Новини
17 Квітня 2020
892

Фондові ринки країн Європи ростуть

Впевненості інвесторам додала новина про успішне випробування препарату проти коронавірусної інфекції

Фондові ринки країн Західної Європи зростають в ході торгів у п’ятницю, 17 квітня, інвестори зосередилися на планах влади деяких європейських країн поступово знімати обмеження, введені у зв’язку з пандемією коронавірусу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Підтримку ринку надали новини про те, що препарат, розроблений компанією Gilead Sciences, проходить успішні випробування в боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Дослідники медичного центру університету Чикаго повідомили про “швидке одужання” 125 пацієнтів з COVID-19, які брали експериментальний препарат remdesivir.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 до 11:24 за київським часом піднявся на 2,61% і склав 333,41 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 виріс на 2,63%, німецький DAX — на 3,22%, французький CAC 40 — на 3,5%, італійський FTSE MIB — на 2,26%, іспанська IBEX 35 — на 2,47%.

Як повідомляють європейські ЗМІ, влада Данії планує зняти ще один ряд обмежень, введених раніше в рамках боротьби з поширенням коронавірусу. З 20 квітня буде дозволено відновити роботу таким підприємствам малого бізнесу, як, наприклад, перукарні, салони краси та автошколи.

На цьому тижні школярам до 5-го класу і дошкільнятам в Данії дозволили відновити відвідування заняття. Школярі старше 11-12 років продовжують навчатися дистанційно.

Тим часом канцлер Німеччини Ангела Меркель напередодні заявила, що країна готується поступово знімати обмеження в суспільному житті, введені через пандемію коронавірусу.

“Ми й надалі повинні будемо дотримуватися мінімальної дистанції в 1,5 метра, перебувати в громадському місці можна буде тільки удвох або з членами сім’ї, це правило буде діяти й далі, його дотримання буде відстежуватися”, — зазначила Меркель. При цьому з понеділка буде відкрита частина магазинів, а з 4 травня — школи.

Інвестори, схоже, не відреагували на статистичні дані про падіння ВВП Китаю.

Китайський ВВП впав у першому кварталі 2020 р. на 6,8% в річному вираженні — це перше зниження економіки КНР з початку публікації квартальних даних про ВВП Державним статистичним управлінням (ДСУ) в 1992 р.

Різкий спад показує важкий збиток, нанесений китайській економіці спалахом коронавірусної інфекції COVID-19 та обмеженнями, введеними владою країни з метою стримування її поширення.

“Тепер китайському уряду необхідно вживати заходів для підтримки економіки в умовах зростального безробіття і соціальної нестабільності, намагаючись утримати при цьому під контролем боргове навантаження і фінансові ризики”, — зазначають експерти.

У лідерах зростання в індексі Stoxx Europe 600 знаходяться акції Cineworld Group, які дорожчають на 18,2%.

Акції Roche Holding зміцнюються на 1,4%. Швейцарська фармакологічна компанія повідомила, що розробляє новий серологічний тест на виявлення антитіл в крові пацієнтів, які заразилися коронавірусною інфекцією.

Папери Novartis додають в ціні 1,6%, AstraZeneca — 2,3%, Sanofi — 2,2%, Novo Nordisk — 0,8%.

Акції виробників одягу також дорожчають: ціна паперів H & M зростає на 6,2%, Hugo Boss — на 6,1%, a LVMH — на 4,9%.

Як писали раніше Investory News, суверенний фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) викупив акції чотирьох нафтогазових європейських компаній на суму близько $1 млрд. Ер-Ріяд для купівлі акцій скористався зниженням котирувань через пандемію коронавірусу та падіння цін на нафту.

А от інвесткомпанія американського мільярдера Воррена Баффета на цьому тижні продала пакет акцій Bank of New York Mellon (BNY Mellon) вартістю $30,9 млн. Було продано майже 870 тис. цінних паперів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram