Думки
1 Вересня 2021
2 435

Енді Хект: Світова продовольча криза не за горами

Міжнародний товарний трейдер, експерт з опціонів та аналітик про те, чому наразі кава й апельсиновий сік обновили багаторічні максимуми та як це вплине на кондитерів усього світу

На початку 2020 року ФРС звалила на американську економіку справжнє цунамі ліквідності. Центральний банк знизив ставку щодо федеральних фондів практично до нуля. І розпочав щомісячно викуповувати боргові цінні папери на $120 млрд. Наразі вектор грошово-кредитної політики не змінився.

В економіку вже влиті трильйони доларів, а поточний бюджет і нові ініціативи, враховуючи інфраструктурний проєкт і інші програми, реалізовуватимуться навіть якщо ФРС посилить умови кредитування через щораз більший інфляційний тиск.

Сировинні товари занадто чутливі до стану економіки, оскільки інфляція підриває купівельну спроможність, викликаючи зростання цін. У серпні 2020 року золото (популярний “барометр” інфляції) зросло до рекордного рівня у $2063 за унцію. І хоча сам дорогоцінний метал відкотився зі своїх максимумів, він встиг передати “бичачу” естафету іншим сировинним товарам.

Наприклад, цього року зернові (а саме кукурудза, соя та пшениця) зросли до більш ніж восьмирічних піків. У травні рекорди обновили пиломатеріали, мідь і паладій. Ціни на енергоносії останніми місяцями також зросли до багаторічних максимумів.

У липні почали дорожчати товари рослинного походження. Ф’ючерси на каву, цукор, бавовну та навіть заморожений концентрований апельсиновий сік вже досягли багаторічних піків. На черзі може бути какао, без якого не обійтися кондитерам. Динаміку цього товару показує біржовий продукт iPath® Bloomberg Cocoa Subindex Total Return (SM) ETN, прив’язаний до ф’ючерсів ICE.

Кава досягла рівнів 2014 року

У квітні 2019 року контракт наступного місяця на каву опустився до рівнів 2005 року у 86,35 цента за фунт. Першою ознакою зміни ситуації стало формування вищого мінімуму на позначці 92,70 цента у червні 2020 року (у самий розпал глобальної пандемії).

У 2021 році ціна оновила багаторічні максимуми завдяки сплеску інфляції та заморозків у Бразилії.

Фото: CQG/кава — місячний таймфрейм

Графік показує впевнений прорив першого технічного рівня опору як максимум листопада 2016 року ($1,76 за фунт). У липні ціна продовжила стрімко зростати, наблизившись до піка жовтня 2014 року у $2,2550.

Бразилія — ​​провідний світовий виробник і експортер трьох продуктів рослинного походження; кави, апельсинів і цукру. 

Апельсиновий сік також досяг багаторічних максимумів

Ф’ючерси на заморожений апельсиновий сік — найменш ліквідний товар рослинного походження, торгується на міжконтинентальній біржі (ICE). Холода, інфляційний тиск і логістичні труднощі, пов’язані з COVID-19, призвели до зростання цін практично до трирічного максимуму.

Фото: CQG/апельсиновий сік — місячний таймфрейм

Серпень був вдалим місяцем для цукру та бавовни

Бразилія — ​​провідний виробник і експортер цукру на відкритому ринку. Крім того, в Бразилії з цукрової тростини виробляють ще й етанол.

Фото: CQG/цукор — місячний таймфрейм

Цього місяця вартість цукру зросла завдяки сприятливому поєднанню погодних умов, інфляційного тиску та перебоїв постачань, досягнувши рівнів лютого 2017 року у 20,37 цента за фунт. Цільовим рівнем наразі виступає позначка жовтня 2016 року у 23,90 цента.

Фото: CQG/бавовна — місячний таймфрейм

Тим часом ф’ючерс ICE на бавовну досяг свіжого максимуму у 97,33 цента за фунт, чого не вдавалося з березня 2014 року (коли він торгувався за 97,35 цента).

У липні та серпні ціни чотирьох з п’яти сировинних товарів рослинного походження підскочили до багаторічних піків. Але п’ятий товар також торгується на “бичачому” ринку.

Позитивна динаміка цін на какао

На відміну від кави, цукру та апельсинового соку, основним постачальником яких є Бразилія, велика частина какао-бобів надходить із Західної Африки. На частку Кот-д’Івуару і Гани припадає понад 60% всього виробництва основного інгредієнта шоколадних виробів.

Фото: CQG/какао — місячний таймфрейм

Якщо какао піде шляхом чотирьох своїх “колег”, то його ціновими таргетами будуть максимум 2020 року та пік 2015 року у $3422. У 2011 році ф’ючерси на какао досягли рекордних $3826, що є найвищим цільовим рівнем.

Цільові рівні ринку какао та способи інвестування в нього

Інфляція, що активно зростає підтримує ціни всіх сировинних товарів. Какао може прийняти “бичачу” естафету на шляху до багаторічних або рекордних максимумів. Найпростіший спосіб інвестувати в нього — скористатися ф’ючерсними або опціонними контрактами Міжконтинентальної біржі. Однак деякі учасники ринку не хочуть ризикувати на волатильному ф’ючерсному ринку. У такому випадку вони можуть звернутися до NIB ETF.


“Згідно Barchart, облігації iPath Bloomberg Cocoa Subindex Total Return ETN створені для інвестування в індекс Bloomberg Cocoa Subindex Total Return. Індекс показує потенційний прибуток від прямого інвестування у ф’ючерси на какао без кредитного плеча. Наразі індекс складається з одного ф’ючерсного контракту, що входить до Bloomberg Commodity Index Total Rerurn”


У NIB ETN інвестовано $17,852 млн, щодня в обороті 52 175 його паперів, а комісія за управління коштами становить 0,70%. У середині липня ф’ючерс наступного місяця коштував $2232 за тонну, а минулого тижня ціна становила $2672, що відповідає зростанню на 19,70%.

Фото: Barchart/NIB ETN

Як можна помітити, NIB ETN за цей період додав 18,9% (з 26,68 до $31,71), а значить, інструмент відмінно справляється зі своєю функцією. Якщо какао візьме приклад з інших продуктів рослинного походження, ми можемо очікувати від нього зростання цін найближчими днями й тижнями.

Джерело: Investing

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram