Новини
15 Грудня 2020
838

FT: Британія має намір ввести штрафи для Facebook, Google і Twitter до 10% їх доходу

Але уряд не планує вимагати від WhatsApp та iMessage розкриття вмісту зашифрованого листування користувачів

Найбільші технологічні компанії, зокрема Facebook, YouTube і Twitter, можуть бути оштрафовані у Великій Британії до 10% від їх глобального доходу, повідомляє Financial Times.

Згідно з опублікованим урядовим законопроектом про безпеку в інтернеті технологічні гіганти, переважна частина яких зосереджена в США, повинні оперативно “видаляти й обмежувати поширення незаконного контенту”, зокрема ті, що демонструють насильство над дітьми та терористичні матеріали. За невиконання цих та інших вимог їм загрожують багатомільярдні штрафи.

У разі можливого застосування такого запобіжного заходу щодо Facebook стягнення досягало б $7,1 млрд з урахуванням її доходів минулого року, а з власника YouTube — американської корпорації Google — перевищило б $16 млрд.

Нові правила, розроблені британським урядом після 18-місячних консультацій з усіма зацікавленими сторонами, намічено застосовувати до всіх сайтів, на яких розміщений призначений для користувача контент, зокрема відеоігри та онлайн-магазини.

Однак вони не зачіпають коментарі читачів на новинних сайтах. За словами міністра цифрових технологій, культури, засобів масової інформації та спорту Сполученого Королівства Олівера Дауда, прийняття даних заходів необхідно в умовах зростаючої “відповідальності у сфері технологій, щоб захистити дітей і вразливих користувачів, відновити довіру до цієї галузі та закріпити законодавчі гарантії свободи слова”.

Водночас уряд Великої Британії не має наміру, за даними видання, вимагати від таких сервісів, як WhatsApp і iMessage, зламувати своє шифрування, щоб розкрити вміст повідомлень.

Британія раніше оголосила про введення з наступного року правил регулювання діяльності великих технологічних компаній, щоб не допустити зловживання ними своїм домінуючим становищем на ринку. Відповідно до нових вимог платформи, зокрема ті, що фінансуються коштом цифрової реклами, зобов’язані бути “більш прозорими щодо наданих ними послуг і використання даних споживачів”.

Для введення цих правил і нагляду за ними Лондон спільно з Управлінням з конкуренції та ринків Великої Британії (CMA) створює новий підрозділ з роботи з цифровими ринками. Цей відділ, який в складі CMA почне роботу у квітні 2021 р., наділений повноваженнями припиняти, блокувати та скасовувати рішення технологічних гігантів, зобов’язувати їх робити певні дії відповідно до кодексу поведінки й піддавати їх фінансовими санкціями за недотримання правил.

Реакція на нові правила

Компанія Twitter підтримала запропоновані британським кабінетом правила з метою забезпечення безпеки в інтернеті. “Ми підтримуємо далекоглядне регулювання, розуміючи, що універсальний підхід не враховує різноманітність нашого онлайн-середовища”, — йдеться у заяві.

Згідно з повідомленням YouTube, безпека в глобальній інформаційній мережі є “першочерговим завданням”. У дочірній компанії Google працюють понад 10 тис. модераторів контенту.

Facebook і TikTok поки не відповіли на прохання прокоментувати запропоновані заходи.

Нагадаємо, Федеральна торгова комісія США (FTC) спільно з представниками влади з 48 штатів подала колективний позов проти Facebook. Регулятор звинувачує компанію у порушеннях антимонопольного законодавства та просить суд зобов’язати соціальну мережу продати Instagram і WhatsApp.

Як відомо, НКЦПФР допустила до обігу в Україні акції шести компаній, зокрема, Facebook, Tesla, Netflix, Microsoft Corporation, Visa та Advanced Micro Devices.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram