Соцмережі
6 Грудня 2022
518

Ерік Найман: Економічні воєнні хроніки — день 286

286-й день “гарячого” ГЕНОЦИДУ РАШИЗМУ проти України

06 грудня Вівторок

ХРОНІКА ПІКУЮЧОЇ РОСІЇ

Глава Держдуми росії скаржиться: “Індія та Китай фактично почали використовувати стелю цін на російську нафту у своїх інтересах”… Упс.

А чого вони чекали?

Зараз заробити на росії, закрити свої проблеми в умовах світової кризи — це найулюбленіша гра для Китаю, Індії та Туреччини як мінімум.

Пєсков: росіяни, які повернулися з Казахстану та Грузії, зможуть придбати екіпірування для другої хвилі мобілізації в тенге та ларі.

Мобілізація триває без жодних хвиль.

Слова Пєскова можуть зупинити росіян, що втекли від могилізації, від повернення. Бо їх не тільки відправлять на війну, а й змусять купити собі все необхідне (зі “зрадниками” інакше не можна).

росіяни, які втекли з росії, платитимуть прибутковий податок 30%.

“Якщо людина виїхала з рф і тривалий час не перебуває в країні, то вона не є резидентом податкового оподаткування рф. У нас цей термін — пів року. Якщо ця людина заробляє в росії, то й сплачує податки, як і будь-яка людина, яка заробляє у росії. Розмір податку збільшується [з 13 до 30%], тому що юридично компанія залучає іноземного громадянина”.

Додам, це стосуватиметься лише доходів із джерел з росії.

Німецька RWE почне позиватися до російського Газпрому. Причина — Газпром не постачає контрактний газ. Шанси у Газпрому відбитися нульові. Рано чи пізно доведеться заплатити.

Список претендентів на російські активи зростає. Довго ще росіянам платитиме за безумства свого царя. Але це їхній свідомий вибір. Великоруський шовінізм, що переріс у рашизм — справа дорога.

путін заморозив до кінця 2025 року накопичувальні пенсії росіян.

ГЕРОЇЧНА УКРАЇНА

Світовий банк: до кінця року за межею бідності опиниться 25% українців. Проти 2% до війни.

Рашизм породжує бідність та ненависть.

Зеленський став людиною року за версією Financial Times. “Президент України став флагманом демократичного світу у глобальній боротьбі з авторитаризмом, яка може визначити перебіг цього століття. Він — уособлення відваги та стійкості всього українського народу у протистоянні російській агресії. Зеленський заслуговує на місце в історії проявом свого лідерства і сили духу”.

Російські терористи провели черговий ракетний обстріл мирної інфраструктури України. Було збито понад 60 ракет із 70. ППО спрацювало добре. Кількість ракет скорочується — добре. Тривалість підготовки цього ракетного удару тривала – добре. Руйнування виявилися не критичними — добре.

Рашизм потрібно денацифікувати та демілітаризувати.

І окреме дякую українським безпілотникам, які почали завдавати ударів по російських авіабазах у глибині російської території.

Безкарність породжує рецидивізм. Тепер росіяни знатимуть, що їхнє небо беззахисне. Причому, судячи з відстані, не виключаю удари й по Москві.
Якщо це справді так, то характер війни кардинально зміниться.

Дуже чекаємо на позитивні події та новини.

Радник Володимира Зеленського Олег Устенко звинуватив нафтову компанію BP в отриманні “кривавих грошей” від росії.

BP володіє 19.75% у “Роснафті”. 27 лютого BP оголосила про плани щодо виходу з Роснафти. Але досі лишається там. Роснафта нещодавно оголосила про виплату дивідендів на $3,6 млрд — рекордну суму для компанії. Частка ВР складе $706 млн.

Ці дивіденди є “кривавими грошима”. Як пише Устенко: “Це криваві гроші у чистому вигляді, завищений прибуток, отриманий від вбивства мирних жителів України”.

BP у відповідь заявляє, що зазнала збитків у $24 млрд від оголошеного виходу з Роснафти (хоча самого виходу юридично так і не відбулося, але компанія більше не показує свої російські активи у своїх звітах — таке бухгалтерське списання буде легко повернути). І компанія фізично не може отримати ці дивіденди, оскільки росія не платить у “недружні країни”.

Чи готова BP направити ці дивіденди (якщо і коли вони прийдуть) на створення фонду, присвяченого українським жертвам війни, як запропонував Устенко — питання.

UTG: орендні ставки в офісних центрах Києва впали з початку року на 30%. Звучить дивно, оскільки багато центрів перейшли на нульові ставки із проханням платити лише комуналку. І вже всім зрозуміло, що офісна нерухомість вимагатиме переосмислення.

МІЖНАРОДНІ НОВИНИ

Оксфордський словник: словом року став сленговий вираз goblin mode (режим гобліна). Воно означає “надзвичайно егоїстичну модель поведінки, що відкидає суспільні норми та очікування, для якої характерні лінь, неохайність і жадібність”.

Туреччина: інфляція у листопаді ослабла до 84.39% р/р. Попереднє було 85,51%.

До 12 грудня ЄС може затвердити 9-й пакет санкцій. Санкційний зашморг все щільніше стягується на шиї путінського режиму.

Пакет макроекономічної статистики про промисловість США вийшов гарний. І замовлення споживачами товарів тривалого користування також сильні. Економіка США показує К-динаміку, коли частина економіки падає, а частина продовжує зростати.

РИНКОВІ НОВИНИ

Майкл Вілсон з Morgan Stanley повернувся до табору ведмедів. “Як і передбачалося, щоб це тактичне бичаче ралі продовжилося, ставки мали б впасти. Перенесемося сьогодні, саме це і сталося. Проте зараз ми впритул підійшли до наших початкових цілей і рекомендуємо фіксувати прибуток до того, як ведмідь повернеться всерйоз”.

Вілсон продовжує чекати падіння S&P 500 до 3000-3300 за кілька місяців.

CEO Raytheon (RTX) попереджає необхідність збільшення закупівель зброї для поповнення запасів. “Проблема в тому, що за перші 10 місяців конфлікту ми витратили багато запасів, ми фактично витратили 13-річні запаси ПЗРК Stinger і 5-річні ПТРК Javelin. Тому питання полягає в тому, як ми збираємось поповнювати складські запаси”.

Акції RTX залишаються кращими за ринок і вчора впали лише на 0.3%.

Німеччина придбає за $10.5 млрд винищувачі у Lockheed Martin (LMT). Акції LMT у п’ятницю оновили історичний максимум і вчора з них пройшла фіксація прибутку (падіння на 1.1%).

Ставка на купівлю оборонних компаній була гарною починаючи з кінця жовтня, але зараз вони можуть бути переоцінені.

Акції Textron (TXT) виграли оборонний контракт для програми Future Long Range Assault Aircraft. Акції TXT на постмаркеті зростають на 8%.

Foxconn у листопаді зазнав найбільших з початку пандемії збитків.

Продаж iPhone впав на 11.4%. Зараз компанія каже, що ситуація “взята під контроль”. На цьому краще за ринок торгувалися акції Apple (AAPL). Але й вони в результаті втратили весь оптимізм ранкової сесії та в результаті впали на 0.8%.

Саудівський спадкоємець хоче купити частку в Credit Suisse (CS) на суму понад $1 млрд. Інформація курсувала давно та допомогла підрости акціям швейцарського банку від рекордних мінімумів. Але новина давно не новина, тому ранкове зростання швидко розпродали та акції CS закінчили день падінням на 1%.

Tesla (TSLA): у листопаді шанхайський завод відвантажив покупцям 100.3 тис. авто. Це новий місячний рекорд. Проте Bloomberg пише, що китайські BYD та Guangzhou Automobile Group стають серйозними конкурентами Tesla. І за інформацією Bloomberg, Tesla скоротить виробництво Model Y (найпопулярніший автомобіль цієї марки) на своєму заводі в Шанхаї на 20% у грудні порівняно з листопадом. Представники Tesla у Китаї спростували це повідомлення. А штаб-квартира промовчала.

Також інвесторам варто враховувати, що з січня у Китаї припиняється дія стимулів для покупки електромобілів. У минулому, коли рівень стимулів знижувався, це призводило до буму наприкінці року та спаду на початку наступного.

Раніше інвестори очікували, що Tesla поставить лише близько 1,4 млн автомобілів у 2022 році та близько двох мільйонів у 2023 році. Але зараз з’явилися ознаки ризику цього прогнозу.

Тому акції Tesla вчора були у лідерах падіння та подешевшали на 6.4%.

PepsiCo (PEP) звільнить сотні співробітників штаб-квартири свого підрозділу з виробництва закусок та напоїв. У масштабах компанії, в якій лише у США працювало наприкінці минулого року 129 тис. осіб, це мізер. Але він показовий — PEP також включає режим економії.

Pinterest (PINS) почне уповільнювати найм персоналу вже цього року.

У Каліфорнії можуть запровадити штрафи за величезні прибутки нафтових компаній. Законодавці порівнюють ситуацію зі стрибком цін на дезінфікуючі засоби для рук під час пандемії. Середня ціна бензину в Каліфорнії досягла найбільшого розриву із середньою ціною США — $2.6 за галон. Губернатор-демократ каже, що ціна бензину в Каліфорнії продовжує залишатися дуже високою ($6 за галон). І битва розпочинається. Нафтова промисловість у Каліфорнії є однією з найбільших, що витрачають кошти як на лобістів, так і на внески до передвиборчих кампаній.

Але штраф є ніби “цивільним стягненням”, а не податком. Це означає, що для його прийняття буде потрібна проста більшість замість більшості у дві третини голосів, яка потрібна для підвищення податків.

Нафтовики вже кажуть, що вплив штрафу буде аналогічним до запровадження податків — ціни на бензин зростуть, оскільки нафтовики просто перенесуть штраф на споживачів.

Акції VF Corp. (VFC) учора після звіту впали на 11%.

Акції GitLab (GTLB) після звіту зростають на 20%.

Фінансові ринки:

Очікувано у понеділок помітно подешевшали американські акції та держоблігації (в середньому на 1.5%). Аж надто швидко і високо вони злетіли на надмірному оптимізмі за ФРС. Взагалі віра у порятунок від ФРС стала надто сильною. А ФРС зараз немає жодної причини приходити на порятунок ринку. І чи з’явиться така причина у 2023 році? — напевно, так, але навряд чи така причина сподобається інвесторам в акції та високоризиковані [вони ж високоприбуткові] облігації.

Нафта спочатку вчора дорожчала, але закінчила день сильним падінням.

Інвестори не повірили в оптимізм щодо пом’якшення карантинів у Китаї.

Китайські акції США, до речі, також втратили оптимізм китайської торгової сесії. А сьогодні вранці вони торгуються у нулі.

Важливо — запровадження стелі ціни російську нафту призвело до зростання ціни на світовому ринку нафти. Усі розуміють, що російська нафта подешевшає у тому числі для основних покупців (Китай, Індія та Туреччина), які вже користуються ситуацією і тиснуть на росію з вимогами й далі знижувати ціни.

Щоправда, пробка з танкерів з російською нафтою біля протоки Босфор у Туреччині викликає питання — може обсяги поставок нафти з росії все-таки почнуть падати швидше.

Сьогодні вранці ф’ючерси мляво намагаються зростати, що виглядає як спроба корекції після падіння у понеділок.

Долар США вчора вранці також міг показати локальний пік. І якщо так, то попереду у нього довгий шлях до зміцнення.

На цьому тлі сьогодні вранці закономірно виглядає зниження біткойна до $17 тис. Гравці, що застрягли в крипті, користуються підйомом для продажу. Така доля ведмежих ринків.

Динаміка фондових індексів у 2022 році:

HUGS’A (19.1%);
HUGS’INDEX (26.5%);
HUGS’Value (9.8%);
HUGS’Growth (34.1%);
DIA (6.4%);
SPY (15.9%);
QQQ (27.7%);
Інвестиційна стратегія HUGS’ON’9 (11.6%).
() – у дужках даються негативні значення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram