Новини
28 Травня 2021
727

Фінзвітність компаній стала доступною для всіх українців

Нові правила допоможуть бізнесу зменшити ризик співпраці з компаніями-одноденками

Фінансову звітність компаній оприлюднили на Єдиному порталі відкритих даних — у відкритому доступі тепер можна переглянути обсяг сплачених податків і доходи підприємств. Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Так, Державна податкова служба оприлюднила фінзвітність компаній на Єдиному порталі відкритих даних і на власному вебпорталі. Ця інформація містить відомості щодо доходів, збитків, активів і коштів, які знаходяться на балансі.

За словами міністра, тривалий час бізнес в Україні не мав легального доступу до фінзвітності. В результаті, підприємці не могли приймати зважених рішень про співпрацю з партнерами, а іноземні компанії — оцінити реальну ситуацію на ринку України.

“Розуміння ринку дозволяє створити якісний та потрібний продукт, в цілому розвиває бізнес в Україні та відкриває можливості для зростання іноземних інвестицій”, — наголосив він.

І додав, що відкрита фінзвітність допоможе українському бізнесу також краще оцінити розвиток своєї компанії відносно ключових конкурентів, зрозуміти свою частку ринку та зменшити ризик співпраці з компаніями-одноденками.

Раніше ця інформація була конфіденційною, за винятком приватних акціонерних товариств — їхня звітність була відкритою, вони зобов’язувалися її регулярно публікувати.

Нагадаємо, на початку березня Кабмін встановив вимогу щодо публікації підприємствами фінзвітності у формі відкритих даних. Це стосуватиметься понад 100 нових наборів — від законності будівництва до моніторингу екологічного стану.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram