Новини
13 Березня 2023
383

Глобальна економіка зростає через падіння цін на енергоносії

Останніми місяцями зросла споживча довіра по обидва боки Атлантики

Фото: AP

Падіння цін на нафту та природний газ скорочує витрати домогосподарств, зміцнює довіру та послаблює тиск на державні бюджети й може наростити виробництво в єврозоні приблизно на 1,5%, повідомляє The Wall Street Journal.

Падіння цін на енергоносії допомагає пояснити несподівано високі економічні показники цього року в США та Європі. Менеджери ланцюгів постачання по обидва боки Атлантики зараз налаштовані оптимістичніше, ніж за останні місяці, згідно з бізнес-опитуваннями S&P Global, які вважаються надійним індикатором майбутнього зростання.

Виграш для домогосподарств, бізнесу та урядів також компенсує зростання вартості запозичень, оскільки центральні банки підвищують відсоткові ставки, щоб охолодити історично високу інфляцію.

Ціна бареля нафти впала більш ніж на третину з середини минулого року, приблизно до $77 зі $121, що нижче довоєнного рівня, оскільки ринки пристосувалися до західного ембарго на російські постачання й нафта була вивільнена з аварійних резервів.

В Європі базові гуртові ціни на природний газ впали майже на 90% з літа минулого року, досягнувши найнижчого рівня з 2021 року завдяки теплій погоді, економії та зростанню імпорту.

Зниження цін на природний газ означає величезну економію витрат для Європи, що дорівнює близько 3,5% валового внутрішнього продукту цього року для Італії та близько 2% ВВП для Німеччини, Португалії та Іспанії, згідно з даними Capital Economics.

Загалом, за оцінками Capital Economics та Berenberg Bank, енергетичний стимул може збільшити виробництво в єврозоні приблизно на 1,5%, що приблизно еквівалентно річному зростанню.

Споживча довіра значно зросла по обидва боки Атлантики в останні місяці, змінивши тогорічне падіння. Це може означати, що домогосподарства витрачають більше грошей, які вони заощадили під час пандемії, що сприятиме подальшому зростанню, кажуть економісти.

Як писали раніше Investory News, Німеччина позбавилася залежності від російської трубопровідної нафти.

Енергосистема Нідернландів також більше не залежить від імпорту російського трубопровідного газу. У другому півріччі 2022 року головними постачальниками газу в ЄС стали США та Норвегія.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram