Бiзнес Новини
18 Листопада 2021
1 779

Foodtech у 2021 році отримав рекордне фінансування

За дев’ять місяців у цьому секторі було укладено 956 угод на $28,8 мільярда

Венчурний фонд Fuel for Growth підготував аналітичний звіт про світові інвестиції у сфері foodtech за III квартал 2021 року. Сума інвестицій зросла проти аналогічного періоду 2020 року з $3,19 млрд до $10,1 млрд, а кількість угод зросла вдвічі. Всього за 9 місяців 2021 року у foodtech-секторі було укладено 956 угод на $28,8 млрд.

У звіті фонду Fuel for Growth враховувалися ангельські інвестиції, посівні раунди, інвестиції, видані в акселераторах та інкубаторах, а також вкладення від фондів на ранніх та пізніх стадіях.

Усього за III квартал 2021 року у сфері foodtech було укладено 306 угод на $10,1 млрд, що на 217% більше, ніж було у 2020 році. Кількість угод зросла на 112%. З січня 2021 року у foodtech-секторі було укладено 956 угод на загальну суму $28,8 млрд, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Спеціалізація угод

Згідно зі звітом венчурного фонду Fuel for Growth, найбільш популярними в інвесторів за липень, серпень та вересень 2021 року були вкладення у постачальників харчових продуктів (48%), біоінженерні продукти (22%), сервіси доставки (16%), а також промислові та споживчі технології (7%).

Найбільшою інвестицією III кварталу 2021 стало вкладення в сервіс доставки goPuff зі США. Сума угоди — $1 млрд. До трійки лідерів за сумою інвестицій також потрапили сервіс швидкої доставки продуктів Gorillas (сума угоди — $950 млн) та естонський сервіс Bolt ($709,6 млн).

Нові тренди — гриби та екологічні онлайн-магазини

Гриби привертають увагу інвесторів як альтернативний протеїновий інгредієнт. Для одержання альт-білків зазвичай використовують міцелій. Це структурні волокна грибів, які відповідають за поглинання поживних речовин із навколишнього середовища.

Гриби мають поживну цінність і текстуру, що нагадує м’ясо. Їх використовують у різних білкових продуктах, що імітують свинину, курку, яловичину тощо. А їх виробництво менш ресурсозатратне, ніж тваринний білок.

Тренд помітили великі компанії. Unilever стала партнером стартапу Enough для розробки продуктів на основі мікопротеїнів для свого бренду альтернативних білків The Vegetarian Butcher. MycoTechnology уклала партнерські відносини з дочірньою компанією JBS — Planterra, яка виробляє м’ясо на рослинній основі для комерціалізації мікопротеїну.

Інтернет-магазини харчових продуктів також можуть знизити викиди вуглецю. Насамперед стане менше відходів: не доведеться підтримувати запаси продуктів у звичайних магазинах. По-друге, споживачам не потрібно буде виїжджати за продуктами на власних автомобілях завдяки доставці.

У всьому світі існує понад 20 стартапів, що спеціалізуються на розробці роботів для доставки: від невеликих роботів з одним відсіком, які повільно пересуваються тротуарами, до великих автономних транспортних засобів, дозволених для використання на вулицях для виконання декількох замовлень одночасно. Ключові гравці: Coco, Tortoise та Nuro.

Автоматизовані та роботизовані центри допоможуть знизити кількість харчових відходів і підвищити якість виконання замовлень. Мінімальна взаємодія з продуктами й температурні датчики дозволять продуктам довше зберігати свіжість, а інтелектуальна упаковка захистить крихкі товари та зведе до мінімуму використання пакетів.

Автопарки, що займаються доставкою продуктів через інтернет, можуть розширити використання багаторазового та поворотного пакування завдяки кур’єрській інфраструктурі, здатній повертати використану тару на підприємства. Для розв’язання проблеми пластикових відходів Loop by TerraCycle уклала партнерські відносини із Kroger, Walgreens, Tesco та іншими роздрібними продавцями.

“Кратне зростання інвестицій у сектор Foodtech, зростання кількості виходів (IPO шведської компанії Oatly, купівля американським гігантом доставки DoorDash фінської компанії Wolt за $8 млрд) і прихильність великих виробників харчових продуктів та роздрібних мереж до розширення асортименту альтернативних продуктів, створюють ідеальне живильне середовище нових проєктів і подальшої диверсифікації ринку із застосуванням нових технологій”, — розповіли експерти венчурного фонду Fuel for Growth.

Джерела: Inc., Fuel for Growth

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram