Новини
28 Лютого 2020
865

Фондові біржі США обвалилися через коронавірус

Побоювання інвесторів викликає швидке поширення коронавірусу за межами Китаю

Фото: Keith Bedford

Американські фондові індекси завершили торги в четвер, 27 лютого, помітним падінням і увійшли в фазу корекції, під якою мається на увазі зниження показника на 10%-20% від максимального рівня, пише “Інтерфакс”.

Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів у четвер опустився на 1190,95 пункту (4,42%) і склав 25766,64 пункту.

Standard&Poor’s 500 знизився на 137,63 пункту (4,42%) — до 2978,76 пункту.

Nasdaq Composite втратив 414,29 пункту (4,61%) і склав 8566,48 пункту.

Швидкість падіння індикаторів виявилася несподіваною для багатьох трейдерів. Для індексу Dow Industrial Average зниження більш ніж на 10% з рекордного максимуму стало найшвидшим з лютого 2018 р., коли він увійшов у фазу корекції в результаті падіння протягом дев’яти торгових сесій.

Індикатори S&P 500 і Nasdaq продемонстрували найшвидше в історії падіння з рекордних максимумів, яких вони досягли 19 лютого.

Всі три індекси можуть завершити тиждень найбільшим зниженням з часів фінансової кризи 2008 р.

Побоювання інвесторів викликає швидке поширення коронавірусу COVID-19 за межами Китаю. На ранок 28 лютого у світі, за винятком материкової частини Китаю, число тих, що заразилися коронавірусів COVID-19 досягла 4,441 тис., повідомила гонконзька газета South China Morning Post.

Президент США в середу заявив, що влада країни готова до будь-яких варіантів розвитку ситуації з коронавірусом. На його думку, масштабне поширення захворювання в країні зовсім не є чимось неминучим. Трамп доручив віцепрезиденту Майку Пенсу координувати роботу експертів та урядових структур щодо стримування поширення вірусу.

Тим часом у Північній Каліфорнії був підтверджений випадок зараження людини, який не їздив у регіони, де було зафіксовано спалах вірусу, і не контактував з будь-ким, хто відвідував епіцентри поширення захворювання.

Як прогнозує Goldman Sachs, прибуток американських компаній у 2020 р. не виросте.

“Компанії з США не збільшать прибуток у 2020 р.”, — зазначив головний аналітик по американським акціям Goldman Девід Костін.

Акції Microsoft Corp подешевшали на 7%. Компанія попередила, що збої в ланцюзі постачань у зв’язку зі спалахом коронавірусу зроблять негативний тиск на виручку в третьому фінансовому кварталі. Компанія очікує, що виручка в сегменті More Personal Computing (включає операційну систему Windows, ігрові приставки Xbox і пристрої Surface) не виправдає зроблений у січні прогноз на рівні $10,75 — $11,15 млрд.

Вартість Papa John’s International Inc. знизилася на 5,4%. Компанія повідомила, що близько 50 ресторанів, що працюють по її франшизі в Китаї, були закриті через спалах коронавірусу. Мережа піцерій також відзвітувала про скорочення чистого збитку в четвертому кварталі до $5,6 млн з $12,9 млн роком раніше.

Котирування фармацевтичної компанії Perrigo Co впали на 14,3%. Скоригований прибуток компанії в четвертому кварталі склав $1,06 у розрахунку на акцію проти $0,97 роком раніше. Аналітики, опитані FactSet, в середньому прогнозували показник в $1,07 на акцію. Виручка виросла на 11%, до $1,3 млрд, як і очікували аналітики.

Папери мережі магазинів Best Buy Co подешевшали на 4,7%. Компанія відзвітувала про отримання скоригованого прибутку в $2,90 у розрахунку на акцію. Виручка компанії виросла до $15,2 млрд із $14,8 роком раніше. Аналітики, опитані FactSet, в середньому очікували скоригований прибуток у $2,75, виручку — на рівні $15,05. Best Buy зазначила, що вплив коронавірусу на її бізнес буде короткостроковим.

Котирування PayPal Holdings Inc. знизилися на 1,2%. Американська платіжна система повідомила, що очікує, що її виручка в першому кварталі буде ближче до нижньої межі її попереднього прогнозу в $4,78-$4,84 млрд через коронавірус.

Нагадаємо, 10 січня, світові акції встановили нові рекордні максимуми, а ціни на активи-притулки впали, оскільки інвестори відзначили зниження напруженості на Близькому Сході та поліпшення глобального зростання.

Як відомо, європейські ринки 24 лютого зіткнулися з найгіршим днем ​​за останні три роки. Акції та індекси стрімко падають на побоюваннях про вплив коронавірусу на туристичний ринок і ринок товарів класу люкс.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram