Новини
20 Жовтня 2022
407

Голова Енергоатому розповів про “фукусімський сценарій” на ЗАЕС

російські загарбники загрожують катастрофою світового масштабу

В інтерв’ю “Радіо НВ” президент Енергоатому Петро Котін розповів, що окупанти намагаються перехопити контроль над технічною експлуатацією ЗАЕС. В суботу вони вдерлися до кабінету головного інженера і заявили, що москва бере на себе повний контроль і будь-які дії, в технічному вже плані, також потрібно погоджувати. Це дуже небезпечна ситуація.

Котін пояснив, це означатиме, що Україна не зможе виконати запуск енергоблока.

“Один із небезпечних факторів — це те, що наближається зимовий період, іде зниження температури навколишнього середовища, зі зниженням температури знижуються й умови експлуатації того обладнання, яке знаходиться на станції. Фактично температура повітря в приміщеннях, де знаходяться ті самі дизель-генератори, має бути більш як 20 градусів, для інших приміщень — 15 градусів. Неможливо допустити, аби температура впала до 0 градусів. Єдиним джерелом тепла, яке може підтримувати потрібну температуру на ЗАЕС є пара від експлуатації енергоблоків. Її можна отримати тільки під час робочого стану хоча б одного енергоблоку. Тобто, на першому плані — питання включення одного з енергоблоків, щоб отримати пару на власні потреби та створити всі умови для роботи систем безпеки, які забезпечують ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС”, — пояснив очільник Енергоатому.

Якщо буде відключення від української енергосистеми, станція перейде на дизель-генератори, і тоді все залежатиме від кількості пального для цих генераторів.

Зазначається також, що пальне доставили і Енергоатом, і самі загарбники.

“Під час зупинки дизель-генераторів, ми маємо фукусімський сценарій. Пам’ятаємо, що за три години розпочалось вже плавлення активних зон і викид радіоактивних речовин у повітря і воду, яка охолоджувала реактори. Це загроза всьому світу”, — нагадав Котін.

В Енергоатомі зазначають, що працівники ЗАЕС перебувають в дуже поганому психологічному стані, адже вони знаходяться під окупацією сім місяців. Крім того, загарбники викрадають людей, застосовують тортури.

“Зараз вони викрали заступника директора з кадрів. Це зроблено, аби забезпечити перехід до фейкової організації, яку вони створили в москві — “експлуатуюча організація ЗАЕС”. Фейковий орган створили, призначили туди директора, і він намагається переконати всіх працівників станції написати заяви про перехід до росатому. Я не рекомендую і прошу наших працівників добровільно не переходити і не підписувати контрактів”, — сказав Котін.

Він нагадав, що ЗАЕС є найбільшою станцією в Європі. Два енергоблоки знаходяться (формально) в режимі ремонту, один (5-й) — в режимі зупинки для випробувань. Саме його Енергоатом, за словами Котіна, готував для пуску пари, інші енергоблоки — в холодному стані.

Як писали раніше Investory News, Єврокомісія хоче посилити захист критичної інфраструктури.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram