Бiзнес
13 Листопада 2020
2 133

Еволюція переваг: Як потепління вплине на наші улюблені продукти

На деякі продукти чекають великі зміни 

Потепління клімату впливає на все, що стосується найулюбленіших у світі продуктів — від того, як їх вирощують, до того, як вони потрапляють до нас на стіл. Навіть в самих умовах — з помірною погодою, передбачуваними дощами та збалансованими сезонами — вирощувати все, що ми їмо, непросто.

А якщо згадати про нестабільність клімату, непередбачувані повені та часті засухи, то сучасна продовольча система загрожує проблемами. “Зміна клімату загрожує нашому харчуванню, а стратегій виходу з кризи немає”, — підкреслює Майкл Пума з Інституту Землі Колумбійського університету.

Як це позначиться на людях? 

Зернові, такі як кукурудза і пшениця, чутливі до різких змін в регіонах, де їх вирощують, і врожайність їх падає. За даними ООН, без стратегії з адаптації до клімату низька врожайність основних культур призведе до дефіциту і подорожчання.

Що стосується незвичайних продуктів типу тих, що згадані у тексті, то їх чекають великі зміни. Вони зміняться зовні, зміниться їх харчова цінність, доступність і ціна, оскільки регіони вирощування будуть зміщуватися.

Виведення сортового насіння і редагування генів частково розв’язує проблему: деякі фрукти й овочі ростуть швидше і виростають більшими, випереджаючи ймовірні потопи й посухи. Інші технології допоможуть продуктам довше не псуватися, а значить, їх легше буде перевозити на далекі відстані.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН вважає, що до 2050 року планета не втратить багато орних земель, і мало які культури зникнуть повністю.

У наступні десятиліття раціон людини зміниться. За словами директора голландського дослідницького центру Climate Focus Шарлотти Стрек, збереження продуктів і зростання їх доступності вимагатиме від людей розумного харчування: менше м’яса, більше рослин і продуктів від місцевих виробників.

Ось лише деякі продукти, з якими можуть виникнути складності:

Кава. Майже три чверті всієї кави поставляється з невеликих ферм. Тепла погода і хвороби рослин можуть підвищити ціну на зерна.

Авокадо. Ці фруктові дерева не люблять спеку. Якщо фермери переїдуть у більш сприятливі райони, збільшиться відстань доставки авокадо (і, як наслідок, ціни на нього).

Креветки. Закислення океану впливає на здоров’я і смак ракоподібних. Дослідження показало, що в майбутньому креветки можуть стати менш смачними.

Лосось. Потепління вод загрожує холодноводним рибам. Якщо в природі лосося стане менше, то для підтримки запасів доведеться активніше розводити лосося на фермах.

Вино. Цей напій нікуди не дінеться з нашого столу, але зміни терруарів рано чи пізно змусять виноробів шукати способи зберегти фірмовий смак продукту.

Оливки. Тепліша погода може сприяти скороченню врожаю в багатьох регіонах.

Банани. Потепління розширило ареал, де можна вирощувати плоди. Водночас зріс ризик грибкових інфекцій, які вражають рослину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram