Новини
3 Липня 2020
985

Exxon Mobil попередила про великі втрати через падіння цін на нафту

Тим часом саудити погрожують початком нової цінової війни

Найбільша нафтогазова компанія США Exxon Mobil Corp. попередила про істотні втрати основних напрямків бізнесу у II кварталі 2020 року, повідомляє Інтерфакс.

Так, видобувний підрозділ Exxon втратив від $2,5 млрд до $3,1 млрд минулого кварталу у результаті падіння цін на нафту та газ. “У сфері нафтоперероблення втрати, ймовірно, склали від $800 млн до $1,2 млрд, з урахуванням зниження маржі нафтоперероблення”, – зазначили у компанії.

У I кварталі 2020 року Exxon отримала прибуток у розмірі $536 млн у підрозділі з видобутку нафти й газу та збиток у $611 млн у сфері нафтоперероблення.

Компанія зафіксувала чистий збиток у січні-березні вперше за 30 років, списавши вартість активів на $2,9 млрд. “За підсумками другого кварталу Exxon, ймовірно, знову оголосить про збиток”, – пише видання.

Bloomberg, посилаючись на консенсус-прогноз експертів, зазначає, що чистий збиток Exxon у II кварталі склав $0,55 на акцію ($0,14 на акцію у I кварталі). “Аналітики Cowen&Co. прогнозують збиток у $0,69 на акцію. Компанія оприлюднить фінансову звітність за квітень-червень 31 липня”, – йдеться у повідомленні.

Загалом, в умовах пандемії коронавірусу та карантинних заходів, згідно з оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), глобальний попит на нафту у II кварталі скоротився на 18%. Так, середня вартість нафти WTI, за даними FactSet, минулого кварталу становила близько $29 за барель, у порівнянні з $46 за барель у I кварталі. При цьому середня вартість природного газу – $1,77 за 1 млн британських теплових одиниць (BTU), проти $1,87 за 1 млн BTU.

Тим часом, як зазначає The Wall Street Journal, з посиланням на учасників переговорів країн ОПЕК, Саудівська Аравія пообіцяла розпочати нову цінову війну на нафтовому ринку, якщо інші члени угоди зі скорочення видобутку нафти не компенсують недотримання квот.

За даними видання, саудівський принц Абдель Азіз бен Сальман Аль Сауд нещодавно поставив ультиматум Анголі та Нігерії, з вимогою до їх керівництва озвучити чіткий план зі скорочення видобутку нафти.

Під час відеоконференції ОПЕК 18 червня представники цих країн заявили, що не готові взяти на себе конкретні зобов’язання щодо обмеження обсягів виробництва. “У відповідь Саудівська Аравія дала зрозуміти, що готова знову розпочати продавати нафту за зниженою ціною, що завдасть шкоди економікам Анголи та Нігерії”, – пише видання. Тоді саудівський міністр, якого цитує джерело WSJ, заявив: “Ми знаємо, хто ваші покупці”.

Попередня угода ОПЕК + зі скорочення видобутку нафти припинила свою дію на початку квітня. Але ціни на нафту різко обвалилися вже з березня, коли стало відомо, що угоду не продовжуватимуть. Саудівська Аравія заявила про різке збільшення постачань нафти та почала цінову війну. Вартість Brent опускалася нижче $20 за барель.

Нагадаємо, що нову угоду учасники ОПЕК і країни, що не входять в картель, у тому числі Росія, уклали 12 квітня. Вона набула чинності з 1 травня. Згідно з початковим умовам, планувалося, що учасники угоди в травні-червні скоротять видобуток нафти на 9,7 млн ​​бар. на добу. Потім вони повинні були перейти до поступового нарощування: з липня скорочення повинно було скласти 7,7 млн ​​бар. на добу, а з січня 2021 року по квітень 2022 – 5,8 млн бар. на добу.

Однак, на початку червня учасники угоди змінили умови та погодилися продовжити чинну домовленість щодо скорочення видобутку нафти до кінця липня. Водночас країни, які не змогли в повному обсязі виконати умови угоди, зобов’язалися компенсувати недотримання квот протягом трьох наступних місяців – липня, серпня та вересня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram