Думки
13 Січня 2022
1 826

Емпатія для СЕО: В економіці зростає попит на соціальні навички

Дослідники вивчили вакансії за 17 років і дійшли висновку, що для керівника стало важливіше вміння слухати, а не контролювати фінанси

Фінансові знання та досвід операційної діяльності дають керівникам не надто великі переваги. Сьогодні компаніям, більш ніж будь-коли, потрібні лідери із сильними соціальними навичками та емоційним інтелектом, йдеться у дослідженні професорів Гарвардської школи бізнесу Раффаелли Садун та Джозефа Фуллера.

Згідно з їхніми даними, щоб отримати хорошу посаду високого рівня, СЕО варто відкласти слайд-презентації та замість цього навчитися краще слухати.

Компанії дедалі частіше шукають соціально активних лідерів — не харизматичних базікань, а керівників, які вміють слухати, співчутливі та здатні об’єднати співробітників навколо спільної мети, йдеться у дослідженні, в межах якого було проаналізовано тисячі характеристик вакансій керівників за 17 років.

“Попит на соціальні навички зростає в усіх категоріях економіки, — каже професор ділового адміністрування Садун. — Але справа не в балаканині”.

Натомість рекрутерам потрібні кандидати з м’якими навичками, які вміють:

• активно слухати інших;

• щиро співпереживати чужому досвіду;

• переконувати людей працювати задля досягнення спільної мети;

• бути зрозумілими — або, за визначенням Садун, “чіпати струни душі”.

Згідно з дослідженням, керівники вищої ланки, які демонструють таку майстерність міжособистісного спілкування, мають великий попит, особливо у великих, багатонаціональних та інформаційно-насичених організаціях. Ці компанії вважають соціальні навички вищого керівництва важливішими, ніж традиційні практичні та адміністративні здібності, такі як моніторинг розподілу фінансових ресурсів.

Це пов’язано з тим, що топкерівники сьогодні живуть у складнішому, орієнтованому на технології робочому світі, в якому доводиться координувати різні команди у всій земній кулі для досягнення цілей та розв’язання проблем.

“Попит на соціальні навички керівників показує конкретні потреби фірми, зокрема необхідність координувати більше видів діяльності, зокрема складніших”, — пишуть дослідники.

Соціальні навички необхідні менеджерам на всіх рівнях

Садун і Фуллер разом зі співавторами Стівеном Хансеном із бізнес-школи Імперського коледжу в Лондоні та Теджасом Рамдасом із Корнельського університету проаналізували 4622 вакансії керівників вищої ланки, опубліковані 3794 фірмами у період з 2000 до 2017 року. Приблизно 43% вакансій належали до позиції генерального директора, 36% — фінансового директора, а в інших випадках компанії проводили пошук фахівців на інші посади у вищому керівництві.

Дослідники переважно вивчили запити компаній зі штатом від 1,5 тис. до 55 тис. співробітників у різних галузях, зокрема виробництво, фінанси, страхування, нерухомість, роздрібну торгівлю та інформаційні технології. На американські компанії припадало 57% вакансій, а на європейські — 29%.

Дослідники використовували алгоритми машинного навчання, щоб зіставити текст опису вакансій із шістьма окремими групами навичок: адміністративні, управління фінансовими та матеріальними ресурсами, управління людськими ресурсами, інформаційні навички, моніторинг продуктивності та соціальні навички.

Команда визначила соціальні навички як “взаємодія, слухання, переконання та співчуття іншим людям” та “розуміння чужих реакцій та їх причин”. Попит на ці навички зростав протягом десятиліть у всіх сферах управління, але, як з’ясували автори, найбільш високо цінуються в кандидатах на посаду генерального директора.

Корпорації, як і раніше, вимагають від кандидатів на вищі керівні посади “конкретних” навичок, таких як фінансові чи технічні знання, а також адміністративний та операційний досвід. Але попит на ці навички залишався незмінним або знижувався останніми роками. А попит на соціальні навички, навпаки, значно зріс.

Складна робота потребує нових навичок

Автори виявили, що попит на соціальні навички залежить від розміру фірм, географічної диверсифікації робочої сили та участі компанії у злиття та поглинання.

Більші фірми найчастіше включають соціальні навички в описи вакансій. У разі транснаціональних корпорацій ймовірність включення соціальних навичок до опису посади зростає на 4,7 процентних пункти. Фірми, які брали участь у злиттях та поглинаннях, вимагають соціальних навичок на 3 відсоткові пункти частіше.

Моделі дослідження також показали, що компанії, які потребують великої кількості співробітників з ІТ-навичками, вимагають соціальних навичок на 5,2–6,3% частіше.

“Це пов’язано зі зростаючою складністю управління більшими та більш наукомісткими організаціями”, — говорить Садун.

За словами дослідників, минулі покоління генеральних директорів користувалися меншим штатом радників або могли схвалювати рішення в односторонньому порядку, але сьогоднішні лідери для досягнення корпоративних цілей та розв’язання дедалі складних проблем мають збирати більше інформації та отримувати підтримку від ширшого та різноманітного кола експертів. Широкі зміни у характері роботи вимагають інших управлінських здібностей, особливо у рівні організацій.

Чи можна навчити соціальним навичкам?

У попередніх дослідженнях вивчалася важливість навичок міжособистісного спілкування більш широкому ринку праці. Але автори кажуть, що їхня робота — одна з перших, яка наголошує на важливості цих здібностей для топменеджерів. Зростання уваги до соціальних навичок, що виявляється в описах вакансій, говорить про те, що, здавалося б, базові соціальні здібності відіграють ключову роль в успішності складних та інформаційно-насичених організацій.

Однак неясно, чи здатна пропозиція соціальних навичок на ринку управлінської праці задовольнити цей попит, що зростає. Чи достатньо сьогодні лідерів вищої ланки, які мають ці навички? І якщо ні, то чи можуть керівники-початківці пройти навчання, щоб покращити свої соціальні навички?

Більш ранні роботи в цій галузі, зокрема експеримент, проведений іншими викладачами HBS за участю підприємців, припускає, що це цілком можливо, але даних щодо топменеджерів та країн із високим рівнем доходу поки що не так багато. За словами Садун, необхідно додатково вивчити, чи можна навчитися ключовим соціальним навичкам, чи унікальні вони за своєю природою для деяких людей, чи це комбінація обох факторів.

Джерела: Harvard Business School, Working Knowledge

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram