Новини
1 Листопада 2021
1 090

Forbes: Змінився лідер у рейтингу знаменитостей, що померли

Майкл Джексон вперше за вісім років не на першій сходинці

Американський Forbes опублікував щорічний рейтинг знаменитостей, що продовжують заробляти великі гроші навіть після смерті. За останній рік загальна сума доходів тринадцяти найбільш високооплачуваних знаменитостей, що померли зросла втричі й досягла майже $1 млрд. Вперше за вісім років у рейтингу інший лідер — Майкл Джексон посів лише третє місце.

Цього року перший — Роальд Даль. Автор “Чарлі та шоколадна фабрика” був надзвичайно успішним за життя: він написав 43 книги, за якими зняли 16 фільмів. Але тільки через багато років після смерті його прибутки стали обчислюватися мільйонами.

Через 31 рік після смерті Даля Netflix заплатив $684 млн за Roald Dahl Story Company, якій належать права на твори письменника. Стрімінговий сервіс запланував декілька нових шоу на основі його робіт, серед яких “Чарлі та шоколадна фабрика”, “Джеймс і Чудо-персик”, “Матільда” та багато інших.

Компанія планує створити відеоігри, імерсивні шоу, театральні постановки та багато іншого з використанням персонажів Даля. Завдяки цій угоді знаменитий дитячий письменник посідає перше місце у рейтингу знаменитостей, що померли із найвищими доходами — $513 млн.

Prince цього року посів другий рядок з доходом у $120 млн: його братам і сестрам вдалося продати приблизно 43% спадщини, зокрема каталог з хітами When Doves Cry і Little Red Corvette музичному видавництву Primary Wave.

Майкл Джексон, який очолював рейтинг вісім років поспіль, посів третє місце з доходом у $75 млн, завдяки продажу невеликої частини бібліотеки класичних поп пісень, що належить йому. Творець коміксів Peanuts Чарльз Шульц ($40 млн) і Доктор Сьюз ($35 млн) замикають першу п’ятірку.

Усі вони розбагатіли завдяки перегонам за контент, які останніми роками зробила багатшими найрізноманітніших його творців — як живих, так і мертвих. Наприклад, угода між Netflix і Dr. Seuss Enterprises за останні п’ять років збільшила прибутки покійного письменника майже вдвічі.

Загалом мертві знаменитості заробили $960 млн: майже втричі більше, ніж минулого року.

Крім Даля, цього року в рейтингу дебютували Лютер Вандросс, Бінг Кросбі та поет-пісняр Джеррі Гоффін (Autor Woman, The Loco-Motion) — усі вони після смерті продовжують заробляти, оскільки Primary Wave продовжує платити їм роялті. Ходять чутки, що каталог Девіда Боуї буде викуплений наступним: ставки сягають $200 млн.

Список залишили Кобі Брайант та Фредді Мерк’юрі, інтерес до яких зріс 2020 року, а також Мерилін Монро.

“Їх сім’ї співпрацюють з нами, бо хочуть познайомити нове покоління з неймовірною музикою”, — розповідає Ларрі Местель, засновник та CEO Primary Wave, завдяки якому Бінг Кросбі вперше увійшов до рейтингу мертвих знаменитостей. Компанія заплатила приблизно $30 млн за деякі оригінальні записи співака, а також за право на використання його імені та зображення. “Фокус у тому, щоб здійснювати придбання з розумом, а потім збільшувати їхню вартість за допомогою маркетингу”, — упевнений Местель.

Його та спадкоємців Кросбі цікавить не тільки White Christmas, пісня 1942 року, яка увійшла до Книги рекордів Гіннеса як сингл, що найбільше продається в історії: у всьому світі було продано приблизно 50 млн екземплярів. За словами сина Кросбі, Гаррі, партнера інвестиційної фірми Trilantic North America, мета угоди в тому, щоб про культурну спадщину його батька дізналося якнайбільше людей.

“Я не хотів братися лише за найочевидніші завдання, — наголошує Кросбі. — Це мов клубок ниток. Ви починаєте з речей, які дозволять викликати інтерес до бренду. Це може бути пісня, а потім зростає попит на інші роботи”.


Найбільш високооплачувані зірки, що померли — рейтинг 2021 року

Роальд Даль — $513 млн

Дата смерті: 23 листопада 1990 року (74 роки)

Причина смерті: рак

Спадкоємці Даля вирішили передати його “фабрику ідей” Netflix, продавши стрімінговому сервісу свою частку у компанії Roald Dahl Story у вересні 2021 року. Netflix збирається випустити рімейк “Матільди” у грудні 2022 року, а загальний улюбленець Тімоті Шаламе зіграє Віллі Вонку у приквелі “Чарлі та шоколадної фабрики”, який Warner Bros має випустити 2023 року.

Prince — $120 млн

Дата смерті: 21 квітня 2016 року (57 років)

Причина смерті: передозування

“Навіщо чекати? Ризикни. Це зробить тебе тільки сильнішим”, — співав Prince. Троє його спадкоємців послухали поради та погодилися продати каталог пісень загалом за $108 млн. Автор альбому The Purple One піднявся у рейтингу на вісім рядків з десятого місця, яке він посідав 2020 року.

Майкл Джексон — $75 млн

Дата смерті: 25 червня 2009 року (50 років)

Причина смерті: передозування/вбивство

Каталог Mijac Music короля попмузики, куди входять пісні Рея Чарльза, Елвіса та Арети Франклін, принесли Джексону $30 млн цього року. Його власна дискографія хітів, враховуючи Billie Jean, Beat it та Rock With You, зібрала 1,3 млрд прослуховувань.

Чарльз Шульц — $40 млн

Дата смерті: 12 лютого 2000 року (77 років)

Причина смерті: рак

Комікси Peanuts принесли цього звітного року на $47 млн ​​більше, ніж 2020-го: загальна сума виторгу становить $157 млн. Почасти це сталося завдяки угоді з Apple TV+, за умовами якої другий сезон серіалу “Снупи в космосі!” має вийти 12 листопада.

Теодор Сьюз (Доктор Сьюз) $35 млн

Дата смерті: 24 вересня 1991 року (87 років)

Причина смерті: рак

Теодор Сьюз Гейзель (відоміший як Доктор Сьюз) за останній рік продав у США майже 7 млн ​​екземплярів друкованих книг, попри скандали навколо расистських зображень у деяких його ранніх роботах. У 2020 році було продано 6 млн книг. Сьюз продовжує заробляти завдяки багаторічній співпраці з Голлівудом. З іншого боку, президент Dr. Seuss Enterprises Сьюзан Брандт уклала з Netflix угоду на створення анімаційного серіалу Green Eggs and Ham (“Зелені яйця та шинка”). Прем’єра другого сезону відбудеться 5 листопада.

Бінг Кросбі — $33 млн

Дата смерті: 14 жовтня 1997 (75 років)

Причина смерті: рак

Зірка “Святкового готелю”, що прославився завдяки своєму баритону, дебютує в рейтингу після того, як його спадкоємці продали понад 1,6 тис. пісень, право на використання імені та зображення за $30 млн. У 2020 році любителі американської святкової музики прослухали White Christmas 87 млн ​​разів.

Елвіс Преслі — $30 млн

Дата смерті: 16 серпня 1977 року (42 роки)

Причина смерті: серцевий напад

Восени Netflix випустить анімаційний серіал для дорослих Agent King (“Агент Король”), в якому Елвіс буде поміщений в альтернативний всесвіт, де він інсценував власну смерть, щоб боротися зі злочинністю у межах таємної урядової шпигунської програми. 

Арнольд Палмер — $27 млн

Дата смерті: 25 вересня 2016 року (87 років)

Причина смерті: хвороба серця

Турніри з гольфу повертаються. Контракт, який Палмер уклав з Arizona Beverages на створення холодного чаю, приносить мільйони, а продаж його алкогольної версії цього року зріс на 15%, згідно з даними Molson Coors.

Джеррі Гоффін — $23 млн

Дата смерті: 19 червня 2014 року (75 років)

Причина смерті: природні причини

Поет-пісняр написав у співавторстві з Керол Кінг понад п’ятдесят хітів зі 40 найкращих за час їхнього шлюбу. Ці пісні співали The Shirelles, The Drifters, Боббі Ві та Стів Лоуренс. Згодом він ставав лише успішнішим: у 1980-х і 1990-х роках написав пісню Savin’ All My Love for You, яка прославила Вітні Х’юстон, і випустив свій другий альбом Back Room Blood за участю Боба Ділана та Баррі Голдберга. Primary Wave купила частку в його каталозі приблизно за $20 млн.

Лютер Вандросс $21 млн

Дата смерті: 1 липня 2005 року (54 роки)

Причина смерті: інсульт

Легенда R&B Вандросс входить до рейтингу завдяки угоді з Primary Wave, яка була закрита наприкінці жовтня 2021 року. Його спадкоємці отримали приблизно $20 млн за частку в каталозі, куди входить, зокрема, його перший хіт Never Too Much 1981 року — найпопулярніша пісня з однойменного альбому, яка опинилася на вершині хіт-парадів та принесла дві номінації на “Греммі”. За свою 30-річну кар’єру Вандросс продав 40 млн платівок.

Раніше Investory News писали, що у рейтингу знаменитостей, які продовжують заробляти великі гроші навіть після смерті, 2019 року було двоє новачків: з 13 учасників дев’ять — музиканти. А 2018-го їх було всього шестеро.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram