Новини
2 Липня 2021
657

Глобальний податок для міжнародних компаній отримав підтримку 130 країн

Мінімальна ставка становитиме не нижче 15% в кожній країні, де вони працюють

Офіційні представники 130 країн, враховуючи всі держави G20, за підсумками зустрічі в віртуальному форматі у четвер, 1 липня, погодилися з введенням глобальної мінімальної ставки податку у межах ширшого перегляду правил оподаткування міжнародних компаній, повідомляє The Wall Street Journal.

“Це буде найрадикальніша зміна в міжнародному оподаткуванні за сторіччя”, — йдеться у повідомленні.

Зокрема схвалили введення податку Китай й Індія, які раніше не були повністю згодні з пропонованими змінами.

Тепер урядами мають бути ухвалені закони, які гарантуватимуть, що компанії зі штаб-квартирами в їх країнах платитимуть податки за мінімальною ставкою не нижче 15% в кожній країні, в якій вони працюють. “Це зменшить можливості для ухилення від сплати податків”, — зазначає видання.

За оцінкою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка керує перемовинами щодо податків, уряди щорічно втрачають від $100 до $240 млрд на рік через недоотримання податків. “Після багатьох років інтенсивної роботи та перемовин, ця історична угода забезпечить виплату великими транснаціональними компаніями справедливу ​​частку податків повсюди”, — заявив генеральний секретар ОЕСР Матіас Корман.

Міністр фінансів США Джанет Єллен назвала цей день “історичним для економічної дипломатії”. “Угода між 130 країнами, на частку яких припадає понад 90% світового ВВП — явна ознака того, що “перегони поступок” (конкуренція країн за інвестиції завдяки пом’якшенню податкового режиму — Ред.) стала на крок ближчою до завершення”, — зазначила вона.

Міжнародні угоди тісно пов’язані з внутрішнім податковим порядком денним США. Адміністрація президента Джо Байдена домагається підвищення ставки корпоративного податку до 28% із нинішніх 21%, а також збільшення мінімального податку на закордонні доходи американських компаній до 21% з 10,5%.

Раніше Investory News писали, що США закликатимуть країни світу ввести єдиний мінімальний податок для бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram