Новини
8 Листопада 2021
730

Газова криза створила загрозу для венеціанських склодувів

Італія відмовилася від вугілля заради зниження шкідливих викидів

Склодуви острова Мурано, розташованого у Венеціанській лагуні, побоюються, що стрибок цін на газ стане для їхнього бізнесу останньою краплею, повідомляє The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що вони вже серйозно постраждали на фоні пандемії коронавірусу, яка змусила владу Італії вводити локдауни й вдарила по міжнародному туризму.

Наразі на острові працюють близько 150 склодувів, яким для роботи печей необхідний метан — основний компонент газу. “Для нас газ — це як повітря для людей. Ми не можемо без нього жити”, — заявив виданню президент асоціації склодувів Promovetro Лучано Гамбаро.

На газ у середньому припадає близько третини загальних витрат склодувів. Склодуви Мурано очікують, що ціни на газ, які значно зросли, збережуться як мінімум до весни. В умовах такої невизначеності багато хто з них або попереджає клієнтів про довгі затримки замовлень, або скасовує замовлення зовсім.

“У цій ситуації хтось, хто довгий час не працюватиме, може знову й не відкритися”, — заявив один із найбільших виробників скла на острові Крістіано Ферро. І додав, що планує тимчасово зупинити щонайменше 90% виробництва, оскільки його рахунок за газ зріс із €42 тис. у вересні до €172 тис. у жовтні.

WSJ також наводить приклад склодува Фабіо Онесто, який відключив печі після того, як у вересні його рахунок за газ зріс майже втричі проти попереднього місяця — до €24 450.

Печі також відключив Даміан Фарнеа, який спеціалізується на виробництві скляних скульптур. “Ми думали, що цього року наблизимося до доковідних продажів, але тепер ця мета поза досяжністю”, — наголосив він.

Ціна на газ у Європі останнім часом неодноразово демонструвала рекорди. “Холодна зима може спровокувати ще більше її зростання”, — пише видання із посиланням на галузевих аналітиків. При цьому Італія, як і багато інших країн Європи, стала більш залежною від природного газу через відмову від вугілля заради зниження шкідливих викидів.

Раніше Investory News писали, що Україна скоротила імпорт газу на 77%. На фоні газової кризи в Європі, трейдери нарощують реекспорт газу з України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram