Новини
6 Червня 2019
2 186

Фінансова грамотність українців виявилася найгіршою

Україна зайняла 30 місце в рейтингу фінансової грамотності громадян серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку

Україна зайняла 30 місце в рейтингу фінансової грамотності громадян серед країн Організації економічного співробітництва і розвитку. Про це йдеться в дослідженні Індексу фінансової грамотності ОЕСР, проведеному Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з Національним банком України (НБУ).

Індекс фінансової грамотності включає три основні блоки (максимум до 7 балів кожен): за рівнем фінансових знань українці набрали 4 бали, за фінансової поведінки – 5,2 бала, а відношення до фінансових питань – лише 2,4 бала.

Лише 43% дорослого населення в Україні правильно відповіли на мінімум п’ять із семи запитань на перевірку знань (що вважається мінімальним цільовим показником) проти показника 56% в усіх країнах, які брали участь в опитуванні ОЕСР у 2016 р., та показника 51% для сусідів України.

За даними дослідження, українці з власного досвіду добре знають, що таке інфляція та як розраховувати знижки в магазинах. Рівень знань простих відсотків нижчий, ніж в інших країнах (55% в Україні проти середнього показника 65% для інших країн, які брали участь в опитуванні ОЕСР).

“Низький рівень розуміння того, що обіцянка високого доходу, ймовірно, означає високі ризики, робить українців вразливими до шахрайських схем і спекулятивного інвестування”, – йдеться у доповіді.

Лише 21% опитаних змогли правильно вибрати з короткого списку пропонованих варіантів розмір гарантованої державою суми відшкодування за банківським вкладом, який становить 200 тис. грн.

82% українців пильно стежать за своїм бюджетом: з них 70% планує свої доходи та витрати, а 19% українців ведуть письмовий облік своїх витрат.

За результатами опитування, українці надають перевагу готівці. 61% опитаних мають заощадження, зроблені певним чином. Проте для багатьох респондентів термін “здійснення заощаджень” має короткострокове значення. 52% сказали, що вони заощадили гроші, зберігаючи їх у своєму гаманці або готівкою вдома. Тільки 12% українців сказали, що вони заощадили, переказуючи гроші на вкладний (депозитний) рахунок у банку.

Згідно представленої інфографіки, країни-лідери за рівнем фінансової грамотності — це Франція, Норвегія і Канада із загальними показниками індексу 14,9, 14,6 і 14,6, відповідно.

За результатами дослідження, найнижчий бал по фінансовій грамотності у громадян нашої країни у віковій групі від 18 до 24 років, найвищий — в групі від 25 до 34 років.

Також результати опитування свідчать, що близько половини українців не заперечують проти ухилення від сплати податків, але при цьому переважна більшість громадян хочуть бачити, як витрачаються їхні податки.

А 50% опитаних сказали, що не завжди сплачують свої рахунки вчасно. Найбільш поширені рахунки: орендна плата, газ та електроенергія.

Опитування проводилося у всіх областях України серед громадян різного рівня добробуту у віці від 18 до 79 років. Похибка становить плюс/мінус 2%.

Нагадаємо, індекс споживчої довіри серед українців знизився. У першому кварталі 2019 року ціни на комунальні послуги турбували українців більше, ніж війна.

Як відомо, у 2018 р. українці витратили на харчування до 43,3%  усього обсягу товарообігу – практично 290 млрд грн. Це на 4,5% більше минулого року, коли споживачі придбали продуктів на 233,2 млрд грн (38,8% від усіх витрат).

А кількість поданих декларацій на початок квітня 2019 р. сягнула 201,3 тис., що 54% перевищує відповідний показник минулого року. Громадяни задекларували 24 млрд грн своїх доходів – 197% від суми, яка була станом на 1 квітня у 2018 р.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram