Думки
21 Листопада 2019
1 314

Гай Збарський: Чому в Ізраїлі стало можливим інноваційне чудо

Керуючий партнер Sabra Innovations — про те, як армія, держава та університети допомагають розвивати стартапи

Для початку кілька фактів та цифр про те, що таке Ізраїль і що таке інноваційне чудо. Не я придумав цю назву, просто дуже пишаюся цим. Отже, Ізраїль був заснований 70 років тому і за цей час в нас дійсно з’явилася величезна кількість стартапів, інноваційних компаній, що розробляють цікаві інноваційні продукти.

Щороку з’являється близько тисячі нових стартапів. Не будемо псувати репутацію, але як ви розумієте, частина з них, звичайно, “загинається”. Крім того, працює понад 300 венчурних фондів, понад 400 різноманітних акселераторів, інкубаторів тощо. Минулого року інвестори вклали в ізраїльські стартапи $6,4 млрд, у першій половині 2019 року — вже $3,9 млрд. Відповідно, ви можете порахувати, наскільки це було вигідно: вклавши $6,4 млрд, вони отримали $12,63 млрд.

Якщо зробити перерахунок на кількість населення, то в нас виходить перше місце за всіма параметрами, що стосуються інновацій, вкладень, патентів, вищої освіти, і так далі. І що найважливіше та найцікавіше, ми маємо 351 корпоративний інноваційний чи R&D-центр. Тобто, кілька сотень компаній відкрили в нас свої філії і розвивають там інновації, створюючи нові майбутні продукти.

Звичайно, найбільші інвестори в ізраїльські стартапи — це венчурні фонди. Але друге місце посідають корпоративні венчурні фонди.

А тепер трошки поговоримо про те, як склалася така екосистема, чому в Ізраїлі така цікава атмосфера для стартапів і звідки це береться.

Існує кілька причин подібного інноваційного менталітету.

#1: Ніколи не здаватися

Як ви знаєте, в Ізраїлі всі проходять через армію. Хлопці чи дівчата, не важливо. І армія, як виявилося, прищеплює певні навички, які потім стають критично необхідними у підприємництві. Наприклад, ніколи не здаватися. Тобто, в армії тобі потрібно захопити якусь будівлю або звільнити якусь територію, і кров з носу, не важливо, що відбувається навколо, відірвало тобі ноги снарядом чи ще щось, ти повезеш і захоплюєш цю територію. У стартапах приблизно те ж саме. Потрібно тобі отримати якогось клієнта? Не важливо, чи “відірвало тобі ноги”, ти зубами чіпляєшся, повзеш до цього клієнта і робиш так, що він починає купувати твій товар.

#2: Сфокусованість

Бути сфокусованим — теж дуже важлива річ. Особисто я часто бачу, як стартапи на початковому етапі насправді дуже-дуже сильно розфокусовані, вони займаються купою різних цікавих чи нецікавих речей. В армії, знову ж таки, тобі потрібно захопити якусь територію і лише її. Тобі не потрібно займатися захопленням інших територій і так далі. Тому сфокусованість — дуже важливий параметр.

#3: Завжди досягати мети

Не потрібно багато розмов, багато теорії. Просто вперед. Сказав — зробив, адже потрібно зробити.

#4: Чесність має значення

В армії дуже важлива навичка — це чесність та порядність. Не можна обманювати, не можна брехати, інакше все розвалиться. Те ж саме дуже важливо і для підприємця. Тільки так будуються стосунки з партнерами, інвесторами, співробітниками. Тільки на чесності та порядності.

#5: Співробітництво

І звичайно колаборація, співробітництво — один з найвідоміших факторів. Це вміння працювати з іншими людьми, вміння співпрацювати, вміння вести діалог та переговори. Це основні якості, що здобуваються в армії. І потім всі вони накладаються та проєктуються на вміння створювати власний бізнес, вміння бути стартапером.

#6: Історії успіху

Ізраїль — країна маленька, і там існує дуже багато особистих прикладів успіху. В нас практично кожен знає когось, хто зробив вихід на 200 мільйонів. І коли ти знаєш таку людину особисто, коли ви разом служили в армії чи ходили у дитсадок, і ти бачиш, що вона взяла, пішла та зробила екзит, починаєш розуміти, що це не якась казочка, не фантастична історія, а що це реально можна зробити.

#7: Співробітництво з державою

Знову ж таки все взаємопов’язане: держава, індустрія, армія. Всі діляться один з одним стартапами, технологіями, є спільні акселератори в армії, університетів та держави. Все дуже тісно інтегровано і масштабно колаборується.

#8: Освіта

Про освіту ви, напевно, знаєте. У нас з дитинства прийнято дуже сильно “пічкати” дітей освітою, водити до нескінченності на гуртки, читати книжки. Це відомий параметр. Але університети – теж дуже цікавий фактор. Не знаю, як це відбувається в Україні, але у нас в університеті, наприклад, успіх декана факультету або професора вимірюється не тим, скільки наукових досліджень він зробив, а тим, скільки з них він зміг комерціалізувати. Тобто, коли якийсь британський вчений вивчає вплив атмосферного тиску на випадіння волосся, це мало кого цікавить. Але якщо з цього потім зробити стартап та продати за 200 мільйонів, тоді це вважається успіхом. Тому вимірюється, скільки досліджень та теоретичних робіт потім реально перетворюються на справжні стартапи, на справжні історії успіху.

#9: Менталітет

Менталітет — це взагалі окрема історія. Він вироблений поколіннями.

#10: Відсутність внутрішнього ринку

У нас немає внутрішнього ринку. Тому, коли в Ізраїлі людина відкриває компанію, вона навіть не думає продавати на місцевому ринку. Купівельна спроможність в нас є, але ринок надзвичайно маленький. Тому ти засновуєш компанію, яка самого початку заточена продавати за межами країни. Так в Ізраїлі майже відразу виходять глобальні історії.

#11: Багато інформації

Всім все зрозуміло, всі знають, що потрібно робити, щоб збудувати стартап та продати його. Зрозуміло, як розпочати, зрозуміло, до кого йти за грошима, і до кого йти потім за екзитом. Це находжена доріжка. І це теж важливий параметр.

Записано під час Ukrainian Israeli Innovation Summit

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram