Новини
30 Квітня 2019
1 326

Ferrexpo залишили два директори та аудитор Deloitte LLP

Міжнародна аудиторська компанія Deloitte LLP відмовилася від продовження роботи аудитором Ferrexpo, що спричинило обвал курсу акцій  

Кріс Маве – фінансовий директор гірничорудної компанії Ferrexpo, що контролює в Україні, зокрема Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати, 25 квітня продав 150 тис. акцій компанії за курсом 268,03 пенса за штуку, тоді як на наступний день їх курс обвалився до 192,6 пенса, повідомляє Інтерфакс-Україна. Агенція зазначає, що таке різке зниження ціни сталося на фоні новини про відмову міжнародної аудиторської компанії Deloitte LLP продовжувати роботу аудитором Ferrexpo “через розслідування діяльності благодійної організації Blooming Land”.

Як зазначила компанія в понеділок (29 квітня) у своєму повідомленні на Лондонській фондовій біржі, на момент прийняття рішення щодо реалізації угоди з продажу акцій” ні Кріс Маве, ні компанія ще не отримали заяву про відставку Deloitte, яку було відправлено компанії увечері 25 квітня 2019 року і негайно оголошено 26 квітня о 7 ранку”.

“Тому ці 150 тис. акцій Кріс Маве отримав як черговий транш довгострокового плану стимулювання, а продав їх з метою виконання своїх податкових і соціальних зобов’язань”, – підкреслили у Ferrexpo. І додали, що інші директори та менеджери компанії отримали свої акції (від 15 тис. до 100 тис. кожен) в рамках плану стимулювання 26 квітня “і не продавали їх”.

Також компанія повідомила, що міжнародна аудиторська компанія Deloitte LLP відмовилася від продовження роботи аудитором Ferrexpo. Окрім того, про припинення співпраці (не захотіли балотуватися на наступний термін в раду директорів компанії на чергових зборах акціонерів 7 червня 2019 року) з компанією оголосили два невиконавчі директори Ferrexpo – Мері Рейлі та Берт Накен.

Наразі у Ferrexpo прокоментували, що думка Deloitte про те, що компанія затримала початок незалежної перевірки благодійних пожертвувань групи для Blooming Land не збігається з позицією Ferrexpo. “Оскільки ми розпочали незалежну перевірку в належний час”, – заявили у компанії.

За інформацією Ferrexpo, група припинила пожертвування на користь Blooming Land у травні 2018 року. “У червні 2018 року Ferrexpo попросила Deloitte переглянути перевірені фінансові звіти Blooming Land за 2017 рік і доповісти директорам, серед іншого, про ступінь залежності, яку можна було б побачити за цими рахунками”, – розповіли у компанії. І додали, що в фінансовій звітності Ferrexpo (опублікованій 1 серпня 2018 роки після огляду Deloitte), не вказано жодних питань, які б змусили Deloitte вважати, “що результати півріччя не були підготовлені відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, правилам розкриття інформації та правилам прозорості FCA”.

Попри ситуацію, що склалася, Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі у понеділок повідомила, що відкрита до діалогу з інвесторами, обговорення всіх питань та продовжує стабільно працювати. “А також шукає нового аудитора та членів дирекції”, – передає Інтерфакс-Україна.

Група Ferrexpo – найбільший виробник та експортер котунів серед країн колишнього СРСР. Поточні виробничі активи – Полтавський і Єристівський ГЗК. Гендиректор компанії, народний депутат Костянтин Жеваго контролює 50,3% акцій компанії.

У 2018 році Ferrexpo скоротила чистий прибуток на 15% – до $335,22 млн, збільшивши виторг на 6,4% – до $1274,03 млн.

Раніше Investory News писали, гірничорудна компанія Ferrexpo з активами в Україні приховує звітність, вже втретє змінюючи дату публікації річного звіту компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram