Бiзнес
8 Жовтня 2019
1 877

Голландські традиції в Україні: Історія виробника сиру “Європейська сироварня”

Як неякісне молоко вплинуло на створення власної молочної ферми та виробництва сирів

Останніми роками у світі зростає споживання молока та м’яса. Прогнозується, що до 2026 року споживання молока зросте на 20%. Для виробників молочної продукції це означає створення нових робочих місць, збільшення обсягів виробництва, нові ринки збуту тощо.

Investory News поспілкувалися з Ростиславом Зіновським, засновником компанії “Європейська сироварня”, та дізналися, з чого розпочалась її історія та які очкування бізнесмена від ринку.

Від молока до сиру

Передумовою до заснування “Європейської сироварні” стали декілька подій у житті Ростислава Зіновського. Ще у 1990-х роках бізнесмен продавав сири українських виробників на Одещині. А згодом, у 2001 році, ця справа підштовхнула його самого зайнятись виробництвом молочних продуктів та створити торгову марку “Старокозацький Сир”.

Молоко для виробництва пан Зіновський закуповував у місцевих фермерів. Готову продукцію продавав у різних торгових точках та крамницях Одеського регіону.

Цей бізнес був йому до душі, попри невисоку маржинальність (до 20%) та регулярні проблеми з якістю молока. В цілому на запуск бізнесу було витрачено $350 тис. власних коштів бізнесмена, а інвестиції повернулися лише за 15 років.

“Через 10 років після заснування виробництва я вирішив проблему з якістю молока самотужки, створивши власну молочну ферму”, — згадує Ростислав Зіновський. А цьому передувало навчання за кордоном. Бізнесмен навчався в США та Швейцарії. Це обійшлося йому у $5 тис.

Наступним кроком стала купівля старої молочної ферми у селі Шабо, Одеської області, яка обійшлась йому у 100 тис. грн, придбання обладнання і, власне, корів. За словами пана Зіновського, найбільш придатні для молочної ферми дві породи корів: “голштина”, яка дає до 45 літрів молока на день, та “українська молочна” — до 30 літрів молока на день. Вартість особини “голштини” складає $2,2 тис., “української молочної” — $1,5 тис. за особину. Загалом для старту бізнесу придбали 150 особин на сумму $246 тис.

Так вдалось вирішити проблему з якістю молока, а згодом з’явилась і ТМ “Європейська сироварня”. Як зазначає бізнесмен, завдяки новій фермі вдалося отримати молоко, що відповідає стандартам ЄС, США, Ізраїлю та містить не більше як 18 тис. одиниць бактерій на 1 мл — при нормі до 100 тис. одиниць на 1 мл.

Що стосується повернення коштів, що були інвестовані у відкриття молочної ферми, то їх не вдалося повернути, навіть частково. Все тому, що пан Зіновський вкладав зароблені гроші у закупівлю нових особин корів та нарощував поголів’я — у 2 рази за 5 років.

Поголів’я вдалося наростити завдяки купівлі молодих особин та корів з молочних ферм, що розпродавалися у зв’язку з закриттям інших ферм.

Коли нарощування поголів’я завершилося, засновник ТМ “Європейська сироварня” замислився про новий бізнес — виробництво сирів зі світом іменем (Гауди, Рікотти, Халумі). За втілення ідеї він взявся у 2017 році.

До навчання заради нового бізнесу

Задля досягнення поставленої мети Ростислав Зіновський помандрував до Нідерландів, де навчався тонкощам виробництва сиру “Гауда”. Трьохмісячне навчання обійшлося близько $6 тис. Ще $250 тис. знадобилися на закупівлю обладнання та будівництво виробничого приміщення у с. Шабо на Одещині.

Запуск виробництва відбувся 2018 року. Спочатку на підприємстві взялись за виробництво сиру “Гауда”, пізніше — “Халумі” та “Рікотту”. Продавалась продукція у с. Шабо та у торгових точках на Одещині.

Як зазначає бізнесмен, продавати локально вирішили, тому що с. Шабо користується попитом серед туристів через винарню Shabo. А у торгових точках — для впізнаваності бренду на регіоні.

У підсумку стратегія продавати сир локально спрацювала. “За нашою статистикою, 70% продажів влітку відбуваються поруч з виробничими потужностями. Туди приїздять туристи, що відвідують місцеві винарню та сироварню. Інші 30% продукції продається через торгові точки. Взимку навпаки — 70% сиру продається на торгових точках, тому що взимку українці не подорожують так часто, як влітку та купують екскурсій до виробників сирів”, — зазначає пан Зіновський.

Що стосується поточного стану справ, то бізнес залишається низькомаржинальним — близько 20%. І про повернення коштів, вкладених у запуск бізнесу, мови поки що немає. За словами підприємця, можливо, навіть не вдасться повернути найближчими роками. Причиною того є регулярні потреби в оновленні знань за кордоном та поголів’я —одна корова в середньому дає молоко лише 6 років.

Втім це його не зупиняє. Засновник “Європейської сироварні”, планує збільшити кількість одиниць продукції —додати нові позиції сирів “Гауда”. Також у планах цього року потрапити на полички одного з найбільших ритейлерів – мережі “Сільпо”, де представлені крафтові виробники продуктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram