Новини
30 Листопада 2020
944

Ferrexpo домоглася у суді скасування “заморозки” 50,3% акцій Полтавського ГЗК

У групі наголошують, що нова постанова не може бути оскаржена

Суд Києва скасував “заморозку” 50,3% акцій Полтавського ГЗК (ПГЗК), що належать Ferrexpo AG Switzerland, у справі Жеваго й банку “Фінанси та Кредит”, про це йдеться у повідомленні компанії.

“19 червня 2020 року група оголосила, що районний суд першої інстанції наклав обмеження на 50,3% акцій ПГОКа. Після цього 6 жовтня 2020 року група проінформувала, що вона безумовно подала апеляцію на це постановлення до суду, де у листопаді 2020 року, їй вдалося досягти успіху щодо скасування даного обмеження”, — йдеться у пресрелізі.

При цьому додається, “група розуміє, що нова постанова суду про скасування обмеження щодо 50,3% акцій ПГЗК не може бути оскаржена”.

Як зазначає Інтерфакс-Україна, наприкінці січня 2020 року Печерський районний суд Києва встановлював обмеження у розмірі 50,3% акцій FPM.

“Тоді компанія опротестувала цю постанову суду, вважаючи, що це обмеження є тимчасовим і пов’язане з поточними в Україні питаннями, що стосуються бенефіціара компанії, бізнесмена Костянтина Жеваго та одного з підприємств, яким він володів до 2015 року (банк “Фінанси та Кредит”). Згодом знерухомлення акцій було скасовано”, — пише агенція.

Національний банк України (НБУ) 26 грудня 2019 року одержав виконавчі листи та звернувся до Державної виконавчої служби (ДВС) для реалізації рішення Шевченківського районного суду від 1 жовтня 2019 року про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та Кредит” Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Нацбанку.

“На даний час загальний обсяг заборгованості банку “Фінанси та Кредит” перед Національним банком за всіма кредитами рефінансування становить 6,6 млрд грн”, — зазначала тоді пресслужба НБУ.

Центробанк наголошував, що Жеваго намагався оскаржити рішення суду, але не сплатив вчасно судовий збір, у зв’язку з чим Київський апеляційний суд 13 грудня минулого року повернув без розгляду його апеляційну скаргу. Це дозволило НБУ звернутися у ДВС щодо примусового виконання рішення райсуду. Однак пізніше пресслужба Жеваго уточнювала, що рішення було оскаржене.

1 жовтня 2019 року Шевченківський районний суд Києва прийняв рішення про стягнення з колишнього власника банку “Фінанси та Кредит” Жеваго 1,539 млрд грн на користь НБУ в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування, водночас суд відмовив Жеваго у зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки, укладеного з НБУ.

У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку “Фінанси та Кредит”, уклав з НБУ договір поруки про погашення кредитів рефінансування з ряду кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання щодо погашення заборгованості фінансової установи перед центробанком.

“Оскільки Жеваго продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов’язання за укладеним договором, у грудні 2015 року НБУ звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку”, — повідомляє агенція.

17 вересня 2015 року НБУ прийняв рішення про віднесення банку “Фінанси та Кредит” до категорії неплатоспроможних. На момент прийняття цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою у 97,67% акцій.

Раніше Investory News писали, що у травні 2020 року гірничодобувна компанія Ferrexpo призначила Джеймса (Джима) Норта виконуючим обов’язки генерального директора, через шість місяців після того, як Костянтин Жеваго тимчасово пішов у відставку, щоб розібратися з юридичними проблемами в Україні.

У серпні британська Ferrexpo plc, що контролює в Україні Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати (ПГЗК і ЄГЗК), призначила Лучіо Дженовезе новим головою ради директорів замість Стіва Лукаса.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram