Новини
12 Липня 2022
517

Ericsson, Qualcomm і Thales об’єдналися заради спільного проєкту

Компанії прагнуть, щоб супутниковий зв’язок у звичайних мобільних телефонах став реальністю

11 липня Ericsson, Qualcomm та Thales повідомили, що співпрацюватимуть у межах спільного проєкту з метою поширення 5G-зв’язку за межі земної поверхні. Мета співробітництва — під’єднати наземні мережі 5G до орбітальних супутників, щоб максимально розширити покриття. Йдеться про технологію 5G NTN — у березні консорціум 3GPP, який розробляє специфікації для мобільної телефонії, схвалив перспективний новий стандарт.

Сама ідея підключення мобільних телефонів до супутників не є новою. Дослідження та розробки в цьому напрямі проходять уже деякий час.

У спільному пресрелізі Ericsson, Qualcomm та Thales зазначається, що в теорії мережі 5G NTN можуть допомогти забезпечити повне глобальне покриття 5G, зокрема важкодоступні та віддалені території у морях, океанах та інших місцях, які зараз не обслуговуються наземними мережами.

Такі широкі можливості підключення прискорять розвиток сервісів роумінгу для смартфонів 5G, а також забезпечать глобальне підключення для використання 5G у транспорті, енергетиці та охороні здоров’я.

Космічну мережу також можна використовувати як резервний канал для наземних мереж у разі серйозних збоїв або катастроф.

У першу чергу використання цієї технології розглядається як основний сценарій урядового зв’язку. Тобто, якщо з’явиться комерційні мережі 5G NTN, то вони будуть орієнтовані не на звичайних споживачів, а на урядові організації та корпоративний сегмент.

Усі три компанії раніше провели окремі детальні дослідження, що включали численні експертизи окремих аспектів та моделювання. І зараз сторони готові перейти до наступної стадії — фактичного тестування, орієнтованого на використання смартфонів, та перевірки життєздатності неназемних мереж 5G (5G NTN).

Програмою передбачено тестування різних технологічних компонентів, необхідних для роботи мереж 5G NTN, зокрема смартфон 5G, корисне навантаження супутника і наземні станції 5G.

Початкові випробування відбуватимуться у Франції, де зосереджено основу європейської космічної промисловості. Для цього збудують спеціальне штучне середовище, яке імітуватиме космічні умови. Таким чином, хочуть заміряти поширення радіо 5G та тимчасові затримки між обладнаним супутником на орбіті та підключенням 5G-смартфону до мережі радіодоступу 5G у різних місцях на поверхні Землі.

Ericsson планує перевірити модифікований стек 5G virtual RAN (vRAN), здатний впоратися з поширенням радіохвиль через швидкорухливі супутники LEO. Thales відповідатиме за обладнання 5G, здатне працювати на супутниках LEO, а Qualcomm Technologies — надасть тестові телефони, які підтвердять, що майбутні смартфони 5G підтримуватимуть стандарт 5G NTN.

Нагадаємо, що Україна не буде розвивати мобільний зв’язок із країнами СНД. Верховна Рада України підтримала вихід із угоди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram