Новини
13 Травня 2020
1 148

Година запитань до Уряду: Кабмін відзвітувався про кошти з Фонду боротьби з COVID-19

Також прем’єр пояснив логіку Кабміну щодо підтримки бізнесу в умовах коронакризи

9,7 млрд грн із 65 млрд, передбачених у Фонді боротьби з коронавірусом, спрямували на пенсійну реформу. Про це заявив прем’єр Денис Шмигаль під час “Години запитань до Уряду” у Верховній Раді України (ВРУ).

За його словами, 20 млрд грн пішло на пенсійну реформу, 6 млрд грн отримали фонди, які будуть допомагати безробітним, зокрема, хто втратив роботу за останні місяці, а це 196 тис. людей, які офіційно зареєструвались на біржі. Ще 1,6 млрд грн спрямовані для допомоги на дітей, батьки-підприємці яких втратили дохід.

Крім цього, на 2 млрд грн були профінансовані різні медичні закупівлі для лікарень. Ще 3,1 млрд грн були виділені МОЗ на додаткові закупівлі лікарням та зарплати лікарям.

Денис Шмигаль розповів також про роботу уряду щодо підтримки бізнесу в умовах коронакризи та анонсував програми підтримки промисловості та експортно орієнтованих галузей.

“Логіка наших дій щодо допомоги бізнесу: спочатку ми допомагаємо мікро-, малому і середньому бізнесу, по якому коронакриза вдарила найсильніше. У цьому напрямку уже працюють програми дешевого кредитування, і ми хочемо, щоб усі підприємці мали доступ до кредитного ресурсу фактично під 0%”, — зазначив він.

Другий аспект підтримки — це часткова виплата зарплат тим підприємствам, де у працівників був зменшений робочий час. Це те, що роблять західні країни й те, що так само зробив уряд, виділивши на цю програму майже 5 млрд грн.

За словами прем’єра, за один тиждень на цю програму подалися 7 тис. підприємців — для них будуть робити відповідні відшкодування.

Додаткова програма — “Нові гроші”, яка також буде працювати вже найближчими днями.

Також, за його словами, уряд планує програму підтримки промисловості та експортно орієнтованих галузей.

“Тут так само буде питання кредитування і питання локалізації. Для нашого уряду підтримка українського виробника — це пріоритет, який буде закладено в основу економічної стратегії на найближчі роки”, — сказав керівник уряду.

Зараз у роботі декілька пілотних проєктів, які стануть першим етапом у створенні спецзон, що допоможе залучити іноземні інвестиції та сприятиме появі нових промислових потужностей саме в Україні.

Денис Шмигаль також зазначив, що всі ці програми спрямовані на збереження робочих місць.

Нагадаємо, з 1 березня по 29 квітня 2020 р. бюджетні витрати на боротьбу з COVID-19 склали 1,8 млрд грн. Більша частина цих коштів витрачена з місцевих бюджетів — 1,35 млрд грн, а 455 млн грн — кошти держбюджету.

А от в ООН вважають, що на боротьбу з пандемією коронавірусу та її наслідками в найбільш уразливих країнах світу тепер буде потрібно зібрати не $2 млрд, як планувалося, а $6,7 млрд. У таких країнах вже спостерігається падіння доходів, зростання безробіття та проблеми з вакцінацією.

Також, ВООЗ оновила стратегічний план з підготовки та реагування на поширення коронавірусу COVID-19. На його реалізацію організації потрібно буде $1,7 млрд. Оновлений план розрахований до кінця року – ресурси необхідні для власних операцій, враховуючи “важливі постачання”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram