Новини
27 Серпня 2020
889

Енергоатом за перше півріччя втратив 10 мільярдів гривень

Більш ніж половина з цієї суми — борги підприємства “Гарантований покупець”

НАЕК “Енергоатом” за перше півріччя 2020 р. втратив близько 10 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба підприємства.

З них 6 млрд 696 млн грн — заборгованість ДП “Гарантований покупець” за поставлену Енергоатомом електроенергію, 292 млн грн — заборгованість НЕК “Укренерго” та 662 млн грн — сума короткострокових кредитів, які компанія була вимушена брати, щоб закривати найкритичніші платежі.

За даний період Енергоатом виробив 39,5 млрд кВт-год електроенергії, що становить 102,4% скоригованого планового завдання (38,6 млрд кВт-год). План виконали всі атомні електростанції. Серед лідерів — РАЕС та ЗАЕС.

“З метою забезпечення населення електроенергією на компанію було покладено спеціальні обов’язки (ПСО) — на початку року 85%, а згодом 80% виробленої електроенергії Енергоатом продавав ДП “Гарантований покупець” за фіксованою ціною. У серпні частку електроенергії, яку компанія продаватиме Гарантованому покупцю за цим механізмом, зменшили до 50% за ціною 1 коп. за кВт/год для задоволення потреб побутових споживачів, що було закріплено Постановою Уряду”, — йдеться у повідомленні.

За словами в.о. голови “Енергоатом” Петра Котіна, компанія стикнулася з адміністративними обмеженнями, які не давали можливості виробляти додаткову електроенергію навіть при зростанні попиту на неї. До того ж новий баланс зменшив виробництво електроенергії на АЕС на 12%.

“Новим прогнозним балансом електроенергії ОЕС України на 2020 р. від 28 квітня поточного року для Енергоатома було передбачено рекордно низьке виробництво електроенергії — 73,7 млрд кВт/год. Це призвело до штучних балансових обмежень, відключення енергоблоків від енергомережі та роботи на зниженій потужності”, — зазначив Котін.

Нагадаємо, керівництво НАЕК “Енергоатом” і компанії Н2 підписали меморандум про будівництво біля Запорізької АЕС обчислювального дата-центру. Обсяг інвестицій складе $700 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram