Новини
8 Квітня 2020
2 612

Forbes назвав найбагатших жінок 2020 року

Список, як і раніше, очолила спадкоємиця бізнес-імперії Walmart – Еліс Уолтон

Фото: Richey Miller/Cal Sport Media/ZUMAPRESS.com

Американський Forbes опублікував 34-й щорічний рейтинг найбагатших людей світу, до якого потрапила 241 жінка – на дві учасниці менше, ніж минулого року.

Перше місце серед жінок-мільярдерів 2020 року, як і раніше, займає Еліс Уолтон – єдина дочка засновника Walmart Сема Уолтона. Її статки оцінюються в $54, 4 млрд, що на $10 млрд більше, ніж у 2019-му.

Загалом пандемія коронавірусу значно вдарила по гаманцю мільярдерів. Більша частина жінок зі списку втратили в доходах. Так, наприклад, найбагатша жінка Німеччини Сюзанна Клаттен збідніла за минулий рік на $4 млрд, бо акції BMW упали більш ніж на третину з січня цього року.

Однак через світову епідемію деякі ринки, навпаки, сильно зросли, особливо це позначилося на фармгалузі. Свої статки вдалося збільшити Чжун Хуейцзюань, голові китайської фармацевтичної компанії Hansoh Pharmaceutical, сьогодні її капітал становить $14,6 млрд. У червні 2019 року Hansoh залучила $1 млрд у ході первинного публічного розміщення акцій в Гонконзі, й відтоді акції зросли більш ніж на 25%.

Перша десятка найбагатших жінок світу

1. Еліс Уолтон

Статки: $54,4 млрд
Місце в рейтингу Forbes: 9
Джерело статків: Walmart
Вік: 70 років
Громадянство: США
Сімейний стан: розлучена

Еліс Уолтон – єдина дочка засновника Walmart Сема Уолтона. Вона не бере участі в операційному управлінні сімейною бізнес-імперією, але залишається акціонером гіганта американського ритейлу. За рік її статки збільшилися на $1,8 млрд.

У 2011 році Уолтон відкрила музей американського мистецтва Crystal Bridges у своєму рідному місті Бентонвіллі, штат Арканзас. В Crystal Bridges виставлені роботи таких художників, як Енді Уорхол, Норман Роквелл і Марк Ротко. Особиста колекція предметів мистецтва Уолтон оцінюється в сотні мільйонів доларів. 

2. Франсуаза Бетанкур-Маєрс

Статки: $48,9 млрд
Місце в рейтингу: 15
Джерело багатства: L’Oreal
Громадянство: Франція
Вік: 66
Сімейний стан: заміжня, 2 дітей

Найбагатша жінка Європи – спадкоємиця косметичної імперії L’Oreal, що заснована її дідом Еженом Шулером в 1909 році.  Франсуаза успадкувала 33% акцій компанії після смерті матері Ліліан Бетанкур. L’Oreal належать такі марки, як Lancome, Garnier й інші.

Бетанкур-Маєрс – президент сімейного благодійного фонду, який виділяє гроші на розвиток науки та культури. У результаті пандемії коронавірусу акції L’Oreal знизилися на 12% у перші два тижні березня. Компанія оголосила, що її фабрики розпочнуть виробництво антисептиків для рук, щоб задовольнити потреби систем охорони здоров’я Франції та інших країн Європи.

3. Джулія Кох

Статки: $38,2 млрд
Місце в рейтингу: 18
Джерело статків: Koch Industries
Вік: 57 років
Громадянство: США
Сімейний стан: вдова, троє дітей

Вдова Девіда Коха Джулія разом з трьома дітьми успадкувала 42% акцій конгломерату Koch Industries після смерті чоловіка в серпні 2019 року в віці 79 років. Разом з чоловіком вона активно займалася благодійністю. Наприклад, сім’я Кох виділила по $10 млн дитячій лікарні Люсіль Паккард в Стенфорді та медичному центру Маунт-Синай в Нью-Йорку на дослідження алергії. У 1980-х Кох працювала помічницею дизайнера та, зокрема, займалася нарядами першої леді США Ненсі Рейган.

4. Маккензі Безос

Статки: $ 36 млрд
Місце в рейтингу: 22
Джерело статків: Amazon.com
Вік: 50 років
Громадянство: США
Сімейний стан: розлучена, 4 дітей

Маккензі Безос – колишня дружина засновника Amazon Джеффа Безоса, одружена з яким вона була протягом 25 років. Вони розлучилися в середині 2019 року. Як відступні Джефф передав Маккензі 25% своєї частки в Amazon, що становить 4% компанії.

У травні 2019 року, незабаром після того, як Маккензі оголосила про умови розлучення в Twitter, вона підписала “присягу дарування” – пообіцяла передати на благодійність не менше 50% статків (її колишній чоловік досі “присягу” не дав, за що регулярно критикується американськими медіа).

Маккензі та Джефф познайомилися в 1992 році, коли працювали в хедж-фонді D.E. Shaw. У наступному році вони одружилися й в 1994-му переїхали в Сіетл. Маккензі, яка написала два романи, працювала референтом в американської письменниці Тоні Моррісон. У 2014-му вона заснувала Bystander Revolution, організацію по боротьбі з цькуванням.

5. Жаклін Марс

Статки: $24,7 млрд
Місце в рейтингу: 29
Джерело багатства: Mars Inc.
Громадянство: США
Вік: 80
Сімейний стан: розлучена, 3 дітей

Жаклін Марс належить третина найбільшого світового виробника солодощів, компанії Mars Inc., яку в 1911 році на власній кухні заснував її дід. Сьогодні Mars належать такі марки, як M&M’s, Milky Way, Uncle Ben’s і Whiskas, а у вересні 2017 го корпорація завершила операцію з поглинання виробника товарів для тварин VAC за $7,7 млрд.

Жаклін прийшла в Mars в 1982 році – відповідала за запуск і маркетинг нових продуктів. У 2001 році вона пішла на пенсію, але аж до 2016-го залишалася членом ради директорів.

6. Ян Хуейянь

Статки: $20,3 млрд
Місце в рейтингу: 38
Джерело багатства: Country Garden Holdings
Громадянство: Китай
Вік: 38
Сімейний стан: одружена

Ян Хуейянь володіє 57% акціями девелопера Country Garden Holdings, третього за обсягом продажів в КНР – більшу частину цієї частки їй передав батько в 2007 році. Молодша сестра Ян також входить до ради директорів компанії.

Ян також очолює Bright Scholar Education Holdings, китайську освітню компанію, яка провела IPO на Нью-Йоркській фондовій біржі в 2007 році. У відповідь на пандемію коронавірусу Bright Scholar Education створила автоматизовані станції роздачі їжі в Ухані для харчування медичних працівників.

7. Сюзанна Клаттен

Статки: $16,8 млрд
Місце в рейтингу: 54
Джерело багатства: BMW, фармацевтика
Громадянство: Німеччина
Вік: 57
Сімейний стан: заміжня, 3 дітей

Сюзанна Клаттен – найбагатша жінка Німеччини – володіє 19,2% акцій BMW. У першій половині березня через пандемію, яка сповільнила продажі автомобілів, акції автогіганта впали на 24%.

Клаттен – одноосібний власник фармацевтичної компанії Altana з виторгом у понад $ 2,5 млрд на рік. Їй також належать частки в Nordex AG (виробляє вітряні турбіни), компанії з виробництва грунтових добавок Geohumus і виробника вуглецю і графіту SGL Group.  

8. Лорен Пауелл Джобс

Статки: $16,4 млрд
Місце в рейтингу: 59
Джерело багатства: Apple, Disney
Громадянство: США
Вік: 56
Сімейний стан: вдова, 3 дітей

Після смерті чоловіка Стіва Джобса, засновника Apple, його акції в Disney і Apple через траст перейшли до Лорен Пауелл Джобс – на той момент вона виявилася найбільшим акціонером Disney. У 2017-му вдова співзасновника Apple придбала міноритарну частку в материнській компанії клубів НБА та НХЛ – “Вашингтон Візардс” і “Вашингтон Кепіталз”. Крім того, вона купила частки в кількох медіа, в тому числі мажоритарний пакет в журналі The Atlantic.

Лорен інвестувала свої статки через Emerson Collective, комерційну соціально орієнтовану компанію, яку заснувала у 2014 році. У другій половині 2016 року їй довелося створити благодійний фонд Emerson Collective Foundation, пожертвувавши $1,2 млрд, переважно в формі акцій Disney. Її статок скоротився на $2,2 млрд у порівнянні з минулим роком певною мірою через зниження ціни акцій Disney.

9. Чжун Хуейцзюань

Статки: $14,6 млрд
Місце в рейтингу: 70
Джерело багатства: Hansoh Pharmaceutical
Громадянство: Китай
Вік: 59
Сімейний стан: одружена

59-річна підприємниця разом із дочкою Сунь Юань володіють 75% компанії Hansoh Pharmaceutical, яка випускає препарати від інфекцій, діабету й онкологічних захворювань і торгується на Гонконзькій фондовій біржі. Спалах коронавірусу став причиною зростання фармринку. Разом з чоловіком Чжун утворює найбагатшу сім’ю Китаю: протягом 30 років до січня цього року її 61-річний чоловік очолював найбільшу фармацевтичну компанію Китаю Jiangsu Hengrui.

10. Джина Райнхарт

Статки: $13,1 млрд
Місце в рейтингу: 85
Джерело багатства: Hancock Prospecting
Громадянство: Австралія
Вік: 66
Сімейний стан: вдова, 4 дітей

Найбагатша австралійка побудувала бізнес на видобутку залізної руди, в галузі, яка продовжує активно зростати. Джерело багатства – Hancock Prospecting – вона успадкувала від батька Ленга Хенкока. Джині, правда, пощастило менше, ніж більшості учасниць рейтингу: компанія перебувала на межі банкрутства. Райнхарт зуміла розвинути бізнес внаслідок розробки родовищ.

Статки Райнхарт минулого року скоротилася на $2 млрд, оскільки пандемія коронавірусу привела до зниження цін в залізорудній промисловості. Райнхарт – прихильниця Маргарет Тетчер і Рональда Рейгана, у своїх інтерв’ю вона часто посилається на цих політиків.

Раніше Investory News писали, що минулого року мільярдери були багатшими понад половини населення Землі. Точніше, 2,1 тис. мільярдера у світі мали більше багатства, ніж 4,6 млрд осіб (майже 60% всього населення на планеті).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram