Драйв
17 Лютого 2020
2 390

Енергетичний “дефолт” або як не допустити вигорання на роботі

Досвід та рекомендації відносно збереження емоційного здоров’я від успішних українських підприємців

Багатьом, напевно, знайома ситуація, коли зникає бажання ходити на роботу, відповідально ставитись до своїх задач, проявляти ініціативу та й, взагалі, бачити колег. Такий стан психологи частіше всього називають емоційним вигоранням або виснаженням і радять не зволікати з його виправленням.

Investory News звернулись до успішних українських підприємців аби дізнатись, чи виникали у них подібні відчуття і як вони з цим “боролись”.

Святослав Ханенко, засновник клініки біохакінгу SQLab

Вигорання, як і все, що стосується здоров’я, не є абсолютним — зараз я “вигорів”, а вчора був “не вигорілим”. Вигорання — це результат накопиченого дефіциту відновлення. І в залежності від того, наскільки людина уважно ставиться до свого ресурсу, може визначити у себе перші ознаки цього стану, або схаменутися тоді, коли результати ментального вигорання починають виражатися фізично.

Водночас, межа між вигоранням і піковою продуктивністю дуже тонка. З одного боку, важливо постійно знаходиться в тонусі і ставити перед собою амбітні цілі, стежити за відновленням енергії в щоденному режимі (харчування, вода, фізичні вправи, медитації, якість сну, виключити інтоксикації, в першу чергу алкогольну).

З іншого боку, важливо не переступати межу (стежити за цим кожен день), за якої енерговитрати на досягнення амбітних цілей не перевищуватимуть відновлення і накопичувати таким чином енергетичний “борг” перед самим собою, який може перерости в енергетичний “дефолт” — вигорання.

І пам’ятайте: турбота про себе — це ключовий фактор вашого успіху в довгостроковій перспективі.

У більшості випадків людина вигорає не від сфери діяльності, а через некоректний емоційний фон і неефективні комунікації

Уляна Кулікова, керівник освітньої платформи Profi Space

Я ніколи не страждала від цього синдрому. Втома? Так, безумовно. Але не вигорання.

Моя порада дуже проста: займайтеся тільки тим, в чому вбачаєте подальшу перспективу свого зростання і розвитку, досягнення своїх вищих і стратегічних цілей. В ідеалі тим, що дуже подобається.

В такому випадку, навіть якщо ви дуже втомилися, розчаровані в результаті, ви завжди повертаєтеся до думки: а навіщо я це все роблю? І згадуючи свою мету більшу, ніж сьогоднішня хандра, ви знову знаходите мотивацію на наступний крок. І, значить, перед вами відкриваються нові перспективи.

Мої рекомендації будуть наступними:

#1. Відстежуйте конфлікти і намагайтеся з ними працювати. В більшості випадків людина вигорає не від сфери діяльності, а через некоректний емоційний фон і неефективні комунікації.

#2. Стежте за інформаційної гігієною, оскільки саме перевантаження часто впливає на внутрішній стан дискомфорту. А звідси дратівливість і, як наслідок, конфлікти.

#3. Відпочивайте якісно, не просто на дивані за переглядом серіалів, а активно зі зміною обстановки і обставин.

Алекс Ліссітса, генеральний директор агрохолдингу “Індустріальна молочна група”, президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”

Насправді організм кожної людини подає відчутні сигнали вигорання на роботі і досить часто. Ці сигнали у мене в основному подаються у вигляді недосипань. Тоді я просто беру 2-3 дні паузу і зазвичай рушаю в гори. Це дає можливість відновити баланс.

Щоб не допустити такого стану, необхідно дотримуватися постійного балансу “інтерес — винагорода”, при чому, винагорода не завжди грошова

Олександр Бузов, СЕО в Dobroznak.com

Такі ситуації були. Але раніше я не знав, що це називається вигоранням. Як я навчився їхньої визначати? По-перше, виникало бажання пошуку нових завдань всередині компанії. По-друге, моніторинг пропозицій по роботі. Коли з’являлися нові завдання, це дозволяло перемикнутися, відчути “недостачу” робочого дня для того, щоб реалізувати всі завдання. У такому режимі робочий день проходив швидше, цікавіше. Коли приходили нові пропозиції про роботу, я їх розглядав. Сигнал про те, що “мені цікаво розглянути варіанти” і був тим моментом, коли приходив час щось змінювати.

До такого стану можуть призводити відразу кілька фактів: керівний склад компанії; завдання, які надходили зі всіх сторін, і всі були “важливі”, і пріоритет потрібно було розставляти самому; і в фіналі — заробітна плата. Незрозуміла система нарахування, відсутність її зростання з часом, складна система нарахування бонусів з подальшим “доказом”, що ти їх заробив.

Щоб не допустити такого стану, необхідно дотримуватися постійного балансу “інтерес — винагорода”, при чому, винагорода не завжди грошова. Ситуація докорінно змінюється, коли ти сам перетворюєшся з підлеглого на підприємця, а потім на керівника. Я вважаю, це кращий шлях. Тільки так ти можеш зрозуміти, як вибудувати всі процеси і захистити колектив від вигорання.

Рекомендації для співробітників:
#1. Стежте за своїм настроєм, коли ви приходите на роботу, чи отримуєте ви задоволення від того, що робите. Якщо ви своїм настроєм, поведінкою, словами псуєте настрій колегам, то може не варто розганяти негатив, і час щось змінити.
#2. Що ви можете змінити? Візьміть новий проєкт, придумайте новий продукт, запустіть ініціативу щодо змін всередині компанії. Сучасний керівник навряд чи буде стояти у вас на шляху.
#3. Якщо питання в фінансах — спочатку обговоріть всередині фірми. Якщо не знайдете компроміс — приймете рішення.

Рекомендації для керівника:
#1. Запитайте у колективу: хто і чому хоче навчитися. Обговоріть варіанти і дайте їм це.
#2. Поставте питання про те, що вони хочуть отримати далі? Не можна сказати однозначно, що відповідь може вам сподобається чи ні, але вона як мінімум дасть вам “їжу для роздумів”.
#3. Давайте завдання, які будуть залучати весь колектив до їх рішення.
#4. Надсилайте того, хто захоче взятися за це, і придумуйте нові задачі. Так вдасться створити атмосферу постійного руху і зникне страх “пропустити щось цікаве”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram