Новини
9 Червня 2020
965

Гірше, ніж після війни: Світовий банк прогнозує найбільше падіння економіки

Світова економіка скоротиться на 5,2% цього року

Введення масштабних та швидких заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу привели до серйозного скорочення світової економіки. Згідно з прогнозами Світового банку (СБ), скорочення може скласти 5,2%, йдеться у звіті банку.

Зазначається, що це найглибший спад в економіці з часів Другої світової війни. Очікується, що економічна активність в країнах з розвиненою економікою скоротиться на 7% у 2020 р.

Скорочення ринку країн, що розвиваються прогнозується на рівні 2,5%, що є першим скороченням в групі цих країн мінімум за шістдесят років. Доходи на душу населення зменшаться на 3,6%.

При песимістичному сценарії розвитку подій світову економіку може очікувати падіння на цілих 8%. Відновлення при цьому у 2021 р. буде слабким — трохи більше ніж на 1%.

“Це призведе до того, що мільйони людей опиняться в умовах крайньої бідності в цьому році. Цей удар відчують найсильніше в країнах, де пандемія була найбільш серйозною і де існує сильна залежність від світової торгівлі, туризму, експорту товарів і зовнішнього фінансування”, — йдеться у звіті.

Економіці США пророкують скорочення на 6,1% в цьому році. Обсяг виробництва в Єврозоні впаде на 9,1%. А економіка Японії може скоротитися на 6,1%.

Керівництво банку закликає світову спільноту “об’єднатися, щоб знайти шляхи відновлення”.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебрейесус заявив, що ситуація з поширенням COVID-19 в Європі поліпшується, проте в глобальному масштабі у світі вона погіршується, пише Reuters.

У Центральній Америці пандемія все ще не досягла свого піку. За словами глави ВООЗ, у неділю число нових випадків COVID-19 перевищила 136 тис. за один день.

“Майже 75% вчорашніх випадків стосувалися десяти держав, в основному в Америці та Південній Азії”, — зазначив він. У зв’язку з цим Гебрейесус закликав всі країни “не знімати ногу з педалі газу” в боротьбі з пандемією.

У світі зафіксовано майже 7 млн ​​випадків коронавірусу і майже 400 тис. смертей.

Як раніше писали Investory News, у Німеччині всупереч субсидуванню державою заробітної плати кількість безробітних у квітні збільшилася на 373 тис. осіб. Рівень безробіття на найбільшому ринку праці Європи зріс більше, ніж за всю фінансову кризу 2008-2009 рр.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон запропонували створити фонд для відновлення країн Євросоюзу після пандемії коронавірусу. Початковий капітал фонду становить €500 млрд.

Як відомо, дефіцит бюджету США у квітні збільшився на рекордні $738 млрд, оскільки державні витрати на пом’якшення наслідків пандемії для економіки різко зросли, а податкові надходження впали.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram