Бiзнес
28 Жовтня 2019
1 460

Феномен ByteDance або як підсадити підлітків на дивні відео

За рахунок чого засновник мережі TikTok збирає мільярдні інвестиції та конкурує з Facebook і Google

Кажуть, що проривні стартапи більше не створюються у гаражах. Можливо, це й так. Зате вони створюються у маленьких пекінських квартирках. Принаймні, так відбулося у випадку з ByteDance, стартапом на $75 млрд, що подарував світові TikTok.

З невідомості до найдорожчого стартапа світу

Сьогодні багато хто вже чув про сервіс обміну короткими відео TikTok, що наразі найпопулярніший серед підлітків. Проте про китайську компанію ByteDance, що вивела цей додаток на міжнародний ринок, відомо набагато менше, хоча її історія цілком вкладається у класичний сценарій розвитку успішних глобальних стартапів.

На сьогодні ByteDance має портфоліо проєктів, доступних на понад 150 ринках та 75 мовами. Серед них, окрім TikTok, Helo, Vigo Video, Douyin, BaBe, Huoshan Video та Lark.

Фінансові результати китайського гіганта зростають чималими темпами. У 2017 році його виручка складала близько $2,5 млрд, а наступного року вже зросла до $7,2 млрд. У першому півріччі 2019 року ByteDance отримав $7-8,4 млрд виручки і водночас планує довести цей показник до $14 млрд або ж 100 млрд юанів за підсумками року.


•••

У 2018 році виручка ByteDance складала $7,2 млрд. А вже у першому півріччі 2019 року холдинг отримав ще більше — $7-8,4 млрд 

•••


Після закриття інвестиційного раунду у жовтні 2018 року компанія отримала оцінку у $75 млрд, ставши одним з найдорожчих стартапів світу, що обігнав Uber. Причому за деякими даними, на сьогодні ця цифра може досягати $78 млрд.

Кілька років тому у ByteDance не було ні мільярдних оцінок, ні багатотисячного штату, зате були великі амбіції. А вже весною 2019 року статки Чжана Іміна, засновника компанії, оцінювалися у $13 млрд. Хоча на початку кар’єри він ледве знаходив кошти на оренду офісу, а точніше, переробленої під офіс квартири.

Офіційно ByteDance заснована у 2012 році. Тоді ж було запущено перші продукти: агрегатор новин Toutiao та платформу Neihan Duanzi, де можна було ділитися жартівливими відео, мемами та дописами. Останній проєкт, до слова, не витримав натиску китайських цензорів і припинив існування у 2018 році. А от Toutiao став основою для майбутньої IT-імперії.

Фото: Depositphotos. На фото – засновник ByteDance Чжан Імін

На момент заснування власного бізнесу Чжану Іміну не було й 30-ти. До цього він встиг отримати освіту у галузі програмування та спробувати побудувати кар’єру у кількох стартапах, спочатку у пошуковику авіаквитків Kuxun, а згодом — у “китайській копії Twitter” — Fanfou.

У 2009 році Kuxun, що вважався другим з найбільших туристичних онлайн-сервісів Китаю, придбав глобальний тревел-гігант TripAdvisor. Сума угоди не розголошувалась, проте, за деякими даними сервіс оцінили у понад $12 млн. Користь від цієї угоди отримав і Чжан Імін, що володів невеликою часткою Kuxun. Гроші від продажу пішли на заснування ByteDance. Як згадував засновник в одному з нечисленних інтерв’ю, на початку компанії час від часу не вистачало грошей навіть на оренду приміщення, але ситуація поступово змінювалася.

Курс на Захід

У 2016 році справи стартапу пішли досить непогано. У вересні ByteDance випустила у Китаї соціальну мережу Douyin з короткими відео та прямими ефірами, а вже наступного року розпочала міжнародну експансію, вивівши на глобальний ринок “західну” версію сервісу під назвою TikTok. Власне, обидва сервіси ідентичні, але Douyin працює лише для китайської аудиторії, а TikTok — для всіх інших країн. Першою країною, де запустилася “міжнародна” версія, стала Індонезія, а вже за короткий час додаток розповсюдився на десятки регіонів, у тому числі США та Європу.

Одночасно з цим компанія уклала ще одну знакову угоду, придбавши за $1 млрд досить успішний китайський музичний сервіс Musical.ly, заснований у 2014 році. Завдяки поглинанню за підсумками 2017 року оцінка ByteDance злетіла до $20 млрд. До слова, з цього часу компанія встигла поглинути ще як мінімум три проєкти: Terark, Mokun Technology та News Republic.


•••

На сьогодні аудиторія всіх сервісів ByteDance перевищує 1,5 млрд

активних користувачів на місяць

•••


На сьогодні аудиторія активних користувачів всіх сервісів ByteDance перевищує 1,5 млрд на місяць. Власне, як і інвестиції у стартап, про які є не так вже й багато інформації. Наприклад, достеменно невідомо скільки саме грошей, отриманих від продажу Kuxun, Імін вклав у власну справу. Одним із перших інвесторів, що повірили у майбутній успіх ByteDance була приватна інвестиційна фірма Susquehanna International Group. Але як у якій сумі виражалася ця віра, теж не називається.

Загалом, за даними Cruncbase, стартап закрив майже 10 раундів фінансування, але деталі є лише про найбільші з них. Так, у жовтні 2018 року General Atlantic, Kohlberg Kravis Roberts, Primavera Capital Group та SoftBank вклали у стартап $3 млрд, завдяки чому його оцінка зросла до $75 млрд. А у квітні 2019 року список інвесторів поповнили Goldman Sachs та Morgan Stanley, інвестувавши ще $1,3 млрд.

Гроші та скандали

Найдорожчий стартап Китаю багато чим у своєму успіху завдячує штучному інтелекту. Ті чи інші алгоритми використовуються у всіх продуктах компанії. За словами засновника, штучний інтелект допомагає розуміти та аналізувати текст, зображення чи відео, щоб надавати користувачам контент, який ті вважають найкориснішим та найцікавішим.

Монетизуються усі сервіси за рахунок реклами. Крім того, у користувачів TikTok є можливість відправляти один одному цифрові подарунки. У лютому 2018 року вони витратили на них близько $1,6 млн, а через рік ця цифра зросла до $5,5 млн. Щоправда, компанія не розкриває, який відсоток від вартості цих подарунків залишає собі.

Штучний інтелект дозволив ByteDance успішно розвиватися на західних ринках. Проте час від часу через свої амбіції та бурхливий розвиток компанія потрапляє там у скандали. Наприклад, на початку цього року Федеральна торгова комісія США оштрафувала ТikТok на $5,7 млн через порушення законодавства щодо захисту конфіденційності дітей у інтернеті, через що сервісу довелося ще вдосконалювати свої правила та видаляти контент з дітьми молодше 13 років.

У липні TikTok довелося вибачатися за те, що спонукали знову ж таки дітей та молодь відправляти своїм кумирам ті самі цифрові подарунки. Як показало розслідування ВВС, інфлюєнсери з платформи отримували від своїх молодих фанатів гроші (часто, взяті у батьків) за можливість отримати особистий номер телефону чи інше заохочення, але часто не виконували своїх обіцянок.

А вже у жовтні платформа отримала обвинувачення від Марка Цукерберга. Засновник Facebook в одній зі своїх платформ завив, що TikTok цензурує відео з протестів у Гонконзі, а також про загрозу розповсюдження цензурованого інтернету по всьому світу.

Втім, як показує практика, подібні репутаційні негаразди та обвинувачення ByteDance не зупиняють.

Наполеонівські плани

Нещодавно стало відомо, що компанія запускає два нових продукти — Juliang Chuangyi та TikTok AdStudio, що мають допомагати рекламодавцям просувати свої продукти.

Але ще цікавіше новина з’явилася кількома місяцями раніше, коли ByteDance підтвердив, що готує до релізу власний смартфон. Як з’ясували ЗМІ, це було давньою мрією Чжана Іміна. І у травні 2019 року компанія нарешті почала активно її втілювати. У тому числі, цьому посприяло й придбання кількох патентів та переманювання талантів у китайського виробника електроніки Smartisan. Вірогідно, спершу продукт просуватиметься на китайському ринку, де до такого ходу вдається чимало онлайн-компаній.

Про плани для інших країн у ByteDance не говорять, хоча у тому, що стартап продовжить глобальну експансію, сумнівів не виникає. Принаймні після того, як компанія залучила до міжнародного просування екс-топ-менеджера Facebook та Yahoo Блейка Чанлді.

Крім того, ByteDance оголосила про низку великих поглинань, серед яких Quora і навіть Snapchat та Twitter. Тож, далі буде.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram