Новини
26 Травня 2022
593

Глава МЗС Британії: На російську агресію потрібно відповідати лише силою

Не можна допустити жодного відкату назад від мети гарантувати поразку росії у її війні проти України

Фото: Gints Ivuskans/AFP

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс вважає небезпечними спроби “утихомирити” російського лідера, йдеться у пресрелізі Форін-офісу напередодні її поїздки до Боснії та Герцеговини у четвер, пише BBC.

“Російську агресію не можна утихомирити. На неї необхідно відповідати силою. Ми повинні бути непохитними у забезпеченні перемоги України військовою допомогою та санкціями. Тепер ми вже не можемо прибрати ногу з педалі газу”, — заявила Ліз Трасс.

У своєму сьогоднішньому виступі вона збирається вимагати зростання постачання зброї Україні та посилення санкцій проти росії.

Говорячи про “умиротворення агресора”, Трасс робить явне посилання до політики, яку наприкінці 30-х років XX ст. вів уряд Британії на чолі з Невілом Чемберленом стосовно нацистської Німеччини, що полягала в поступках, компромісах і потуранні її агресивним діям в надії обмежити їх масштаб.

Така політика призвела до остаточної деградації Версальської системи, Ліги Націй та системи колективної безпеки, радикальної зміни балансу сил у Європі, послаблення геополітичних позицій Великої Британії та Франції та посилення Німеччини.

На думку Трасс, не можна допустити жодного відкату назад від мети гарантувати поразку росії у її війні проти України.

“Ми не повинні дозволити, щоб в Україні розвинувся затяжний і дедалі болісніший конфлікт”, — вважає голова Форін-офісу.

Заходу, за її словами, слід зробити висновки з недавньої історії, коли путін, досягши від Заходу різних поступок, після цього нападав на Грузію, Крим і Донбас.

З аналогічним висловом раніше у середу виступила і прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, яка застерегла колег від демонстрації володимиру путіну будь-якої слабкості.

“Світ, укладений на поганих умовах для України, означатиме поганий світ для всіх нас. Набагато небезпечніше поступатися путіну, ніж провокувати його. Всі ці, начебто, дрібні поступки агресору ведуть до великих війн”, — заявила вона.

Ці висловлювання пролунали після того, як на форумі в Давосі та в колонках низки ЗМІ прозвучали пропозиції поступитися росії частиною української території, щоб якнайшвидше закінчити війну.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що країна не віддасть своїх територій і дорікнув партнерам у тому, що в будь-якій ситуації знайдеться хтось, хто за будь-якої поведінки росії запропонує “враховувати її інтереси”.

Країни ЄС досі не можуть домовитися про нові санкції щодо росії, оскільки шостий пакет потребує одностайної підтримки всіх 27 членів.

Але, наприклад, Італія, Кіпр та Угорщина вважають, що ЄС має закликати росію та Україну до припинення вогню та мирних переговорів, тоді як країни Балтії та Польщі говорять про військову допомогу Україні, щоб та могла здобути перемогу у бою.

Як писали раніше Investory News, війна росії проти України зруйнувала багато цивільних об’єктів — понад 200 підприємств, 12 аеропортів та понад тисячу навчальних закладів, а також інших зруйнованих об’єктів інфраструктури.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram