Бiзнес Новини
30 Жовтня 2019
1 670

Злети і падіння: Як фінансово відзвітували глобальні компанії

Деякі компанії підраховують збитки чи прибутки, інші — вже роблять передноворічні прогнози

Американський автовиробник General Motors (GM) відзвітував про чистий квартальний прибуток вищий очікувань аналітиків завдяки вдалим продажам пікапів і позашляховиків у США, проте знизив річний прогноз через страйк співробітників, пише Reuters.

Минулої п’ятниці 48 тис. членів американського Об’єднаної профспілки працівників автомобільної промисловості (UAW) підписали новий чотирирічний трудовий договір в Детройті після 40-денного страйку, який, за підрахунками аналітиків, коштував General Motors понад $2 млрд.

В результаті страйку, компанія знизила прогноз річного прибутку до $4,5 — $4,8 на акцію з $6,5 — $7 на акцію раніше.

Чистий прибуток в третьому кварталі склав $2,3 млрд, або $1,60 на акцію, у порівнянні з $2,5 млрд, або $1,75 на акцію, роком раніше. Без урахування разових статей балансу GM заробила $1,72 на акцію. Аналітики в середньому прогнозували $1,31 на акцію, згідно з даними IBES від Refinitiv.

Виторг незначно знизився до $35,47 млрд з $35,79 млрд, перевищивши прогноз аналітиків у $33,82 млрд.

Чистий прибуток німецького автомобілебудівного концерну Volkswagen AG (VW), найбільшого за обсягом продажів автоконцерну світу, в третьому кварталі 2019 р. збільшився на 44,2% — до €3,986 ($4,43 млрд) млрд з €2,764 млн ($3,07 млрд) за аналогічний період минулого року.

Операційний прибуток злетів на 67,5% — з €2,71 млрд ($3,01 млрд) до €4,54 млрд ($5,04 млрд).

Виторг підвищився на 11,3%, з €55,2 млрд ($61,33 млрд) до €61,42 млрд ($68,24 млрд).

У третьому кварталі концерн поставив покупцям 2,64 млн автомобілів, що на 1,1% більше показника за той же період минулого року. Разом з тим за дев’ять місяців 2019 р. постачання скоротилося на 1,5%, до 8 млн машин. Компанія відзначає скорочення продажів в Азійсько-Тихоокеанському регіоні та зростання попиту в Західній Європі та Південній Америці.

У січні-вересні чистий прибуток Volkswagen збільшився на 19% — до €11,2 млрд ($12,44 млрд) у порівнянні з €9,4 млрд ($10,44 млрд) роком раніше. Виторг за 9 місяців зріс на 6,9% і склав €186,7 млрд ($207,44 млрд).

Котирування акцій Volkswagen ростуть в ході торгів в середу, 30 жовтня. З початку 2019 р. капіталізація компанії збільшилася на 26,3%, до €86,87 млрд ($96,52 млрд).

Німецький автовиробник Daimler повідомив про незначне зростання операційного прибутку в третьому кварталі за рахунок успішних продажів автомобілів Mercedes-Benz, але оголосила про скорочення витрат і попередила про можливе підвищення резервів на юридичні витрати через дизельний скандал.

Прибуток групи до сплати відсотків і податків (EBIT) зріс на 8% до €2,69 млрд ($2,99 млрд) у порівнянні з €2,49 млрд ($2,77 млрд) роком раніше завдяки 8-відсоткового збільшення продажів автомобілів класу люкс і хорошому грошовому потоку.

Акції Daimler виросли на 3,21%.

Daimler чекає, що прибуток групи до сплати відсотків і податків в поточному році виявиться значно нижче, ніж в минулому, а виручка в сегменті вантажних автомобілів залишиться на тому ж рівні, в той час як раніше автовиробник прогнозував зростання показника.

Deutsche Bank відзвітував про чистий збиток в третьому кварталі в розмірі €832 млн ($924,35 млн) через витрати на масштабну реструктуризацію.

Банк витрачається на реорганізацію бізнесу і в результаті зафіксував збиток другий квартал поспіль. У другому кварталі чистий збиток склав €3,15 млрд ($3,5 млрд). У третьому кварталі минулого року банк отримав чистий прибуток у розмірі €229 млн ($255 млн).

Виторг високоприбуткового підрозділу торгівлі облігаціями Deutsche впав на 13% у кварталі, вказавши на тривале ослаблення інвестбанкинга.

Як повідомляє агенція Reuters, Johnson & Johnson знизила прибуток в третьому кварталі, про яку відзвітувала минулого тижня, на $3 млрд для обліку витрат на врегулювання справи про опіоїди.

Попередня угода, про яку було оголошено в понеділок, була вироблена декількома виробниками та дистриб’юторами ліків і прокурорами в Північній Кароліні, Пенсильванії, Теннессі та Техасі.

J&J, якій загрожують тисячі позовів у зв’язку з цілою низкою продуктів, знизила чистий прибуток в третьому кварталі до $1,8 млрд, або 66 центів на акцію, з $4,8 млрд, або $1,81 на акцію, додавши, що показники скоригованого прибутку не постраждали.

Агенція раніше повідомляла з посиланням на джерела, що дистриб’ютори ліків McKesson, AmerisourceBergen і Cardinal Health запропонували виплатити $18 млрд грошима протягом 18 років для врегулювання претензій, а Johnson & Johnson — $4 млрд.

А ось чистий прибуток Hyundai Motor за третій квартал виявився значно нижче очікувань аналітиків після того, як південнокорейський автовиробник врахував додаткові збори для усунення можливих дефектів двигунів в США і на внутрішньому ринку.

Компанія очікувала, що її прибутковість покращиться з випуском нових моделей, таких як перший преміальний позашляховик під брендом Genesis, в четвертому кварталі. Однак невизначеність у розв’язанні проблем з якістю зберігається.

Чистий прибуток Hyundai Motor в третьому кварталі зріс на 59% до 427 млрд вон ($364,75 млн).

Загальні роздрібні продажі компанії впали на 3% в третьому кварталі в порівнянні з попереднім роком, а відновлення продажів в США компенсувалося падінням в Китаї та Південній Кореї.

В Hyundai повідомили, що мають намір збільшити продажі електромобілів в 17 разів до 560 тис. авто до 2025 р. і планують до цього часу випустити 16 моделей.

Акції Hyundai виросли на 0,8% після оприлюднення результатів, тоді як ринок в цілому виріс на 0,2%. У 2019 р. акції компанії виросли приблизно на 2,5% після падіння на 24% в минулому році.

Британський енергетичний гігант ВР Plc (British Petroleum) за січень-вересень поточного року отримав $4,007 млрд чистого прибутку. Це у 2,1 раза менше торішнього показника за аналогічний період, пише NGV з посиланням за останній фінансовий звіт компанії.

Прибуток на акцію склав $0,19 (у 2018 р. було $0,43). Виторг знизився до $210,446 млрд (-7%). Добовий видобуток при цьому виріс більш ніж на 3% — до 3,758 млн бар. нафтового еквівалента.

За підсумками третього кварталу ВР продемонструвала чистий збиток у розмірі $749 млн, тоді як за аналогічний період 2018 р. компанія отримала $3,35 млрд прибутку.

Глава ВР Боб Дадлі зазначив, що на результати третього кварталу вплинули наслідки ураганів, а також зниження цін на нафту і газ.

А от дехто вже й робить прогнози на останній квартал 2019 р. Так, американська компанія eBay Inc очікує виторг в передноворічному кварталі нижчим за прогнози Уолл-Стріт на фоні жорсткої конкуренцієї з боку більших Amazon.com (NASDAQ: AMZN) і Walmart (NYSE: WMT) Inc.

Акції EBay впали на 2,73% до $38,13 в кінці розширеної сесії, оскільки останній, святковий квартал зазвичай приносить компанії більшу частину прибутку й обсягу продажів.

У четвертому кварталі американська компанія eBay Inc очікує скоригований прибуток від діяльності, що триває в діапазоні $0,73 — $0,76 на акцію і чистий виторг у розмірі $2,77  — $2,82 млрд.

Аналітики в середньому очікували прибуток у розмірі $0,76 на акцію при виторгу в $2,85 млрд, за даними IBES від Refinitiv. Результати були опубліковані після відходу з компанії генерального директора Девіна Веніга минулого місяця, викликаного розбіжностями з оновленим радою директорів, який хотів продати частину компанії.

Нагадаємо, Deutsche Bank заявив, що досяг угоди про продаж підрозділу електронних торговельних операцій і фінансових рішень для хедж-фондів французькому представнику галузі BNP Paribas. Про це повідомляє обидва фінансово-кредитні інститути.

Також, британська нафтова компанія British Petroleum (BP) заявила, що погодилася продати свої активи на Алясці за $5,6 млрд американській нафтовій компанії Hilcorp Alaska.

А от Hyundai Motor Group планує інвестувати 41 трлн вон ($34,65 млрд) на автомобільні технології та стратегічні інвестиції до 2025 р., оскільки компанія хоче почати розробляти безпілотні автомобілі.

Крім того, Volkswagen відкриває нову дочірню компанію в Туреччині, в провінції Маніси. Статутний капітал компанії становить 943,5 млн турецьких лір ($164,21 млн).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram