Новини
6 Травня 2021
752

General Motors продаватиме повністю автономні автомобілі вже у 2030 році

Автоконцерну допомагатимуть розробки дочірньої компанії — Cruise

Генеральний директор General Motors (GM) Мері Барра заявила про плани компанії запустити продаж повністю автономних автомобілів до 2030 року, а також розвивати й вдосконалювати власні системи для автономного водіння, повідомляє TechCrunch.

Допомогти у цьому концерну повинні технології Cruise, дочірнього підрозділу GM з розробки безпілотників. “Я завжди говорила, що у нас є революційна стратегія допомоги водієві, аж до надання йому повної автономії Рівня 4 або Рівня 5”, — зазначила вона, маючи на увазі класифікацію Товариства автомобільних інженерів (SAE).

Згідно з цією системою, безпілотні автомобілі класифікуються за шістьома рівнями автономності, розпочинаючи з нульового. Рівень 4 передбачає, що водій може не контролювати машину на дорогах з “передбачуваним” рухом (наприклад, автобани). А Рівень 5 означає максимальний рівень автономності — зі сторони людини не потрібно ніяких дій окрім старту системи та вказівки пункту призначення.

Автоматизована система може доїхати до будь-якої точки призначення, якщо це не заборонено законом. У досягненні намічених планів GM повинні допомогти розробки її дочірньої компанії — Cruise, яка спеціалізується на розробці безпілотників.

У листопаді минулого року вона вже вивела повністю автономні автомобілі на вулиці Сан-Франциско в Каліфорнії. Це дозволило Cruise стати першою компанією, безпілотники якої з’явилися на вулицях великого міста США.

До цього тестування таких автомобілів дозволялося тільки в невеликих містах. Крім того, раніше у безпілотниках повинен був бути присутнім водій, який забезпечував контроль за машиною і за необхідності міг взяти керування на себе.

У травні 2021 року Cruise уклала угоду щодо запуску служби роботаксі в Дубаї вже 2023 року. Наразі компанія продовжує тестувати розробки та розглядає можливості щодо запуску своєї технології автономного водіння як комерційного продукту.

Крім цього, GM продовжує вдосконалювати власну систему Super Cruise, яка використовує комбінацію даних з камер і різних датчиків, а також відстежує увагу водія. На відміну від систем, що використовуються в Tesla, користувачам Super Cruise не потрібно тримати руки на кермі. Однак їх погляд повинен бути спрямований прямо.

Вперше про створення системи Super Cruise компанія оголосила 2014 року. Тоді вона була доступна тільки для однієї моделі — седана Cadillac CT6. “До кінця 2023 року GM планує випустити Super Cruise для 22 моделей автомобілів”, — йдеться у новому звіті компанії.

Додається, що наразі нарощуються можливості системи, зокрема проводиться робота над забезпеченням більшої пропускної здатності мережі, а також збільшенням потужності обробки даних. Це дозволяє інженерам додавати нові функції, зокрема автоматичну зміну смуги руху.

GM зосереджена на тому, щоб зробити Super Cruise придатною для використання не тільки на шосе, але й на міських вулицях.

Нагадаємо, минулого року General Motors вклав $2,2 млрд на переоснащення заводу під виробництво електрокарів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram