Новини
24 Березня 2022
657

Фінляндія не планує видавати ліцензію атомної електростанції, яку будує “Росатом”

Власник порушив усі правила, пов’язані з ядерною енергетикою, та насильно захопив АЕС в іноземної держави

Міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля заявив, що видача ліцензії проєкту АЕС “Ханхіківі”, у будівництві якої бере участь “Росатом”, “неможлива”. Про це він сказав під час дискусії у парламенті, пише фінська державна телерадіокомпанія Yle.

Так, депутат парламенту Харрі Харкімо запитав міністра, чому будівельні роботи продовжуються, хоча члени Кабміну неодноразово заявляли, що проєкт Fennovoima не отримає ліцензії.

Лінтиля також запитали, чи можна змінити постачальника реакторів для АЕС з російського на, наприклад, японського.

За словами міністра у ситуації, коли великий власник майбутньої АЕС порушив усі пов’язані з ядерною енергетикою правила та насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію неможливо видати.

Міністр додав, що рішення про продовження проєкту АЕС “Ханхіківі” або зміну постачальника ухвалюються власниками, але держава втрутиться на етапі розгляду заяви про видачу ліцензії.

“Коли розглядається питання про видачу ліцензії, на чільне місце ставляться спільні інтереси суспільства. У ситуації, коли у нас є великий власник, який порушив усі правила, так чи інакше пов’язані з ядерною енергетикою, та насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію абсолютно неможливо видати”, — наголосив Лінтіля.

Протягом війни росія захопила дві атомні електростанції в Україні — ЧАЕС та ЗАЕС. Найбільшим акціонером Fennovoima є російська держкомпанія “Росатом”, яка відповідає за виробництво російської ядерної зброї.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram