Новини
8 Грудня 2021
1 136

Forbes USA назвав найвпливовіших жінок світу 2021 року

На першому місці — філантроп Маккензі Скотт

Forbes USA опублікував список 100 найвпливовіших жінок у світі. Видання зазначає — ніщо так не ілюструє динаміку цього списку, як зміни на його початку.

Втретє за 18 років, які Forbes USA складає його, канцлер Німеччини Ангела не посідає перший рядок. Той факт, що вона залишила державну посаду надає шанс знайти новий номер один.

У 2021 році ця честь випала мільярдеру та філантропу Маккензі Скотт.

У списку найзаможніших жінок світу вона посідає третє місце, але необмежений доступ до грошей і рішучість жертвувати їх на благодійність, домагаючись значних змін, ставить її вище за конкурентів. “Ми намагаємося роздати статки, які були зароблені завдяки системі, що потребує змін”, — заявила Скотт цього літа.

Одразу за нею на другому місці — віцепрезидент США Камала Харріс, яка після вступу на посаду піднялася на одну позицію. Вона помінялася місцями з Крістін Лагард, президентом Європейського центрального банку, яка наразі посідає третє місце.

Усі ці жінки ілюструють головну тезу, що лежить в основі методології складання списку: недостатньо мати грошей чи владу. Людина повинна щось робити зі своїм станом, голосом чи громадською платформою.

Взяти хоча б Розалінд Брюер, у минулому головного операційного директора Starbucks, яка в березні цього року прийшла до Walgreens і на цей час є єдиною чорношкірою жінкою, що очолює компанію зі списку S&P 500. Давній прихильник різноманітності на робочому місці Брюер піднялася на 15 позицій та посіла 17-е місце.

Або співзасновник BioNTech імунолог Озлем Тюречі, яка стала одним із двадцяти новачків цього року. Вона дебютує у списку під номером 48 не лише тому, що є співзасновником біотехнологічної компанії, а й завдяки своїй ролі у розробці мРНК-вакцини від коронавірусної інфекції у партнерстві з глобальним фармацевтичним гігантом Pfizer.

На 94-му місці у списку дебютувала президент Танзанії Саміа Сулуху Хасан, яка відіграла важливу роль у впровадженні антиковідних протоколів у своїй країні. Є в списку й президент Тайваню Цай Ін-вень, чия відверта прихильність до свободи та демократії перед тиском з боку Китаю підняла її на 28 позицій, до 9-го місця.

“Ми повинні захищати наші спільні цінності, щоб зберегти вільний та демократичний спосіб життя”, — заявила вона наприкінці листопада.

Вплив деяких жінок із цього списку за останній рік ослаб. Це особливо стосується представниць Китаю, де жорсткі заходи голови КНР Сі Цзіньпіна щодо технологічного сектору та ділової активності призвели до зниження самостійності (і, як наслідок, падіння у рейтингу) Дон Мінчжу з Gree Electric (опустилася на 11 позицій, до 58-го місця)  та генерального директора Yum China Джої Ват (опустилася на 39 позицій, до 73-го місця).

Навіть королева Єлизавета II не застрахована від падінь у рейтингу: вона опустилася на 24 позиції через зменшення кількості публічних виступів і репутаційних криз, що торкнулися корони 2009 року (зокрема зробленої герцогинею Меган Маркл заяви про расистські погляди деяких членів королівської родини). Наразі Єлизавета посідає 70-е місце у рейтингу.

До 18-го списку 100 найвпливовіших жінок світу увійшли представниці 29 різних країн, які займаються фінансами, технологіями, політикою, благодійністю, розвагами тощо. Об’єднує їх почуття обов’язку.

Так, колишня співробітниця Facebook Френсіс Хауген (100-е місце) не збиралася публікувати дані про свого колишнього роботодавця, але, за її словами, не змогла залишитися осторонь і мовчки спостерігати за тим, як компанія ставить прибуток вище за людей.

Хауген розповіла про те, як алгоритми соціальної мережі провокують розпалювання агресії та ненависті серед користувачів, як її використовують у злочинних цілях та для поширення фейків.

Співачка Тейлор Свіфт (№78), записуючи перші альбоми, не планувала перевипускати їх через 10 років, але зробила це для того, аби зберегти авторські права та показати іншим артистам цінність їхньої роботи. “Наш досвід не може бути продиктований тим, що нам дозволено чи не дозволено робити”, — говорить кінорежисер Ава Дюверней (№80).

Якщо обирати якийсь один критерій попадання в цей список, то найпридатнішим буде такий: це жінки, які переписують правила бізнесу, фінансів і політики. Їхня робота наразі потрібна, як ніколи. 


Перша десятка найвпливовіших жінок світу 2021 року

1. Маккензі Скотт, філантроп

Маккензі Скотт — філантроп, письменник і колишня дружина засновника Amazon Джеффа Безоса, з яким вона була одружена 25 років. Вони розлучилися в середині 2019 року, й Маккензі отримала 25% його частки в Amazon.

У травні 2019 року Скотт підписала Клятву дарування, пообіцявши протягом життя віддати на благодійність принаймні половину свого статку.

У 2020 році вона видала майже 500 некомерційним організаціям гранти на загальну суму трохи більше ніж $5,8 млрд. У червні 2021 року Скотт повідомила, що ще 286 НКО отримали від неї $2,74 млрд. Скотт жертвує “без прив’язки до умов”, тобто НКО, яким вона виділяє кошти, самі вирішують, як їх використовувати.

Скотт, що опублікувала два романи, навчалася у письменниці Тоні Моррісон у Прінстоні й працювала у неї помічником.

2. Камала Харріс, віцепрезидент США

20 січня 2021 року Харріс стала віцепрезидентом США — першою жінкою та першим представником чорношкірих людей і людей з азійським корінням на цій посаді. До цього вона була сенатором, а ще раніше — генеральним прокурором Каліфорнії.

3. Крістін Лагард, голова Європейського центрального банку

Фото: Michael Spilotro/Flickr

З 2011 року до середини 2019-го Лагард керувала Міжнародним валютним фондом, який забезпечує стабільність світової валютної системи. Вона була першою жінкою, яка обійняла цю посаду. У листопаді 2019 року Лагард стала першою жінкою, яка очолила Європейський центральний банк. 

У 2018 році, у річницю банківської кризи 2008 року, Лагард звернула увагу на “групове мислення” у галузі, де домінують чоловіки, та закликала до гендерної реформи. 

4. Мері Барра, головний виконавчий директор General Motors

Посівши пост CEO GM 2014 року, Мері Барра стала першою жінкою на чолі одного із трьох лідерів американського автопрому. Барра інвестувала мільярди доларів в електромобілі, безпілотний транспорт і райдшерінговий сервіс Maven.

Компанія GM незмінно отримує високі оцінки у звітах про ґендерну рівність — так, 2018 року вона стала однією з двох глобальних корпорацій, де немає ґендерного розриву в оплаті праці. 

Весною 2020 року, під час першої хвилі пандемії COVID, Мері Барра надала потужності GM компанії Ventec, яка виробляє комплектуючі для апаратів штучної вентиляції легень.

5. Мелінда Френч Гейтс, співголова Фонду Білла та Мелінди Гейтс

Мелінда Гейтс займається формуванням стратегії фонду та розв’язанням складних глобальних проблем — від доступності освіти та бідності до питань контрацепції та санітарії. Більшість своєї роботи вона присвятила захисту прав жінок і дівчаток.

На початку травня 2021 року Білл і Мелінда Гейтс оголосили про розлучення, але, як і раніше, залишаються співголовами фонду. Після розлучення вона отримала цінні папери загальною вартістю понад $3 млрд.

Свою подальшу місію Мелінда Гейтс бачить у тому, аби за допомогою інвестиційного фонду та бізнес-інкубатора Pivotal Ventures допомагати компаніям, започаткованим жінками, отримувати фінансування.

6. Ебігейл Джонсон, CEO Fidelity Investments

Ебігейл Джонсон обійняла посаду генерального директора Fidelity Investments 2014 року, змінивши на цій посаді свого батька. У 2016 році вона стала головою ради директорів. Її частка в акціонерному капіталі оцінюється у 24,5%, що у перерахунку на вартість активів становить $4,2 млрд.

Джонсон активно цікавиться криптовалютами — так, 2018-го Fidelity запустила платформу, яка дозволяє інституційним інвесторам торгувати біткоїном та ефіріумом.

7. Ана Патрісія Ботін, голова ради директорів Grupo Santander

Ботін стала головою фінансового гіганта Santander 2014 року після раптової смерті свого батька Еміліо Ботіна. У 2017 році під її управлінням Banco Santander придбав за €1 збанкрутілий Banco Popular, ставши найбільшим банком в Іспанії.

Ботін підтримує малий бізнес і запустила Santander X — онлайн-платформу для підтримки студентського підприємництва.

8. Урсула фон дер Ляйєн, голова Європейської комісії

У липні 2019 року Урсула фон дер Ляйєн була призначена головою Європейської комісії — виконавчої гілки Європейського союзу. Вона стала першою жінкою на цій посаді. З 2005 по 2019 рік фон дер Ляйєн працювала на різних посадах в уряді Ангели Меркель — довше, ніж будь-хто з інших міністрів.

У вересні 2020 року вона виступила проти політики Польщі, яка обмежує права ЛГБТК.

9. Цай Інвень, голова адміністрації Тайваню

У 2016 році Цай Інвень стала першою жінкою на чолі адміністрації Тайваню. 2020-го обралася повторно, набравши 57% голосів. З моменту вступу на посаду вона неодноразово намагалася налагодити зв’язки зі США, створивши напруженість у відносинах із материковим Китаєм.

Вона планує стимулювати економіку Тайваню ініціативами у галузі біотехнологій, оборони та зеленої енергетики.

Під час пандемії COVID-19 Інвень оперативно організувала ретельне відстеження контактів, що заразилися, завдяки якому на острові майже не було зареєстровано летальних наслідків. 

10. Джулі Світ, CEO Accenture

Джулі Світ стала генеральним директором глобальної консалтингової компанії Accenture у вересні 2019 року. Перш ніж обійняти цей пост, вона була юрисконсультом і главою північноамериканського підрозділу.

Світ входить до Міжнародної ділової ради Всесвітнього економічного форуму та ради директорів Catalyst. Її пріоритет — різноманітність. “Культура рівності допомагає всім. Це гра з ненульовою сумою”, — зазначила вона Forbes.

З добіркою найвпливовіших жінок 2020 року можна ознайомитися у матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram