Новини
22 Липня 2020
859

FT: Європейські банки зазнають збитків у розмірі €800 мільярдів

Однак, у консалтинговій компанії Oliver Wyman розглядають два сценарії розвитку подій — обидва зовсім не оптимістичні

Збитки європейських банків за виданими кредитами в разі загострення ситуації з пандемією коронавірусу можуть скласти €800 млрд ($922,6 млрд), а доходи протягом трьох років скоротяться на €30 млрд ($34,6 млрд), повідомляє Financial Times з посиланням на доповідь консалтингової компанії Oliver Wyman.

Вона допустила два сценарії розвитку подій. У базовому обсяг неповернутих кредитів збільшиться до €400 млрд, що у 2,5 раза більше, ніж в попередні три роки. У найгіршому частка неповернутих кредитів зросте до 10%, а обсяг неповернутих позик подвоїться в порівнянні з базовим сценарієм.

У поточному році з урахуванням збитків по кредитах доходи європейських банків можуть впасти на €180 млрд до €385 млрд. У 2022 р. показник не повернеться до рівня 2019 р.

На думку експертів, чистий процентний дохід у 2021 р. буде на 8% нижче, ніж у 2019 р., а середня рентабельність капіталу в поточному році досягне нульової позначки й лише у 2022 р. підніметься до 5,3%.

Банки Центральної Європи та Великої Британії понад десять років намагалися відновитися від кризи 2008 р., коли прибутковість в умовах конкуренції знизилася.

Однак у порівнянні з американськими банками вони як і раніше у два рази менш прибуткові. В найближчому майбутньому на фоні збільшення кількості неповернутих кредитів і падіння прибутковості показники базової фінансової стійкості європейських банків знизяться з 15% до 3,8%.

Oliver Wyman пропонує банкам значно скоротити витрати й змінити політику щодо проблемних кредитів. Однак, визнає компанія, без підтримки держави цього навряд чи вдасться досягти.

Нагадаємо, компанії по всьому світу у 2020 р. можуть збільшити корпоративний борг до $1 трлн, намагаючись зміцнити своє фінансове становище в умовах пандемії коронавірусу.

Як відомо, фінансова влада Німеччини, яка є найбільшою економікою Європи, довгі роки прагнула економити, тепер нарощує бюджетні витрати. Берлін витратив на підтримку власної економіки коштів більше, ніж інші великі європейські країни, і запустив великі програми допомоги на €450 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram