Новини
8 Червня 2021
1 009

Естонські інвестори вимагають від України відшкодування $750 мільйонів за ТРЦ Sky Mall

Війна між соратниками Петра Порошенка та естонськими інвесторами може призвести до втрат українського бюджету й репутації країни

Скандал навколо київського ТРЦ Sky Mall вийшов на новий рівень і тепер загрожує додатковими витратами бюджету. На це у своєму пості в Facebook звернув увагу директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

“Як зазначає народний депутат Галина Янченко, 5 травня естонські акціонери “Скаймолла”, зокрема компанія Arricano Real Estate Plc, направили президенту й Міністерству юстиції повідомлення про інвестиційний спір з вимогою відшкодувати $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall у Києві. Тобто за рейдерство окремих груп можемо заплатити ми з вами, як платники податків”, — пише він.

При цьому Віталій Кулик підтримав Галину Янченко в тому, що ситуація вимагає розгляду, оскільки впливає на репутацію країни в міжнародному полі.

“У 2019 році, відразу після перемоги на президентських виборах Володимир Зеленський особисто пообіцяв президенту Естонії вирішити цю ситуацію і проконтролювати розслідування. Вже 2021-го, а “віз і нині там”. Корпоративний конфлікт триває і вже позовні вимоги висувають не рейдерам, а державі Україна”, — зазначив Кулик.

Раніше народний депутат Галина Янченко ініціювала розібратися з нинішньою ситуацією навколо ТРЦ Sky Mall. Питання було винесене на обговорення парламентської комісії із захисту прав інвесторів. Відразу за цим пішла публічна кампанія проти Янченко в соціальних мережах. Віталій Кулик побачив слід експрезидента.

“Янченко в міжвідомчій робочій групі при Міністерстві юстиції намагається допомогти в межах арбітражу врегулювати спір (для цього є всього 6 місяців), щоб усунути загрозу міжнародних судових санкцій і збитків для бюджету. Здавалося б, цілком зрозуміла і потрібна річ. Однак, цю ініціативу нардепа починають атакувати численні інтернет-боти й публічні персони.
З чого б така активність? Чи не тому, що боти активно прокачують тези захисника рейдерів Олександра Грановського та його покровителя — Порошенка, який під час свого президентства так і не зміг побудувати ефективну систему захисту інвесторів в Україні, а зараз використовує будь-яку можливість публічно девальвувати зусилля “зелених”? Чи не з ініціативи та під контролем Грановського і Порошенко СБУ давило на Тедера? Останній про це відверто говорив у своєму листі до Зеленського”, — пише Кулик.

Нагадаємо, що розгляд між власниками ТРЦ Sky Mall ведеться з 2013 року. У 2016 році у справі була поставлена ​​крапка рішенням Лондонського суду. Однак з того часу українські бізнесмени так і не виплатили компенсацію естонській стороні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram