Новини
20 Березня 2022
625

Франція заморозила активи ЦБ рф на суму понад €22 мільярди

Такі санкції завдадуть шкоди росії як державі, а також її керівництву

Франція заморозила €22 млрд авуарів Центрального банку росії, повідомив у неділю французький міністр економіки Брюно Ле Мер.

“Заморожено понад €22 млрд активів ЦБ рф”, — сказав він в ефірі французького телерадіоканалу RTL.

За його словами, такі санкції завдадуть шкоди росії як державі, а також її керівництву.

Крім того, зазначив Ле Мер, “заморожено €150 млн на приватних рахунках та нерухомість на €539 млн”.

Як раніше повідомлялося, росія через санкції США, Європи та їхніх союзників, які заблокували рф доступ до частини золотовалютних резервів, не може використати майже половину з них — близько $300 млрд.

“Це приблизно половина тих резервів, які у нас були. У нас загальний обсяг резервів — близько $640 млрд, близько $300 млрд резервів тепер перебуває у стані, в якому ми не можемо їх використати”, — сказав 13 березня глава Мінфіну Антон Сілуанов, зазначивши, що частина золотовалютних резервів, зокрема Фонд національного добробуту, заморожені.

Сілуанов зазначив, що через заморожування резервів у рф виникли проблеми з виконанням зобов’язань, зокрема боргових.

США 1 березня випустили директиву, яка забороняє американцям будь-які транзакції з Банком росії, Мінфіном та Фондом національного добробуту (ФНБ). Аналогічні рішення анонсували Велика Британія, Японія, Канада та Швейцарія.

ЄС 28 лютого ухвалив рішення щодо заморожування активів Центрального банку рф. “Забороняються операції, пов’язані з управлінням резервами, а також активами Центрального банку росії, зокрема операції з будь-якою юридичною особою, організацією або органом, що діє від імені або за дорученням Центрального банку росії”, — йшлося у документі.

Заморозка міжнародних резервів Центробанку рф увійшла до санкційного пакета Австралії.

Актуальна структура резервів невідома — докладну інформацію Банк росії розкриває з лагом щонайменше в шість місяців.

Нагадаємо, американський The Bank of New York Mellon призупинив покупку російських цінних паперів з управління інвестиціями. Введені санкції призведуть до одноразового скорочення їхнього доходу приблизно на $100 млн.

Тим часом обсяг російських активів, заморожених банками та іншими фінансовими установами в Нідерландах, становив €200 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram