Країна
26 Серпня 2019
2 029

G7: Про що домовились лідери країн “Великої сімки”

Учасники саміту не обійшли увагою Україну та обговорювали питання повернення формату G8

На фото: учасники саміту G7

Перший день саміту “Великої сімки” (G7), який проходив у французькому місті Біарріц, був досить продуктивним.

Разом з проведенням ряду незапланованих зустрічей і переговорів лідери країн G7 (США, Франція, Великобританія, Німеччина, Японія, Канада й Італія) обговорили ключові для міжнародного клубу питання, зокрема зміну клімату, цифрових перетворень і проблем світової економіки.

Як пише Deutsche Welle, канцлер ФРН Ангела Меркель у рамках саміту повідомила про бажання Парижа та Берліна якомога швидше провести саміт лідерів держав “нормандської четвірки” – Німеччини, Франції, України та Росії.

За словами пані Меркель, під час обговорення конфлікту на Донбасі на саміті G7 24 серпня озвучувалися різні оцінки, але вона від імені Німеччини дала чітко зрозуміти, що потрібен прогрес у втіленні мінських домовленостей, щоб знову мати можливість говорити про залучення Росії до формату G8. Цю точку зору підтримали й інші учасники саміту.

На фото: канцлер ФНР Ангела Меркель та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо також брав участь в обговоренні питання України. Разом з канцлером Німеччини вони закликали Україну до реформ і запевнили у подальшій підтримці.

“Прем’єр-міністр і канцлер обговорили підтримку України й наголосили на важливості реформ, відзначивши значний мандат в цьому відношенні, наданий після президентських і парламентських виборів”, — наголошується в повідомленні прес-служби прем’єр-міністра Канади.

Раніше про можливість повернення до формату G8 після залучення Росії знову згадав президент США Дональд Трамп. Утім, його ініціатива не знайшла підтримки в решти учасників саміту.

На фото: президент США Дональд Трамп та президент Франції Емануель Макрон

За інформацією агенції AFP, президент Франції Еммануель Макрон і президент США Дональд Трамп знайшли “точки дотику” з питань іранської ядерної угоди, міжнародної торгівлі та інших важливих тем.

Трамп навіть залишив коментар на своїй сторінці в Twitter, де він зазначив, що обід з Макроном став їх кращою зустріччю.

“Аналогічно дуже вдало пройшла і зустріч зі світовими лідерами. Є прогрес!”, – написав він.

А глави урядів Великобританії та Канади Борис Джонсон і Джастін Трюдо встигли обмінятися думками тет-а-тет, засудивши придушення владою протестів у Гонконзі й торкнувшись теми пожеж в бразильській Амазонії та зміни клімату в цілому.

На фото: прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон (зліва) та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо/ Sean Kilpatrick, The Canadian Press

Водночас відомо, що влада США отримали два телефонних дзвінки від представників уряду Китаю, зацікавленого у відновленні переговорів про укладення торговельної угоди. За словами Дональда Трампа, його команда прийме пропозицію та повернеться за стіл переговорів. Заяви були зроблені також у рамках саміту G7 у Франції.

Нагадаємо, ціни на нафту еталонних марок знижуються четверту сесію поспіль на тлі погіршення торгових відносин між США і Китаєм. Нафта марки Brent подешевшала на $0,59 до $58,75 за барель, жовтневі ф’ючерси на західно-техаський сорт WTI — на $0,61 до $53,56 за барель.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram