Новини
28 Березня 2022
635

Financial Times: Плани росії щодо ЗПГ-проєктів в Арктиці під загрозою

Будівництво криголамних танкерів нового покоління залежить від іноземних компаній

Плани росії з виробництва зрідженого природного газу в Арктиці знаходяться під загрозою через санкції проти російського судноплавства, які можуть вплинути на будівництво танкерів для транспортування ЗПГ в арктичних умовах. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на представників компаній.

Видання пише, що, “оскільки російські партнери та клієнти міжнародних корабелень перебувають у списках санкцій, а ЄС забороняє експорт суден, морських навігаційних систем або обладнання в росію для більшості цілей, замовлення тепер під сумнівом”, — пише видання.

Як повідомляє газета, будівництво криголамних танкерів нового покоління залежить від іноземних компаній — від корейських суднобудівників до американських і фінських морських інженерно-конструкторських підприємств, а також від маловідомої французької компанії, яка має монополію на технологію, життєво важливу для транспортування зрідженого природного газу.

Корейські Samsung Heavy Industries, Hyundai Heavy Industries, які працюють разом із російською корабельнею “Зірка” над будівництвом танкерів, а також Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering заявили виданню, що хоча вони допускають потенційні проблеми з оплатою існуючих замовлень, вони поки що мають намір виконувати свої російські контракти у звичайному режимі.

Водночас керівник одного з європейських постачальників обладнання повідомив, що “технологія для танкерів для російського використання є продуктом, що потрапляє під санкції, а тому працювати над цими проєктами практично неможливо”. Назва компанії-постачальника не наводиться.

У Сеулі, зазначає газета, є побоювання, що “пролом”, що утворився, заповнить Китай, однак, на думку аналітиків, суднобудівні потужності КНР зайняті на найближчі роки.

Доля замовлень може залежати від французької інжинірингової компанії Gaztransport & Technigaz (GTT), єдиного у світі постачальника морських резервуарів для ЗПГ. Компанія поки що продовжує свою роботу з росією, але оцінює санкції та вже заявляла про можливі ризики для низки своїх контрактів, пише видання.

Нагадаємо, японські та французькі інвестори призупинили фінансування проєкту російської приватної газової компанії “Новатек” з будівництва заводу зрідженого природного газу на півночі росії загальною вартістю $23 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram