Новини
3 Квітня 2021
864

Енергію припливів почали використовувати для зарядки електромобілів

Проект розгорнуто на одному з островів Шетландського архіпелагу

Пункт підзарядки електромобілів, що використовує припливну енергію, почав роботу на острові на північ від материкової Шотландії, повідомляє CNBC.

Об’єкт розташований на острові Йеллен, який є частиною Шетландського архіпелагу з приблизно сотнею островів. Зарядна станція отримує електрику від Nova Innovation Shetland Tidal Array, чотиритурбінної установки в Блумалл Саунд, протоці між Йеллен та іншим островом під назвою Унст.

Nova Innovation описала проект як “першу в історії електромобілів точку зарядки, де водії можуть заправлятися безпосередньо від джерела припливної енергії”. Також була розгорнута система зберігання акумуляторних батарей, щоб забезпечити постійне постачання транспортних засобів.

Уряд Шотландії раніше повідомляв про намір до 2030 року позбутися від потреби в нових дизельних і бензинових фургонах та автомобілях. Фінансування проекту на Єллі надійшло від Transport Scotland, транспортного агентства країни.

“Приємно бачити, як припливні технології використовуються для декарбонізації частини транспортного сектора Шотландії на островах. Наша країна має хороші можливості для продовження розробки цієї технології, яка допоможе скоротити викиди в атмосферу і створити кваліфіковані, зелені робочі місця. Наші острови мають вдосталь поновлюваних ресурсів, включаючи вітрові, припливні та сонячні, які при обережному використанні можуть принести багато економічних і соціальних вигод віддаленим і сільським громадам у всій Шотландії”, — зазначив глава відділу політики Фонду дикої природи Шотландії Фабріс Левек.

Вода навколо Шотландії є домом для низки цікавих проектів, присвячених припливній енергії. До них відноситься перша фаза розробки припливного потоку MeyGen, в якому використовуються чотири турбіни потужністю 1,5 МВт. Мажоритарним власником проекту є компанія Simec Atlantis Energy, зареєстрована в Лондоні.

Хоча припливній енергії належить пройти довгий шлях, щоб наздогнати інші поновлювані джерела, такі як вітер і сонце, у неї є одна потенційна перевага: передбачуваність. Припливні течії викликані гравітаційними силами Сонця і Місяця. Той факт, що на вироблення припливної енергії впливають “добре відомі цикли, а не погода”, означає, що припливна енергія передбачувана на сотні років вперед, зазначають у Nova Innovation.

Як писали раніше Investory News, китайські вчені розробили унікальну технологію, яка дозволяє перетворити сонячну енергію в рідке паливо, виконавши проект із виробництва рідкого продукту з вмістом метанолу 99,5%.

Нагадаємо, американський електромобільний стартап Canoo, створений колишніми співробітниками BMW, представив черговий електромобіль, заснований на фірмовій скейт-борд-платформі. Пікап може скласти конкуренцію моделям Tesla Cybertruck, GMC Hummer і майбутнього Форду F-серії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram