Новини
20 Травня 2021
828

Глобальний рейтинг еліт: Україна на 76 місці серед 151 країн

Сусіди у списку — Домініканська Республіка, Уганда, Албанія та Гвінея-Бісау

Швейцарський інститут Санкт-Галлена оцінив якість українських еліт “середньо”, поставивши Україну на 76 місце серед 151 країн у рейтингу Elite Quality Report 2021, свідчать дані дослідження університету.

На думку аналітиків, останні роки українська еліта зіткнулася з низкою серйозних проблем, ключові з яких — неефективна державна політика і традиційні підходи до управління в економіці.

Водночас стратегічний вибір на політичну та економічну взаємодію з ЄС встановив нові вимоги до державних установ і ринкової інфраструктури. Дана переорієнтація покаже здатність еліт трансформуватися від пострадянського до сучасного суспільства.

Якість еліт країни оцінюється за 107 критеріями. Перші 10 країн рейтингу входять у категорію найякісніших еліт (перша трійка країн: Сінгапур, Швейцарія та Велика Британія). Наступні 50 країн — якісні еліти. Далі йдуть країни з елітами “середньої якості”. Дану категорію очолює Україна.

Поруч з Україною в рейтингу — Домініканська Республіка (74-е місце), Уганда (75-е), Албанія (77-е), Гвінея-Бісау (78-е).

За двома показниками Україна отримала максимальний бал серед країн світу — за різницею в оподаткуванні приросту капіталу і прибутку, а також за часткою self-made мільярдерів.

Найгірші показники України в рейтингу — нуль балів за критерієм кількості самогубств і смертності від наркотичних речовин, а також за кількістю загиблих в збройних конфліктах (135-місце) і соціальної ворожості (130-е місце).

За визначенням авторів дослідження, еліти — це панівні коаліції, що володіють найбільшою здатністю до координації в суспільстві й використовують найбільш ефективні бізнес-моделі.

Елітні бізнес-моделі можуть або створювати стійку цінність, або витягувати цінність в інших, в першу чергу у неелітних (тобто шляхом пошуку ренти). Діяльність зі створення вартості включає інновації, торгівлю або виробництво. Витяг вартості включає бар’єри, дискримінаційні чи монополію. Чим вище сукупна цінність елітних бізнес-моделей, тим вище якість національної елітної системи.

Нагадаємо, українці потрапили до європейського рейтингу Forbes “30 до 30”. Засновників стартапів молодші 30 років відзначили у категоріях Technology, Finance та Social Impact.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram