Країна
19 Березня 2021
2 904

Фарери: Суворі райські острови

Як функціонує та чим цікава автономія у складі Данії

Фарери — маловідомий архіпелаг віком понад 60 млн років, який знаходиться на півночі Атлантики в Норвезькому морі, між Ісландією та Шотландськими островами. Це автономний регіон Данії.

Він складається з 18 островів вулканічного походження, загальна площа яких становить 1399 км². Основними островами є Стреймой, Естурой, Судур, Воар, Сандей, Бордо. Столиця Тoрсхавн знаходиться на острові Стреймой. Більшість островів мають гористий ландшафт і порізану берегову лінію. Найближчий материк знаходиться за 450 км.

Населення близько 49 тис. 91% складають фарерці. Середня тривалість життя — 79 років.

Фарерські острови мають власну валюту — фарерську крону, яка прив’язана до датської крони. В одному доларі США 6,25 крони.

Показник безробіття на островах один з найнижчих в Європі – 1,3%. Проте це є не стільки результатом відновлення економіки, скільки результатом того, що багато молодих людей переїжджають в Данію та інші країни, як тільки вони закінчать школу.

1 квітня 1948 року регіон отримав автономію в складі Данії. Сьогодні Фарери самостійно вирішують всі питання за вийнятком зовнішньої політики та оборони. Законодавчим органом є Фарерский Легтинг. Острови не входять до складу Євросоюзу через високі податки на вилов риби.

Автономія має дві офіційні державні мови — датську та фарерську. Вивчення датської мови є обов’язковим.

З 1994 року економіка архіпелагу стабільно зростає після глибокої кризи початку 90-х років. Фахівці вважають, що цього фарерці змогли домогтися завдяки правильному розподілу коштів та досягненню зростання профіциту бюджету. Таким чином автономні острови змогли знизити свій зовнішній борг перед Датським королівством та зміцнити економічне становище всередині свого регіону.

Головною сферою діяльності на Фарерських островах є рибальство. Щорічно місцевими рибалками виловлюється не менше одного 1,4 млрд тонн риби та різних морепродуктів. Вартість такого улову перевищує 1,5 млрд крон ($240 млн). Архіпелаг має понад 350 суден великих та середніх розмірів, приблизно сотня з яких належить торговельному флоту, що приносить чималий внесок у ВВП. Значний прибуток також надходить від продажу ліцензій для іноземних компаній, які здійснюють вилов морепродуктів та риби в територіальних водах Фарерських островів. У сфері рибальства та переробки рибної продукції зайнято 30% від загального числа працездатного населення.

На островах продовжують забивати чорних дельфінів шляхом загону їх до берега і забою гарпунами. Попри те, що сучасні організації захисників прав тварин проти цього, це традиційний спосіб забезпечувати м’ясом місцеве населення.

Наступною за значущістю галуззю на Фарерських островах є сфера послуг: банківський сектор, страхування, транспорт, туризм тощо. Всього в цьому секторі зайнято понад 60% від місцевого населення.

Вагомий дохід в економіку також вносять суднобудівні та судноремонтні заводи. Досить великого розвитку отримала гірничодобувна промисловість.

Головними продуктами, які йдуть на експорт, є риба та морепродукти (на їх частку припадає понад 95% від експортної продукції), а також регіон непогано заробляє на виготовленні марок та кораблів. Головними експортерами є Великобританія і Данія, а також деякі країни Європейського союзу.

Експорт приносить близько $80 млн доходу.

Спостерігається деякий дисбаланс між показниками експорту та імпорту, оскільки на другу позицію автономія витрачає $150 млн. В основному імпортуються товари широкого вжитку, напівфабрикати, вироби для машинобудування, паливо, сіль та деякі харчові продукти. Головними імпортерами є Данія, Німеччина, Норвегія, також в останні 10 років острови налагодили торговельні відносини з Китаєм.

Державний борг країни становить $62 млн. Номінальний ВВП становить близько $2,4 млрд. Стабільне зростання ВВП перевищує 2%. ВВП на душу населення за станом на минулий рік становить близько $47 тис. Інфляція — 6%.

Цікаві факти про Фарери:

• На Фарерських островах всього 4 світлофори. Вони знаходяться у столиці.

• Немає точки на Фарерських островах далі, ніж в 5 км від моря.

• В столиці міста Торсхавн транспорт на міських автобусах безкоштовний.

• Фарерські острови — одне з найбезпечніших місць на Землі. Тут немає в’язниці. Ув’язнених зі строком понад 1,5 роки потрібно відправляти в Данію.

• Численність овець (80 тис.) перевищує чисельність людей (49 тис.).

• На Фарерських островах не так холодно, як багато хто думає. Клімат є досить помірними, з середніми температурами + 3-5° взимку і + 11-12° влітку. Погода на островах змінюється так швидко, що відома Фарерська приказка говорить: “Якщо вам не подобається погода, почекайте п’ять хвилин”…

• Народу Фарерських островів набридло чекати, поки Google Street View охопить їх територію, тому вони прикріпили камери до спин овець, щоб нанести свої території на мапу.
Попри велику кількість вільної землі тут будують скромні та невеликі будинки. Чому? По-перше, виділятися багатством — це дуже не по-фарерські. По-друге, опалювати великий будинок дорого.

• Будинки з дерева вважалися на Фарерах довгий час ознакою достатку. Дерев на островах немає, деревину століттями імпортують. Зараз її привозять, в основному, зі Швеції.
Споконвічно на дахах будинків висаджують траву для тепло- та шумоізоляції.

• Фарерські острови — великий “перевалочний” пункт на шляху міграції багатьох морських птахів. Серед місцевих птахів багато тупиків, гагар і куликів-сорок. Деякі острови налічують багатотисячні колонії птахів, що гніздяться на гірських кручах. Плазунів і земноводних тут годі й шукати, навіть ссавців привезла сюди людина.

• Архіпелаг знаходиться занадто далеко від материка, тому самостійно виробляє електроенергію. В околицях Торсхавна є величезний вітряний парк, а до 2030 року влада островів планує повністю перейти на екологічно чисті джерела енергії.

• Фарерські острови мають свою незалежну Церкву, в якій сповідують лютеранство.

• Фарерці схиблені на футболі! Всі більш-менш пласкі місця віддані під футбольні поля, серед котрих є сертифіковані FIFA.

• Район Нью-Йорка Бронкс заснував фаререць з відповідним прізвищем, так що фарерці зараз з посмішкою говорять, що “Бронкс — наш”.

• У містечку Скопун на острові Сандей знаходиться найбільша у світі поштова скринька. Це величезна синя споруда.

• Практично всі продукти на островах імпортовані з Данії. Своє тут лише молоком.

• Компанія Bakkafrost по вирощуванню лосося займає восьме місце у світі.

• Тут знаходиться єдиний у світі міст через Атлантичний океан, що з’єднують два острови розділені океаном.

• 19 грудня 2020 року на Фарерських островах відкрито перший у світі тунель з автомобільною розв’язкою на дні океану під назвою Eysturoy. Найнижча точка лежить на 187 м нижче рівня моря. Для гарантування безпеки найкрутіший ухил тунелю не перевищує 5%. Мережа тунелів з’єднує найбільші острови — Стреймой та Ейстурой. Проїзд підводним тунелем платний — близько €12. Введення об’єкту обійшлося в $162 млн.

• У 2007 році журнал “National Geographic Traveler” назвав Фарери найкращими островами.⠀

Джерело: orangesmile, adme, style.rbc, tyzemec, mollys-bugs, bbc⠀

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram