Новини
18 Травня 2021
743

Фонд Гейтсів продав значну частину акцій Apple, Twitter і Amazon

У портфелі Bill & Melinda Gates Foundation лише одна нова компанія — південнокорейський онлайн-ритейлер

Фото: AP

Благодійний фонд Bill & Melinda Gates Foundation Білла і Мелінди Гейтс, які оголосили про розлучення, провів ребалансування портфеля в першому кварталі 2021 року. Продаж виявився набагато більший нових покупок, випливає з документів, поданих до Комісії з цінних паперів і бірж США.

Фонд позбувся акцій:

Apple. У четвертому кварталі минулого року Bill & Melinda Gates Foundation вдвічі скоротив число акцій компанії у своєму портфелі — з 2 млн до 1 млн. У першому кварталі цього року він продав решту паперів. На кінець березня трохи більш як 1 млн акцій Apple коштували понад $122,4 млн;

Twitter. Фонд продав понад 272,4 тис. паперів;

• телекомунікаційної компанії Liberty Latin America — майже 677 тис. акцій класу C і 276,4 тис. паперів класу A;

Amazon — 30,2 тис. паперів.

За даними Whalewisdom, до першої п’ятірки продажів фонду Гейтсів, крім Apple, входять:

Walmart. Частка фонду в мережі магазинів зменшилася на 34%. Він продав понад 4 млн паперів, які до кінця кварталу коштували понад $543,6 млн;

FedEx Corporation — скорочення на 50%, з 3 млн акцій до майже 1,5 млн;

United Parcel Serice — скорочення на 38%, з 4,5 млн паперів до 2,8 млн;

Canadian National Railway — мінус 18%. У фонді було майже 17 млн паперів залізничної компанії, тепер — 13,9 млн.

Крім того, Bill & Melinda Gates Foundation знизив частку в:

Berkshire Hathaway. Фонд продав 5 млн паперів класу B, в його портфелі залишилося 37 млн. Позиція зменшилася на 11%;

Caterpillar. Число акцій зменшилося на 1,1 млн (9%), залишилося майже 10,2 млн;

Crown Castle International. Фонд продав 246,2 тис. паперів, залишивши собі трохи більш як 5 млн акцій. Позиція знизилася на 4%;

Liberty Global. Фонд зменшив позиції на 86% в акціях класу C і на 82% — класу A. Їх число скоротилося на 3 млн і 1,7 млн відповідно.

Новачком в портфелі Bill & Melinda Gates Foundation виявилася південнокорейська компанія Coupang, яка займається електронною комерцією, — “корейський Amazon”. У першому кварталі 2021 року фонд купив понад 5,7 млн ​​її акцій.

Coupang провела IPO в середині березня на Нью-Йоркській фондовій біржі. Компанія залучила $4,6 млрд. Наприкінці кварталу пакет акцій компанії коштував $282 млн, але до закриття торгів 17 травня подешевшав до $201 млн.

Крім цього, фонд збільшив частку в мексиканській Coca-Cola FEMSA — найбільшого виробника Coca-Cola у світі за кількістю пляшок. Bill & Melinda Gates Foundation купив понад 81,86 млн акцій компанії. До цього у фонду було близько 6,2 млн паперів, тобто зміна — 1 317%. При цьому Мелінда після оголошення про розлучення отримала 25,8 млн акцій Coca-Cola FEMSA.

Нагадаємо, Білл Гейтс, один із засновників Microsoft, 2000 року разом з дружиною Меліндою створили благодійний фонд. Після відходу Гейтса з компанії вони почали більше часу присвячувати благодійності, витрачаючи мільйони на боротьбу з бідністю, охорону здоров’я та освіту. Зокрема, фонд Гейтсів виділив $100 млн на боротьбу з пандемією коронавірусу. За даними на перший квартал 2021 року портфель Bill & Melinda Gates Foundation коштував понад $20,9 млрд. 3 травня Білл Гейтс оголосив у своєму Twitter про розлучення з дружиною після 27 років шлюбу.

Як писали раніше Investory News, Білл Гейтс, перебуваючи в шлюбі, кілька разів намагався домогтися уваги жінок, які працюють на нього в компанії та благодійному фонді. NYT описала випадки, коли мільярдер пропонував спільне проведення часу жінкам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram