікавилися в українських підприємців, що вони читали минулого року та чи порадять таку літературу іншим

Успішні та знамениті люди стверджують — досягти успіху у багатьох справах їм допомогли книжки. Чимало знань вони черпають з розповідей інших відомих людей — чи то бізнесменів, чи політиків. Це може бути не тільки бізнес-література, а й художня та наукова.

Investory News поспілкувалися з українськими бізнесменами та поцікавилися, які книжки вони читали минулого року, та чи рекомендують їх іншим.


Сергій Кравецький, інвестиційний керуючий, СЕО компанії WOTAN 

Я знаю, що зазвичай говорять: “На жаль, на читання в мене залишається мало часу, але я вважаю, що треба читати, бо…”.  Мені пощастило — час, щоб почитати маю завжди. Я просто не можу цього не робити. Навіть якщо бізнес-сезон і часу дуже мало — я читатиму. І без усіляких “тому що”. Немає для кого пояснювати чому ти читаєш — той хто читає, має десятки свої причин, той хто не читає — навряд чи зрозуміє будь-які пояснення.

Якщо комусь потрібна мотивація для того, щоб почати читати, ось вона: “Читайте, просто беріть і читайте, обирайте свою мову, свій жанр, своїх авторів, свої теми, знайдіть те, що буде цікаве саме вам. Без жодних пояснень. Просто читайте і те, що зміниться у вашому житті — не залишиться непоміченим”.

Особисто себе я не обмежую вибором тем чи жанрів. Щось рекомендують друзі, про щось потрапляють цікаві анотації, а щось саме потрапляє на очі.

“Черчилль і Орвелл. Битва за свободу” Томаса Рикса. Я люблю біографії цікавих людей, власне через них найкраще розумієш той час і реалії про які йдеться. А тут одразу дві чудові постаті. Не можу сказати, що дізнався щось нове про Черчилля, проте, атмосфера свободи і двох легенд, зробили книжку реально цікавою для всіх, кому подобається цей жанр.

Це книжка-відпочинок. Так само як і “Канцлерка. Дивовижна одіссея Ангели Меркель” — написано легко про цікаву постать. Я б сказав “без несподіванок, але зі змістом”. Насправді глибини матеріалу більш ніж достатньо для того, щоб побачити багатомірний портрет особистості головної героїні.

Цього року запам’яталися дві книжки з психологічним напрямом. Це книжки-роздуми “Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я” Дарки Озерної. Дуже сподобалася її стилістика, просто, але з глибоким розумінням теми. У нашій компанії ми вже давно розуміємо, що психічне та фізичне здоров’я співробітників — це здоров’я нашого бізнесу, тому приділяємо цим темам достатньо уваги. Було приємно ще раз прочитати про доволі складні процеси у роботі людського організму, описані у такій легкій та доступній формі — ніби спілкуєшся з давнім другом.

Друга книжка Анни Лембке “Дофамінове покоління. Де межа між болем і задоволенням”. Мені подобаються практики, тому книжка клінічного психолога, що висловлює свою думку щодо відхилень і залежностей сучасного покоління, базуючись на досвіді власних консультацій — відразу привернула увагу. Можливо, я і не готовий погодитися з авторкою щодо всіх тезисів, проте, читати було дійсно цікаво.

Ну, і наостанок щось таке, що мотивує — “Бути лідером. Мудрість від тих, хто змінив правила гри” Девіда Рубенштейна. Що може бути кращим, коли одна яскрава та успішна особистість розповідає історії тих, хто досяг успіху? Рекомендую!

Марина Авдєєва, керівний акціонер СК “Арсенал Страхування”

Нещодавно прочитала чудову книжку видавництва Vivat — “Економіка вражень” Джозефа Пайна та Джеймса Гілмора. Я вважаю цю тему дуже сучасною. Сьогодні компанії їй приділяють недостатньо уваги, забуваючи про те, що в часи, коли продуктової конкуренції більше не існує, наші клієнти купуватимуть “мурашки” (враження, емоції). Навіть більше — вони ВЖЕ ЗАРАЗ купують саме це.

Проте головне моє враження від книжки отримано завдяки тому, що у цей світовий бестселер увійшли кейси українських компаній. Уявляєте? Наприклад, це кейс мережі супермаркетів “Сільпо”, що є надзвичайно круто. Раджу прочитати кожному підприємцю. Це дозволить конкурувати ефективніше та рухатися швидше.

Я завжди приділяла увагу психології людей, тому що мій бізнес пов’язаний з тим, як люди думають і поводяться. Цього року прочитала ще одну класну книжку про поведінку людей за різних обставин — “Психологія впливу” Роберта Чалдіні. Це класика ділової літератури, світовий бестселер. FORBES назвав книжку “кращою книжкою про вплив, що будь-коли видана”. У ній йдеться про безліч тем, але в основному ця книжка про те, як розпізнавати маніпуляції зі сторони інших і не стати їхньою жертвою, а також не потрапити до психологічних пасток. Я рекомендувала б її прочитати не лише бізнесменам, а й молодим людям — від 18-ти.

Крім того, я — головний маркетолог своєї компанії “Арсенал Страхування”, як і будь-який керуючий власник. Маркетинг сьогодні є найважливішою функцією кожної публічної компанії. Саме маркетинг допомагає відрізнятись від інших і робити так, щоб товар чи послуга продавалися самі. Тому — “Алхімія. Таємне мистецтво та тонка наука магії у брендах, бізнесі й житті” Рорі Сазерлендаз, легенди рекламної агенції Ogilvy та “гуру сучасної реклами” за визначенням The Times мені дуже сподобалася.

Вона надзвичайно практична. Тут головне зрозуміти її. Основна суть у твердженні — “Відкиньте логіку під час ухвалення рішень! Адже люди діють ірраціонально. Вони думають не те, що відчувають; кажуть не те, що думають і роблять не те, що кажуть!”. Як це знання може вплинути на маркетингову стратегію компанії? — про це в книжці. Рекомендую не лише маркетологам.

Тетяна Андріанова, СЕО Nota Group, генеральний директор “Октава Капітал”

Серед списку книжок, які я прочитала за цей рік, виокремила п’ятірку найкращих, які б радила прочитати усім без винятку. Кожна з них — допоможе віднайти свій власний важіль, за який необхідно потягнути, аби прискорити розвиток своєї особистості та професійних якостей.

Ґреґ Маккеон “Есенціалізм”. Ця книжка розповість вам про максимальну концентрацію на тому, що дійсно є важливим у вашому житті. Потрібно робити менше, але краще. Ви дізнаєтесь як мудро використовувати свій час, силу та енергію для досягнення максимальної ефективності у важливих справах.

Серед рекомендацій автора, я виділила наступні тези:

• кожен повинен самостійно розставляти пріоритети, інакше це зробить хтось інший;

• потрібно відмовитися від непотрібного;

• діяти, планомірно вчиняти лише ті дії, які допоможуть досягти мети;

• слідкувати за режимом сну;

• створити простір для концентрації: виділяти по 15-20 хв наодинці зі своїми думками, щоб зрозуміти: “А чи тим я наразі займаюся, щоб сфокусуватися на головному?”.

Головний актив, який нам доступний — це ми самі. Якщо ми недостатньо вкладаємо в самих себе — тобто у наш мозок, наше тіло і наш дух — ми наражаємо на небезпеку той інструмент, за допомогою якого можемо принести найбільшу користь.

Ден Хиз, Чіп Хиз “Сила моменту”. Книжка про те, як створювати яскраві моменти у своєму житті. Автор розказує про те, що життя вимірюється не кількістю прожитих років, а яскравими подіями, які назавжди залишаються в пам’яті та наповнюють її змістом.

Деніел Канеман “Думай повільно, вирішуй швидко”. Ця книжка про поведінкову психологію. Вчинки та дії людини визначаються її думками. Часто раціональні люди під впливом зайвого оптимізму роблять ірраціональні вчинки, які ведуть до помилкових рішень та втрати зв’язку з реальністю.

Нассім Ніколас Талеб “Чорний лебідь. Під знаком непередбачуваності”. Якщо людина здатна хоч якось передбачати випадковості, то вона переможець по життю. Але якщо людина мислить занадто раціонально, то, швидше за все, вона програє. Автор не надає жодних порад у своїй книжці, але він змушує поміркувати над подіями, що відбуваються в нашому житті. Книжка дозволяє подивитися на безліч речей під новим кутом.

Ювал Ной Харарі “21 урок для XXI століття”. Must read для кожного! Моя оцінка — 10/10. Книжка про те, як влаштований світ і куди він котиться. У своїй книжці автор порушує наступні питання: чи буде нова війна; що відбувається в сучасному світі та який сенс подій, що відбуваються; проблема ліберальної демократії; що робити і як реагувати на фейкові новини; залежність від комп’ютерних алгоритмів тощо. Від того, чи зможе людство знайти відповіді на ці виклики, залежить чи існуватиме планета Земля та її мешканці наступного століття.

Сергій Біденко, антикризовий та репутаційний радник

Девід Аллен “Як упорядкувати справи”. Ця книжка для тих, хто вже знайомий з абревіатурою GTD чи тільки планує дізнатися, що вона означає. GTD (Getting Things Done) — це методологія та система особистої продуктивності й управління часом, розроблена Девідом Алленом і описана в цій книжці. Я почав знайомитися із цією методологією навесні 2021 року за підтримки В’ячеслава Сухомлінова, який є головою офіційного представництва David Allen Company в Україні.

На момент знайомства із GTD я шукав систему, яка допоможе мені краще управляти різними проєктами. Інтуїтивно я зупинився на GTD і в результаті її вивчення зменшив кількість робочих стресових ситуацій, почав вирішувати більшу кількість завдань з великою кількістю людей без втрати фокусу уваги та енергії.

Олена Старостіна, Надія Кобіна “Синдром Патріка”. Цього року прочитав чимало публікацій та книжок про те, як створювати та розвивати особистий бренд. Ця книжка допомагає дізнатися, які бар’єри заважають вам розпочати ефективно працювати над професійною публічністю та дає зрозумілий інструментарій для досягнення цієї мети.

Меттью Макконагі “Зелене світло”. Книжка-автобіографія відомого актора, який пройшов цікавий шлях від актора-початківця у романтичних комедіях до драматичного актора, роботи якого широко обговорюються. Всі описані історії дуже живі, реалістичні та сучасні, тому книжка читається легко.

Павло Грінішин, засновник керуючої підприємствами індустрії краси та здоров’я компанії Grinishyn

Я маю декілька книжок, прочитаних цього року, які хотів би виділити. І, швидше за все, колись я прочитаю їх знову. Це не тільки бізнес-література — ​​ні, хоч і такої було чимало. Я і сам цього року став автором такого читва, презентувавши власникам бьюті-бізнесу, а також тим, хто планує відкрити своє підприємство, роботу під назвою “Beauty-бізнес: від А до Я”. Тому говоритиму більше про книжки художні.

Розпочну з фантастичної трилогії — “Дюна”, Френка Герберта. Відмінний сюжет, що спочатку може здатися примітивним, коли читаєш на перших сторінках історію ворожнечі двох будинків. Але! Міжпланетні подорожі, надприродна могутність, Всесвіт як одна Імперія — це історія більше, ніж про добро і зло. Є й любовна лінія, незвичайні персонажі, філософія, простежується нагальна екологічна проблематика і більше. Книжка справді заворожує своєю різноманітністю.

Але знаєте, коли твір стає ще цікавішим? Коли знайомишся з авторами ближче. У “Дюни” їх декілька — Френк Герберт та Брайан Герберт (син Френка). Але не заглиблюватимуся. Просто прочитайте і ви зможете встежити, як тонко та глибоко автори в канву твору вплели свою філософію життя.

Ще одна книжка про “подумати” — “Про чудовий новий світ” Олдоса Хасклі. Сподобається тим, хто любить антиутопію. Читається легко, як і сприймається, хоча подекуди буває трохи некомфортно від деяких речей. По суті, описане в книжці може здатися не таким вже далеким для сучасності — і що далі, то менше відмінностей.

У книжці герої досягли стабільності у світі, але ціна за це була високою — люди заплатили самостійністю та свободою. Тепер усіх поділили на касти, кожен із них вірить в існуючий ідеальний світ, а від усіх проблем рятує пігулка соми. У новому світі немає хвороб та горя, але й немає кохання, поезії та звичайної радості. Протистоїть цьому всьому — головний герой, Дикун, котрий закохався у дівчину з касти бета. Чим закінчиться їхня історія, не говоритиму. Але повірте, щоб ви собі там не вигадали, книжка закінчується не так — все досить несподівано.

Поки писав, згадав, що хотів розповісти про “Від доброго до великого” Джима Коллінза. Щоб написати свою працю, автору знадобилося цілих шість років, аби спочатку досліджувати компанії, які досягли успіху, та порівняти їх із менш успішними підприємствами. Ця книжка — основа знань для потенційного зростання. Багато речей узяв собі на замітку. Тож однозначно рекомендую.

Яку літературу хотілося б ще рекомендувати? “Завдання трьох тіл” Цисінь Лю, “Космічна Одіссея” Артур Кларк, “Викрадення Європи” Євген Водолазкін, “Нафта: люди, які змінили світ” (збірка), “Маркетинг без бюджету” Ігор Манн… Говорити про книжки можна вічно, ділитися враженнями та пережитими емоціями. Але це буде занадто довгий коментар. Тому не обтяжуватиму, а просто побажаю нових позитивних пригод у 2022 році!

Наталія Тулінова, власник і керівник консалтинг агенції бізнес допомоги медичним закладам “Здорові комунікації”

Я багато читаю, але ще більше не встигаю прочитати, хоча дуже хотілося б. Назву те, що здається мені найціннішим і найголовнішим, і що може допомогти інвесторам і представникам бізнесу вести сильну гру в скрутні часи.

“Без зусиль”, Грег Маккеон. Фахівець з ділового адміністрування Грег Маккеон, бізнес-тренер, який працює зі співробітниками Google, Facebook і Twitter виражає головну думку книжки, що принцип “йти напролом” себе не виправдовує.

Не секрет, що багато важливих справ, займатися якими іноді буває не дуже приємно, в результаті приносять радість. Якщо ви виконуєте фізичні вправи та правильно харчуєтеся, то як наслідок — станете здоровішим і скинете вагу. Якщо ви щодня читаєте, то розширите світогляд. Якщо ви регулярно медитуєте, ваше життя стає спокійнішим і розміренішим. Але навіщо мучитися, займаючись важливими справами, якщо можна ними насолоджуватися. Це цікава та практична книжка про чимало речей.

“Почни з головного”, Гєри Келлер. Книжка, звичайно, психологічна, а також про бізнес. Точно підходить для тих, хто хоче відкрити свою власну справу. Читається вона дуже легко та швидко. Все пишеться просто та зрозуміло. Найголовніше, що я винесла для себе з цієї книжки: не ставте перед собою сотні цілей, а обирайте тільки найважливіші! Якщо раніше я ставила собі 25 цілей на рік, то це було зайве, час витрачався на непотрібне тільки, щоб встигнути зробити більше. А важливо правильно розпоряджатися своїм часом. Автори рекомендують робити свої справи саме з ранку, коли нічого не може нас відволікти, далі все за чергою.

Щодня потрібно приділяти час для нового досвіду. І не кидати розпочате. Не кидати, коли здається, що це єдине правильне рішення, тому що саме в цей час починаються дива.

Кафе на краю світу (3 частини)”, Джон Стрелекі. Це найкраща книжка цього року. Вона про те, як перестати плисти за течією та згадати, навіщо ти живеш. Книжка про шлях до самого себе. Кожному з нас необхідно хоча б раз зупинитися серед метушні та тривог сучасного світу й надати відповідь на головне запитання: “Чому я тут?”. Герой відповідає на них важко, згадуючи все що траплялось з ним на життєвому шляху. І переконується що найкраще що в нього є, було і буде — це він сам та його життя, яке одне.

Ці книжки дозволили мені зробити ковток свіжого повітря. Бажаю і вам добрих книжок, яких, як відомо, багато не буває!

Дмитро Томчук, бізнесмен, засновник інвестиційного фонду FISON

Зізнаюся одразу: 2021 року часу на читання у мене було менше, ніж попередніми роками. За справами у бізнесі сталося так, що писав я для своїх читачів більше, ніж читав інших авторів. Не пам’ятаю, хто сказав, але останніми роками я дотримуюсь цього правила: “Менше читайте, більше перечитуйте”. Тому 2021-го, якщо й відкривав книжки, то здебільшого зі своєї офісної бібліотеки, рідше — вдома.

Це книжки, видані до 2021 року та куплені мною досить давно. Я або перечитував щось зі старого, що мені сподобалося, або дочитував книжки, які не встиг прочитати одразу. Але не залишилися поза увагою й декілька новинок 2021 року, хоча не можу сказати, що я їх читав. Швидше, я їх просто купував на книжкових фестивалях і ярмарках або в магазинах, і запланував прочитати за можливості.

Насамперед це книжки видавництва “Лабораторія”, заснованого моїм другом Антоном Мартиновим, видавцем книжки “Тут Клює”. Я продовжую стежити за всім, що робить Антон. Серед його книжок мене зацікавили такі:

“Канцлерка. Дивовижна одіссея Ангели Меркель” авторки Кеті Мартон. Книжка була написана ще під час каденції Меркель, але в ній повно та напевно неупереджено (європейці іноді це можуть) описується життя Меркель, починаючи з дитинства в НДР і до сьогодення. А це саме те, що мене зацікавило, коли я дивився як солдати зі смолоскипами вночі під барабанний бій і звуки сопілок у дворі якогось берлінського палацу проводили прусськими військовими маршами з поста канцлера Ангелу Меркель. Кадри дивної нічної церемонії, що ніби виринула звідкись із Третього рейху мене й надихнули на цю книжку.

Придбав я і “Мистецтво бізнес-війни. Уроки минулих конфліктів для підприємців і лідерів” автора Девіда Брауна, того самого провідного подкасту Business Wars, від якого комерси на заході просто втрачають глузд. Хоча мене привабило не це, а скоріше те, що книжка — це адаптація до бізнесу трактату про війну Сунь-Цзі. А Сунь-Цзі — це завжди “в тему”.

Ну і звичайно, через всі мої профдеформації останніх років, я не міг не купити книжку “Майбутнє ближче, ніж здається. Як технології змінюють бізнес, промисловість і наше життя” авторів Пітера Діамандіса та Стівена Котлера. Інженер-бізнесмен і журналіст написали книжку про те, до чого я причетний останні роки, і мені стало цікаво, наскільки збігаються наші погляди. Але скажу чесно: книжку я ще не відкривав.

Продовжую цікавитися новинками видавництва “Наш Формат”. “Розверніть корабель. Уроки менеджменту від капітана підводного човна” Девіда Марке — не встояв перед назвою книжки та навіть у проміжку між бізнес-зустрічами встиг прочитати з десяток сторінок в автівці. Книжку написав командир підводного човна “Санта Фе”, у ній чимало інформації, яку варто почерпнути для моїх бізнесів.

Я завжди захоплювався політологією, мені було цікаво, як працюють усі ці приховані колеса. Але книжку “Як зруйнувати Америку за три прості кроки” автора Бена Шапіро я придбав більше з інтересу: а що, за кілька простих кроків можна розвалити не лише Україну, а й США? Цікаво. Я думаю, книжк дасть мені трохи більше розуміння психології моїх американських партнерів, також занурених, як їм здається, в невизначеність і хаос. Але справжня ціль у мене інша: прочитавши книжку, я хочу з’ясувати: чи є у нас шанси зупинити руйнацію України?

Викликала інтерес і книжка “10 уроків для світу після пандемії” автора Фаріда Закарія. На особливі одкровення та скрижалі я не розраховую, але, можливо, трапляться у книжці думки, які допоможуть мені в моїх роздумах про те, що відбувається зі світом наразі та чим усе закінчиться. І як за нових умов заробити гроші.

Книжку “Астронавтика” популяризатора науки Карлоса Пасоса я купив не собі, а своєму синові Гоші. Зрозуміло, про що вона: для дітей розповідається про астронавтику та все, що в ній відбувається. Але прочитаю її із задоволенням і я.

Окрім двох видавництв, із якими мене пов’язують особисті мотиви, зацікавився ще декількома книжками — “Майже доросла: книжка про дівчат і для дівчат”, авторка Ірина Славінська, видавництво Vivat. Цю книжку я купив через глибоко особисті мотиви. І ось її я читаю, коли є час, щоб не запізнитися, і не в усьому згоден з авторкою, бо я тато майже дорослої дівчини. Книжка допоможе мені подивитися на ситуацію з точки зору дочки, що підростає, і розвідати всілякі лайфхаки та штучки, які допоможуть усім нам у спілкуванні та взаєморозумінні. Тільки тихо, про це ніхто не знає…

І знову з професійної цікавості: “Життя після Google. Занепад великих даних та становлення блокчейн-економіки (МІМ)” автора Джорджа Гілдера, видавництво BookChef. Це чисто для роботи, бажання дізнатися ще щось про сферу, в яку я інвестую свої кошти. А можливо, через спогади про мій візит до штаб-квартири Google. Автор пише про кризу, що насувається, породжену айті-галуззю. І мені цікаво, що це за криза — адже до неї причетний і я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram