Новини
5 Жовтня 2022
421

“Газпром” офіційно визнав падіння попиту на газ

Ключовим фактором стало скорочення споживання газу в ЄС

Фото: Olga Maltseva/ AFP

На восьмому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну “Газпром” офіційно визнав падіння попиту на газ.

З початку 2022 року “Газпром”, за попередніми даними, видобув 313,3 млрд кубометрів газу, що на 17,1% (на 64,8 млрд кубометрів) менше, ніж у 2021 році. Попит на газ компанії з ГТС на внутрішньому ринку за цей період скоротився на 4,1% (на 7,2 млрд кубометрів).

У “Газпромі” заявили, що ключовим фактором падіння попиту на газ у світі стало скорочення споживання газу в ЄС.

“За дев’ять місяців поточного року, за першими попередніми оцінками та доступними оперативними даними, світовий попит скоротився приблизно на 40 млрд кубометрів, з них 75% або 30 млрд кубометрів — це частка 27 країн ЄС. Споживання газу скоротилося й у Великій Британії: за вказаний період — приблизно на 5 млрд кубометрів. Таким чином, загальна частка країн ЄС і Великої Британії в скороченні світового попиту становить майже 90%”, — йдеться в заяві.

Експорт до країн далекого зарубіжжя становив 86,9 млрд кубометрів — на 40,4% (на 58,9 млрд кубометрів) менше, ніж за той же період 2021 року.

В “Газпромі” зазначили зростання експорту газу в Китай газопроводом Сила Сибіру в межах двостороннього довгострокового контракту з CNPC.

“Поставки регулярно йдуть понад добові контрактні кількості. У вересні зафіксовано два історичні максимуми добового обсягу експорту за весь час поставок”, — сказано в повідомленні.

Тим часом витрати Китаю на російські енергоносії в серпні досягли рекордних $8,3 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram