Новини
24 Грудня 2019
954

Forbes назвав найуспішніших бізнесменів десятиліття

Усі вони стали багатшими мінімум на $40 мільярдів з 2010 року

Стратегія Воррена Баффетта, яку він запозичив з випадково купленої в Університеті Небраски книги: “купуй і тримай акції вічно”, виявилася однією з найбільш успішних стратегій в історії. За останнє десятиліття вона особливо добре окупилася, повідомляє Forbes.

Видання зазначає, попри те, що з 2006 року Оракул з Омахи передає великі пакети акцій Berkshire Hathaway благодійним організаціям (сумарно передано активів на $34 млрд), він завершує 2019 рік зі статками приблизно в $89 млрд, що на $42 млрд більше, ніж у 2010 році.

Таким чином, Воррен Баффетт є сьомим у списку мільярдерів, які більше всіх розбагатіли за останні 10 років. “Він не продав жодного паперу Berkshire, і приблизно 98% його статків припадають на акції компанії”, – йдеться у повідомленні.

Стратегія “тримати вічно” спрацювала й для більшості інших найуспішніших бізнесменів десятиліття: всі вони стали багатшими мінімум на $40 млрд з 2010 року. У цілому десять лідерів розбагатіли на приголомшливі $555 млрд. Це свідчить про найтриваліший період зростання ринку в історії.

“Усі бізнесмени, що потрапили в десятку найуспішніших, є засновниками або давніми керівниками (колишніми або діючими) публічних компаній, які за останні десять років не покидали заголовків ЗМІ. Як і Баффет, вони заробили головним чином тому, що зберегли великі пакети акцій цих фірм”, – зазначає видання.

Один із бізнесменів, який дотримувався подібної стратегії – колишній CEO Microsoft Стів Балмер. “У моїх венах тече Microsoft – ось уже 34 роки, і так буде завжди”, – зазначив Балмер незабаром після того, як покинув свій пост глави IT-гіганти.

“Компанія досягне нових висот. Я буду гордий, і залишуся у виграші завдяки тому, що володінню акціями”, – додав він.

Вісім з десяти найуспішніших бізнесменів заробили 80% і більше від своїх статків завдяки акціям фірм, які вони заснували або колись очолювали. До них відносяться не тільки Балмер і Баффет, але і Марк Цукерберг з Facebook, Бернар Арно з LVMH і Джефф Безос з Amazon.

“Навіть переживши найдорожче розлучення в історії, Безос за це десятиліття розбагатів більше всіх, збільшивши свої активи на $97,4 млрд із 2010 року. Наразі він найбагатша людина світу, тоді як на початку десятиліття займав 43-е місце в глобальному рейтингу мільярдерів”, – пише Forbes.

Приблизно 60% статків Джека Ма, колишнього вчителя англійської, що виріс у бідній китайській родині, припадає на Alibaba, гіганта онлайн-торгівлі, якого він створив 20 років тому зі стартовим капіталом у $60 тисяч.

“Вихід Alibaba на Нью-Йоркську фондову біржу у вересні 2014 року став найбільшим IPO в історії на той момент. Ще 9% його статків пов’язані з дочірньою фінтех-компанією фірми, Ant Financial, яка є найдорожчим “єдинорогом” світу й оцінюється у $150 млрд”, – йдеться у повідомленні. Так, найбагатша людина Китаю на сьогодні, Джек Ма мав статки у $1,2 млрд десять років тому.

Єдиний мільярдер із цього списку, який не зберігає більшу частину своїх статків в акціях однієї компанії – Білл Гейтс. “Легендарний підприємець продав або віддав більшу частину акцій Microsoft, завдяки яким він розбагатів і побудував більш диверсифіковану інвестиційну імперію. За це десятиліття він став багатшим на $54,6 млрд”, – зазначає видання.

Раніше Investory News писали, що американська холдингова компанія Berkshire Hathaway, що належить легендарному “інвестору з Омахи”, Воррену Баффетту у III кварталі відзвітувала про рекордний прибуток, що збільшився на 14% до $7,86 млрд.

А от Джеф Безос цього року потрапив до списку мільярдерів-невдах, втративши $13,1 мільярда. При цьому Марк Цукерберг навпаки – до списку мільярдерів-переможців, заробивши $22,1 мільярда.

У свою чергу у рейтингу найбагатших бізнесменів Китаю цього року перше місце зайняв мільярдер Джек Ма, засновник та колишній глава компанії Alibaba. Його статки на момент складання рейтингу було оцінено у $38,2 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram