Новини
12 Квітня 2021
844

Фудтех після пандемії: У світі інвестиції демонструють зростання на 30%

Інвестори частіше вкладають в онлайн-продажі та доставку, а не у виробництво

Венчурний фонд Fuel for Growth підготував аналітичний звіт про світові інвестиції у сфері foodtech за перший квартал 2021 року. Сума інвестицій збільшилася проти 2020 року з $7,19 млрд до $9,38 млрд. Лідером за кількістю угод став Китай, вперше обігнавши США.

У звіті враховувалися ангельські інвестиції, посівні раунди, інвестиції, видані в акселераторах та інкубаторах, а також вкладення від фондів на ранніх і пізніх стадіях за перший квартал 2020 і 2021 років.

Всього за перші три місяці 2021 року у сфері foodtech були укладені 272 угоди на $9,38 млрд, що на 30% більше, ніж було у 2020 році. Кількість угод при цьому скоротилася на 18%.

Географія

За даними F4G, більшість угод у foodtech-секторі за перший квартал 2021 року припадає на Китай (35%) і США (33%). В Індії, Іспанії та Фінляндії укладено по 6% угод відповідно. В інших країнах — менш як 3% угод.

Спеціалізація угод

Згідно зі звітом венчурного фонду Fuel for Growth, найбільш популярними в інвесторів за перший квартал 2021 року було вкладення в сервіси доставки, маркетплейси, мобільні додатки у сфері foodtech — 85%.

На виробників харчових продуктів і напоїв припадає близько 11% від усіх угод. При цьому лідерами в цьому сегменті є клітинне м’ясо та риба, рослинне м’ясо, білок з комах, а також технології ферментації за допомогою грибів.

Компанії, які займаються розробкою “розумної” упаковки, сервісами з рецептами, а також виробництвом устаткування викликають інтерес у 4% інвесторів.

Лідируючі позиції за обсягом інвестицій в foodtech-секторі в Q1 займають сервіси доставки. Найбільшою інвестицією першого кварталу 2021 року стало вкладення в розробника платформи доставки продуктів Xingsheng Selected з Китаю — $3 млрд.

“На фоні торішнього успішного розміщення компанії DoorDash інвесторів, як і раніше залучає сектор доставки, де ми бачимо не тільки найбільшу активність, але й суми. Минулорічний рекорд індонезійської угоди Gojek підкорений угодою Xingsheng Selected, що яскраво демонструє потенціал споживчого сектора південно-східної Азії з населенням понад 2 млрд людей. Важливим поворотним пунктом для цього сегмента стане впровадження роботизованих засобів доставки замість кур’єрів, що дозволить значно збільшити прибутковість. Інвестори вірять у цю модель, про що свідчить раунд у $500 млн в компанію Nuro”, — зазначають експерти.

Згідно з новим дослідженням ООН, близько 931 млн т продовольства, або 17% від загальної кількості харчових продуктів, доступних споживачам 2019 року, було відправлено в сміттєві баки домашніх господарств, роздрібних торговців, ресторанів та інших підприємств громадського харчування.

Тим часом Google визначив, які харчові продукти шукають найбільше в більш ніж 100 країнах. Явним переможцем виявилася піца.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram