Новини
7 Вересня 2020
922

Fitch підтвердив рейтинг України на рівні “B”

Шок через коронавірус, хоча й тимчасово, повернув назад поліпшення, досягнуті Україною в останні роки

Міжнародна рейтингова агенція Fitch Ratings підтвердила довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні “B” зі стабільним прогнозом, пише Інтерфакс-Україна.

“Рейтинги України показують її макроекономічну політику, яка дозволила знизити інфляцію і звузити бюджетний дефіцит до викликаного коронавірусом шоку, а також історію міжнародної підтримки”, — наголошується у релізі.

Водночас, вказує Fitch, цим сильним сторонам протиставляються низька зовнішня ліквідність при високих потребах у фінансуванні, пов’язаних з виплатами великих суверенних боргів, уразливий, хоча і вдосконалюваний банківський сектор, і слабкі показники корпоративного управління.

“Шок через коронавірус, принаймні тимчасово, повернув назад поліпшення, досягнуті Україною в останні роки в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичної та економічної кризи 2014-2015 років”, — додає агенція.

За оцінками Fitch, Україна задовольнила майже 68% своїх потреб у фіскальному фінансуванні на 2020 р. у розмірі $23,5 млрд. Агенція очікує виділення в цьому році ще одного траншу за програмою stand by МВФ ($0,7 млрд) і першого траншу нової позики макрофінансової допомоги ЄС на €1,2 млрд, що разом з доступною внутрішньою ліквідністю та залишками Держказначейства надають можливості задовольнити фінансові потреби, що залишилися.

Fitch прогнозує міжнародні резерви України на кінець 2020 р. $27,4 млрд у порівнянні з $29 млрд на початку вересня.

“Продовження взаємодії з МВФ є ключовим для України для збереження доступу до зовнішнього фінансування. Однак ризики реалізації програми stand by МВФ значні, враховуючи погану репутацію України щодо виконання попередніх програм і потенційні судові рішення та законодавчі ініціативи, які ведуть до відкату реформ”, — йдеться у релізі.

На думку Fitch, несподівані та часті зміни в уряді на початку року, особливо на ключових економічних постах, таких як міністр фінансів, і політичний тиск на НБУ, що призвело до відставки глави в липні, створюють політичну невизначеність.

“Крім підриву насилу заробленої довіри до політики, зниження незалежності центрального банку може привести до відкату в макроекономічній та фінансовій стабільності, обмежити доступ до зовнішнього фінансування і підвищити вразливість України перед потрясіннями”, — зазначає агенція.

Fitch очікує, що інфляція до кінця 2020 р. наблизиться до цільового показника НБУ 5%, в наступному складе 5,3%, а у 2022 р. — 5,7%.

Fitch зберіг свій квітневий прогноз, згідно з яким у 2020 р. економіка України скоротиться на 6,5%, проте у 2021 р. зростання складе 3,8%, а у 2022 р. — 3,5%.

“Однак ризики погіршення наших прогнозів зберігаються, з огляду на невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу”, — зазначила агенція.

Fitch прогнозує, що дефіцит зведеного бюджету досягне 6,5% ВВП у 2020 р. і поступово скоротиться до 5,4% ВВП у 2021 р. та 4,2% у 2022 р.

За оцінками агенції, держборг України збільшиться з 44,4% минулого року (з гарантованим боргом — 50,5%) до 57,4% ВВП (65,1%) в цьому році та 60% до 2022 р.

Як писали раніше Investory News, Fitch вдвічі погіршила прогноз спаду світового ВВП  через пандемію коронавірусної інфекції. Очікується, що у 2020 р. ВВП єврозони скоротиться на 7%, ВВП США на 5,6%, а ВВП Великої Британії — на 6,3%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram